В УПЦ відбуваються Різдвяні Митрополичі ялинки, благодійні концерти та фестивалі колядок — частина ІІ (фото, відео, оновлено)

В усіх єпархіях Української Православної Церкви продовжують славити народженого Іісуса Христа і молити про мир в Україні та єдність Православ’я — в усіх куточках нашої країни проходять Різдвяні благодійні концерти, Митрополичі ялинки та фестивалі колядок і вертепів, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Читайте також: В єпархіях УПЦ проходять Різдвяні концерти та фестивалі колядок — частина І (+фото, відео)

У трьох Лаврах Української Православної Церкви відбулися фестивалі різдвяних колядок (фото, відео)

З благословіння митрополита Вінницького і Барського Варсонофія, 16 січня відбувся Різдвяний концерт Вінницької єпархії «Віфлеємське сяйво».

Концертна зала була переповнена людьми. Після вітального слова митрополита Варсонофія на сцені колядували та виконували піснеспіви колективи парафій Вінницької єпархії, серед них і ті, хто став переможцем Відеоконкурсу колядок. Також на святі виступив хор священників єпархії під керівництвом прот. Назарія Давидовського. Головним гостем вечора став переможець «Голосу країни» прот. Олександр Клименко.

Митрополит Варсонофій висловив подякував усім організаторам свята – секретарю єпархії прот. Роману Макару, архім. Аркадію (Сенчуківському), прот. Назарію Давидовському та їхнім помічникам, які виконали велику частину роботи з підготовки цього чудового святкового вечора. Владика нагородив грамотами учасників Відеоконкурсу колядок та усіх учасників концерту «Віфлеємське сяйво».

З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія 9 січня у Харківській обласній філармонії відбувся традиційний православний фестиваль “Різдвяночки”, організований Відділом у справах молоді та культури Харківської єпархії.

У фестивалі взяли участь Молодіжний хор Петропавлівського храму (регент – Олена Яструб), Народний художній колектив Дитячий хор “Скворушка” (керівник – Юлія Іванова), Митрополичий хор Благовіщенського кафедрального собору (регент – Юлія Воскобойнікова), Хор студентів ХНУ ім. В. Каразіна (керівник – Андрій Сиротенко), Хор Преображенського храму (регент – Ксенія Деркач), Хор незрячих “Консонанс” (керівник – Віталіна Дуда), Хор Різдвяного храму (регент – Гліб Жолобенко), Хор Покровського чоловічого монастиря (регент – Марина Даценко).

У виконанні хорів прозвучали різдвяні богослужбові піснеспіви і колядки. Фестиваль продовжили святочні сольні концерти окремих церковних хорів в Духовно-просвітницькому центрі “Фома”.

11 січня у актовому залі Білоцерківської ЗОШ №4 відбувся щорічний єпархіальний дитячий фестиваль вертепів «Різдвяний ангел», який провів голова відділу духовної освіти Білоцерківської єпархії протоієрей Ігор Ковровський. У святі взяли участь митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, директор Білоцерківської ЗОШ №4 Дроздовський Олександр Михайлович, духовенство єпархії.

Учасниками цьогорічного фестивалю були дитячі колективи недільних шкіл єпархії. Колективи підготували невеликі концертні номери, у яких прославляли народженого Христа Спасителя. Діти колядували, декламували вірші, інсценізували біблійні сюжети.

Митрополит Августин виголосив подяку директору ЗОШ №4, духовенству, вихователям та самим дітям за щирість та бажання трудитися для слави Божої. Усі колективи − учасники Фестивалю отримали Грамоти від митрополита Августина.

Того ж дня у Київському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. П.К. Саксаганського відбулася Архієрейська ялинка. Митрополит Августин звернувся до діток з повчанням. Владика подякував директору театру Ускову В’ячеславу Валентиновичу за гостинність та можливість доторкнутися до фантастичного світу казки майстерністю акторів театру і подарувати дітям радість.

Після завершення вистави діти отримали подарунки з рук архіпастиря.

8 січня в м. Олександрія, з благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, відбувся різдвяний концерт.

