Посли країн Балтії та Польщі у рамках офіційного візиту на Донбас відвідали Святогірську Лавру

Йде активна робота з налагодження співробітництва у багатьох сферах гуманітарної діяльності між містами, територіальними громадами, волонтерськими організаціями Донбасу і Латвії, Литви, Естонії, Польщі.

16 січня 2020 року у Свято-Успенській Святогірській Лаврі з ознайомчим візитом перебувала дипломатична делегація з країн Балтії й Республіки Польща. Представницька делегація у складі Надзвичайних і Повноважних послів в Україні: Латвії — Юриса Пойканса, Литви — Маріуса Януконіса, Естонії — Каїма Кууска, Польщі — Бартоша Ціхоцького та осіб, які їх супроводжували з дипломатичного корпусу та органів місцевого самоврядування цих країн перебуває з робочим візитом на Донбасі з 13 січня цього року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу обителі.

Основна мета чотириденного візиту — надання гуманітарної допомоги нужденним, перш за все, тимчасово переміщеним особам з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. У Краматорську представниками делегації була передана гуманітарна допомога, зібрана волонтерськими організаціями Латвії, Естонії, Швеції, Фінляндії. Протягом трьох днів делегація перебувала в різних районах області, вивчаючи потреби регіону і можливості співпраці органів місцевого самоврядування, волонтерських та інших організацій Донецької та Луганської областей з аналогічними органами та організаціями країн Балтії та Республіки Польща.

Відвідування Свято-Успенської Святогірської Лаври було заплановано на 4-й день візиту з метою ознайомлення з духовним центром православного Донбасу. Делегацію послів країн Балтії та Республіки Польща прийняв митрополит Святогірський Арсеній, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври. У програмі перебування делегації — знайомство з історією обителі, відвідування музею Лаври та фотовиставки яка відкрилася 20 грудня 2019 року, присвяченої 150-річчю фотографії Святогірської Успенської пустині, а також сучасному життя монастиря, її досвіду надання різнобічної допомоги біженцям. Делегація послів Балтії та Польщі ще 15 січня побували на богослужінні в Успенському соборі, а 16 січня Високопреосвященніший владика розповів про історію самого храму і святині та реліквії, шановані усім православним світом. Митрополит Арсеній також привітав учасників делегації з Різдвом Христовим і Новим Роком, вручивши подарунки на згадку про перебування в Святих Горах.

У рамках обміну інформацією про досвід надання гуманітарної допомоги біженцям Донбасу Надзвичайний і Повноважний посол Латвії в Україні Юріс Пойканс дав інтерв’ю керівнику інформаційно-просвітницького відділу Святогірської Лаври архімандриту Лазарю (Терещенко). Зокрема, він зазначив, відповідаючи на питання про основні цілі та завдання візиту, що настільки представницька спільна делегація Надзвичайних і Повноважних послів країн Балтії і Польщі не випадкова в Донбасі. У своїх цілях і завданнях візит виходить за рамки організації збору та передачі гуманітарної допомоги ряду країн Європи Донецькій і Луганській областям. Йде активна робота з налагодження співробітництва у багатьох сферах гуманітарної діяльності між містами, територіальними громадами, волонтерськими організаціями Донбасу і чотирьох країн, які представляють делегації. Так у рамках візиту було укладено договір між містами Бахмут і литовським містом Салдус, які фактично стануть містами-побратимами, напрацьовуються інші договори співпраці та проекти надання допомоги. Зі свого боку, архімандрит Лазар поінформував посла Латвії про діяльність Лаври з надання гуманітарної та інших форм допомоги біженцям з непідконтрольних територій Донбасу. Сьогодні у Святогірській Лаврі проживає і перебуває на забезпеченні 250 таких біженців, в основному інвалідів, людей похилого віку, які потребують сторонньої допомоги і не мають можливості повернуться до своїх домівок, в більшості своїй зруйновані під час активних військових дій 2014-2015 рр. Серед прийнятих на проживання і забезпечення біженців 50 дітей.

Поряд з іншими темами в інтерв’ю було порушено питання про визначні пам’ятки Святогір’я, його природу, культуру, духовне життя. «Є місця, – підкреслив Юріс Пойканс, – які дуже сильно притягують. Це місце безумовно святе, Богом обране для створення тут обителі. Побувавши в музеї, я побачив фотографії цього комплексу 30-40-х років XX ст., коли багато було тут зруйновано. Те, що зроблено по відновленню та благоустрою цієї святині, особливо починаючи з 1990-х років, мене дуже вразило. Безсумнівно, це місце унікальне».

На завершення візиту делегація послів чотирьох європейських країн Литви, Латвії, Естонії та Польщі подякували митрополиту Святогірському Арсенію за привітну зустріч, можливість познайомитися зі святинями Святогірської Лаври, з історичними пам’ятками та музейними експозиціями, побажали добробут братії Лаври і висловили бажання повернутися сюди в майбутньому.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 464

Залишити відповідь