Під час концерту на сцені виступив клірик Бориспільської єпархії, переможець телевізійного шоу “Голос країни” протоієрей Олександр Клименко.

На початку концертної програми всіх привітав архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, підкресливши велику радість знову зустрічати отця Олександра та насолоджуватися його талантом.

Також цього дня для всіх присутніх, що наповнили зал ПК “Світлопільський”, виступили хори та вокально-інструментальні колективи єпархії та м.Олександрія.

Наприкінці урочистого концерту архієрей вручив всім дітям солодкі подарунки.

11 січня в Житомирській обласній філармонії відбувся святковий різдвяний благодійний вечір колядок та вінчування. Мета заходу – збереження та розвиток Різдвяних традицій і надання допомоги обездоленим дітям та потребуючим.

Захід відбувся з благословення митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима за спільної ініціативи Житомирської єпархії та Житомирської громадської організації “Все робимо самі”, під керівництвом Богдана Купчинського.

У святі взяли участь: духовий оркестр, Поліський державний академічний ансамбль пісні і танцю “Льонок”, відомі українські виконавці Лена Дарк, Світлана Ніконорова та оперна діва Олена Грибенюк. Виступили також архієрейський хор Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору, архієрейський хор Свято-Успенського архієрейського собору та хор Свято-Анастасіївського жіночого монастиря. Свої виступи представили різні колективи під керівництвом Богдана Купчинського. Особливо трепетно продемонстрували колядки хор глухонімих.

Наприкінці концерту було оголошено благодійний збір коштів для потребуючих та дітей. Важливо зазначити, що зал філармонії був надзвичайно переповнений.

Митрополит Никодим подякував глядачам за присутність, організаторам і учасникам за подаровану різдвяну атмосферу та емоції, побажав усім миру і спокою, любові та поваги один до одного, закликав завжди долучатись до справ добра і милосердя. Також владика роздав подарунки дітям.

12 січня в Житомирському Свято-Хрестовоздвиженському кафедральному соборі Житомирської єпархії відбувся святковий різдвяний вечір. Захід відвідав митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.

Поруч із владикою на святі знаходився архієрейський намісник собору протоієрей Сергій Грицаюк та духовенство храму. Також у соборі зібрались миряни та гості міста.

Для присутніх вінчували із Різдвом Христовим та колядували архієрейський хор Хрестовоздвиженського кафедрального собору «Аксіос» під керівництвом регента Діани Гуменюк.

Своїми віршами та колядою зачаровували дітки недільної школи. Ще дитячий колектив переніс присутніх у таємничі дні Христового Народження, поставивши постановку різдвяного вертепу.

Протоієрей Сергій висловив щиру вдячність митрополиту Никодиму за архієрейську присутність та увагу, побажав сили, наснаги, Божої підтримки та Небесної опіки.

У свою чергу владика звернувся до усіх із вітальним словом, подякував отцям, регенту та хору, особливі слова подяки висловив діткам за їх щирі колядки, подякував батькам та усім, хто прийшов на різдвяне свято.

10 січня у міському домі культури відбувся Різдвяний концерт – щорічна благодійна акція, в якій беруть участь церковні хори та вихованці недільних шкіл Кам’янець-Подільської та Городоцької єпархії.

“І знову світ святкує Різдво Христове. Більше двох тисячоліть тому спалахнула в небі Віфлеємська зоря, що віщувала про прихід у світ Любові, Чистоти, Віри й Надії. Вона сповістила людству про народження Спасителя світу…” – цими словами розпочався святковий концерт, присвячений події Різдва Христового. Священники єпархії, учні воскресних шкіл зі своїми вихователями, церковні хори долучились до підготовки концертних номерів. Учасники приємно вразили глядацьку аудиторію різноманітністю своїх виступів, адже представили і театралізовані дійства та композиції, і танцювальні постановки, і колядки, і пісні на Різдвяну тематику.

Благословення від владики Феодора та слова вітання передав присутнім настоятель міського храму на честь Різдва Христового  протоієрей Володимир Лисевич. Вітання від імені міської адміністрації виголосив Дмитро Сергійович Васильянов.

Зворушливо-тепла атмосфера у залі вкотре засвідчила те, що ми єдині у своїй вірі, своїй любові до Бога та до ближніх, а також те, що всі ми однаково радісно й трепетно зустрічаємо незбагненну подію Народження у світ Христа.

Концерт було заявлено як благодійний, оскільки він став завершальним етапом збору коштів на лікування онкохворих дітей. Сердечно дякуємо всім, хто долучився до цієї важливої справи.

12 січня вихованці недільної школи храму на честь святого благовірного князя Олександра Невського Кам’янець-Подільської єпархії для всіх, хто бажав ще раз відчути свято народження у світ Христа Спасителя, підготували Різдвяний концерт.Через різдвяні вистави, вірші, піснеспіви діти ділилися різдвяною радістю з присутніми.

Після завершення виступів клірик кафедрального собору протоієрей Тарасій Забудько подякував вчителям недільної школи, вихованцям, а також усім присутнім і привітав їх зі святими днями Різдва Христового.

11 січня, з благословення митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа, в Актовій залі Науково-виробничого підприємства “РАДІЙ” відбувся традиційний духовно-мистецький проект «Митрополича ялинка». Як зазначають у Кіровоградській єпархії, вже сьомий рік поспіль на цей благодійний концерт запрошуються діти-сироти, діти-інваліди, вихованці недільних шкіл області та всі бажаючі.

Цього року для глядачів була представлена театралізована вистава «12 місяців» у виконанні православної театральної студії «Різдво», що діє при храмі на честь Різдва Христового м. Олександрії, та за участі «Зразкового художньо-хореографічного ансамблю “Усмішка”» м. Олександрії.

Після концертної програми до всіх присутніх з вітальним словом звернувся митрополит Іоасаф. Владика привітав гостей свята з Різдвом Христовим та висловив щиру подяку організаторам і учасникам заходу, а також вручив Архієрейські грамоти керівникам та художнім колективам. Окрема подяка була висловлена Голові правління ПАТ НВП “Радій” Бахмачу Євгенію Степановичу та колективу підприємства за допомогу в організації святкового дійства для дітей.

На завершення юні гості отримали солодкі подарунки.

У Свято-Харалампієвському жіночому монастирі села Гамаліївка Шосткинського району Конотопської єпархії відбулися традиційні різдвяні колядки.

10 січня, з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, в Ніжинському драматичному академічному театрі ім. М. Коцюбинського відбувся XII Різдвяний благодійний фестиваль духовної музики «Христос рождається! Славімо Його!», в якому взяли участь вихованці недільних шкіл з усіх благочинь Ніжинської єпархії.

Митрополит Климент звернувся до учасників і гостей фестивалю з вітальним словом та прикликав на них Боже благословення.

Після завершення пісенного дійства всі дітлахи — учасники фестивалю отримали з рук свого Архіпастиря солодкі подарунки.

10 січня в актовому залі Адміністративного центру Дніпропетровського єпархіального управління пройшла традиційна різдвяна благодійна Єпархіальна Ялинка.

Свято для найменших парафіян був організований молодіжною громадою Свято-Троїцького кафедрального собору м. Дніпра Дніпропетровської єпархії за безпосередньої допомоги настоятеля собору протоієрея Володимира Аксютіна.

Перед початком вистави з вітальним словом до присутніх звернувся настоятель Свято-Троїцького кафедрального собору м. Дніпра, який привітав  усіх зі святом і передав слово керуючому Дніпропетровської єпархії митрополиту Дніпропетровському і Павлоградському Іринею. Владика Іриней тепло привітав усіх присутніх із радісним святом Різдва Христового і дав святительське благословення.

Початок театралізованого дійства пройшов у цікавому діалозі між казковими персонажами і дітьми, які з великим інтересом і радістю активно взяли в ньому участь. На завершення вступної частини перед присутніми з Різдвяними колядками виступили вихованці недільної школи Свято-Троїцького кафедрального собору

Цього року маленькі парафіяни побачили різдвяну виставу за мотивами чудової зимової казки С. Маршака «Дванадцять місяців», в якій розповідається про диво, що сталося з маленькою дівчинкою в Різдвяну ніч. Наприкінці казки падчерка і брати-місяці принесли до палацу радісну звістку про Народження Христа і розповіли про безмежну любов Бога до всіх людей. Світло Різдвяної зірки осяяло серце принцеси і наповнило його добротою, любов’ю і світлом.

Пілся Різдвяної вистави всі діти отримали солодкі подарунки.

12 січня в актовому залі Адміністративного центру Дніпропетровського єпархіального управління парафіяльний актив відроджуваного Успенського собору м. Дніпро Дніпропетровської єпархії приготував для парафіян Різдвяну виставу, який був організований викладачами та учнями недільно-парафіяльної школи «Джерело» (керівник матінка Ангеліна Ничипорук).

Почесними гостями свята стали митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней та єпископ Петропавлівський Андрій.

Цього року гостям показали спектакль за мотивами оповідання Оскара Уайльда «Зоряний хлопчик». Зі сцени звучали колядки та святкові вірші у виконанні казкових персонажів і всіх присутніх хлопців.

Казкова історія змусила замислитися глядачів про такі важливі фактори нашого життя, як дружба, милосердя, співчуття до знедолених, про те, що все наше життя проходить під Промислом Божим і зігрівається Його нескінченної Любов’ю до всіх людей.

Після закінчення ранку владика Іриней сердечно подякував дітям, викладачам школи і настоятелю собору протоієрею Тимофію Кучуку за ту радість, яку вони подарували всім присутнім, і побажав їм духовного зростання і Різдвяної радості. На завершення свята всі діти отримали подарунки.

9 січня Кам’янська єпархія влаштувала дітям і дорослим свято — Різдвяний фестиваль недільних шкіл. Урочистий концерт було організовано в Академічному музично-драматичному театрі імені Лесі Українки. Під час фестивалю недільні школи вітали усіх зі святом Різдва та показали свої виступи.

10 січня в Мукачівському драматичному театрі відбувся Різдвяний концерт хорових колективів парафій Мукачева Мукачевської єпархії.

У концерті взяли участь професійні хори (Єпархіальний хор імені Ф. Небесного), церковні хори храмів Мукачева та хорові колективи молодіжних братства тощо.

У своєму слові митрополит Феодор привітав всіх учасників та глядачів святкового дійства з Різдвом Христовим та щиро подякував кожному за участь в фестивалі.

12 січня у Палаці культури ім. Т. Г. Шевченка м. Ізмаїл Одеської єпархії вже шостий рік поспіль проходив Православний концерт духовних піснеспівів та різдвяних колядок «Співаємо народженому Богу».

Як завжди, концерт почався привітанням єпископа Болградського Сергія, вікарія Одеської єпархії, благочинного храмів Ізмаїльського округу. Владика Сергій розповів про явлення у світ Богонемовля, про святу місію Іісуса Христа, про те, що саме Бог наш розповів світові, що справжнє багатство — в любові і всепрощенні, а не в златі і сріблі. Преосвященний владика побажав православній пастві і всім ізмаільчанам всіляких гараздів і невтомної віри в даровані Богом дива, особливо в різдвяні дні.

Ведучою концерту була матінка Марина Лобанова — регент Ізмаїльського Свято-Іллінського храму, мати-героїня. На сцені палацу культури виступали церковні хори і хори недільних шкіл, дитячі вокальні ансамблі і так далі. Сольні вокальні номери виконали Марина Лобанова, Алла Підгірна, Ангеліна Гранич, Апполинария Лобанова та Інна Степанова.

Вірші про Різдво читали актори народного драматичного театру ДК ім. Шевченко (керівник Ольга Герасимова) Дмитро Короленко, Марія Пейкова і Евеліна Кіосакі.

Кожному учаснику концерту владика Сергій з подячними словами вручав благословенні архіпастирські грамоти митрополита Агафангела.

12 січня, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, в Одесі відбувся «Парад Різдвяних зірок».

Близько двохсот чоловік — православна молодь, учні недільних шкіл при одеських храмах, а також архідиякон, протодиякон і музиканти – взяли участь у святковій ході на вулиці Дерибасівській, співаючи святкові піснеспіви Різдва Христового і колядки. Так віруюча молодь привітала городян з Різдвом Христовим, чим порадувала і одночасно здивувала багатьох одеситів.

12 січня, з благословення митрополита Агафангела, в місті Білгороді-Дністровському Одеської єпархії було проведено загальноміське і районне свято Різдвяні зустрічі, в якому взяли участь понад 200 учнів недільних шкіл міста і району, серед них лауреати українських і міжнародних конкурсів з естрадного вокалу і народних танців, чемпіони та призери зі спортивної акробатики, хорові колективи.

На святі були присутні понад 1000 глядачів, а також почесні гості заходу: генеральний консул Румунії в Одесі Еміль Рапчя, секретар міської ради Грозов В.В., голова районної адміністрації Ільченко С.П., заступник міського готові Ціпуленко О.В., керуючий справами міськвиконкому Величко І.А.

Ведучі свята благочинний Білгород-Дністровського округу протоієрей Рустик Вихідців і матінка Наталя.

Після закінчення свята був організований солодкий стіл для всіх присутніх.

12 січня у стінах Кременецького районного будинку культури відбувся різдвяний вертеп Свято-Успенської Почаївської Лаври. Варто зазначати, що святковий захід був організований вперше.

Зі словами вітання до присутніх звернувся митрополит Тернопільський та Кременецький Сергій, який наголосив на тому, щоб усі ми є дітьми Божими, а тому нам потрібно не втрачати ясної, чистої та щирої віри. «Нехай негаразди, потрясіння та страх світу цього не похитнуть нас у істинній вірі, а навпаки, укріплять і нагадають, що з нами Бог», – наголосив архієрей.

Різдвяне театралізоване дійство супроводжувалося колядками у виконанні великого хору Почаївської Лаври.

Після завершення святкового концерту до усіх глядачів звернувся ієромонах Нікодим, насельник Свято-Успенської Почаївської Лаври, і висловив подяку всім небайдужим, які завітали на різдвяне дійство.

Різдвяний вертеп Святої обителі буде відбуватися і в інших містах України, передає прес-служба  Тернопільської єпархії.

12 січня, з благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, відбувся благодійний вечір колядок у Хмельницькій обласній філармонії.

12 січня, 22-ий рік поспіль, в м. Ровеньки відбувся Фестиваль духовної музики і співів. Перед початком виступів глядачів вітав митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон.

У концерті взяли участь творчі колективи загальноосвітніх шкіл, вокальні ансамблі міста Ровеньки та селищ, а також вихованці недільних шкіл.

Всі представлені виступи були наповнені радістю свята Різдва Христового, світлом і добротою; глядачі почули і традиційні колядки у виконанні різних хорів та недільних шкіл, а також пісні і сценки про Різдво Христове.

Після закінчення концерту, з благословення благочинного Ровеньківського церковного округу, секретаря Ровеньківської єпархії протоієрея Григорія Устименка, на сцену піднявся клірик благочиння протоієрей Павло Туровський, який вручив колективам і організаторам пам’ятні грамоти-подяки від отця-благочинного. Крім цього, кожен учасник отримав солодкий різдвяний подарунок.

12 січня у Львівському державному Палаці естетичного виховання учнівської молоді пройшло Різдвяне дитяче свято «Архієрейська ялинка».

Участь у ньому взяли недільні школи Свято-Георгіївского кафедрального собору, Свято-Троїцького храму м.Львова, Свято-Покровського храму м.Борислав та храму на честь апостола Андрія Первозванного смт.Східниця Львівської єпархії. Презентували виставу, присвячену Різдву Христовому.

Насамкінець митрополит Львівський і Галицький Філарет привітав дітей, батьків та наставників із Різдвяними святами.

Просмотров: 1485

Залишити відповідь