Група паломників УПЦ взяла участь у святкуванні дня святого Савви Сербського у Чорногорії (фото, відео)

27 січня 2020 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, група паломників Української Православної Церкви на чолі з єпископом Баришівським Віктором взяла участь в урочистостях у Чорногорії з нагоди дня пам’яті святого Савви Сербського (“Савиндан” – серб.). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В цей день урочисту Божественну Літургію в монастирі “Савина Главица”, що неподалік від м. Будва (Чорногорія) звершив митрополит Чорногорсько-Приморський Амфілохій у співслужінні з єпископом Баришівським Віктором, а також місцевим та українським духовенством зі складу паломницької групи.

Під час Літургії після читання Євангелія митрополит Амфілохій виголосив проповідь, в якій зокрема згадав про страждання православних народів Чорногорії і України, та висловив підтримку Українській Православній Церкві в її нинішніх випробуваннях, причиною яких стали в тому числі й антицерковні дії Константинопольського патріархату в Україні.

Після завершення богослужіння архієреї, згідно з сербською традицією, звершили чин різання славського калача на подвір’ї перед монастирем. Після того, митрополит Амфілохій привітав паломників з України та подарував єпископу Віктору ікону св. Петра Цетінського

Єпископ Віктор у своєму слові відзначив, що сьогодні православні жителі Чорногорії у церковному відношенні проходять випробування подібні до тих, які дотепер продовжує переживати Українська Православна Церква. Архієрей відзначив необхідність постійної молитви та взаємної дієвої підтримки між православними народами. Владика Віктор передав в дар владиці Амфілохію Почаївську ікону Божої Матері.

Після завершення Літургії українські паломники разом з митрополитом Амфілохієм та єпископом Віктором відвідали чоловічий монастир св. Архангела Михаїла в містечку Міхольська Превлака, де їх приймав намісник обителі ігумен Венедикт.

Того ж дня ввечері паломницька група українців взяла участь у багатотисячній хресній ході у м. Будва, що вирушила зі Свято-Троїцького храму. Хресна хода була присвячена дню пам’яті св. Савви Сербського.

Також у такий спосіб через хресні ходи та молитовні стояння православні християни Чорногорії висловлюють свою незгоду з прийнятим парламентом цієї країни закону, згідно з яким всі храми, які були побудовані до 1918 року, мають бути передані у власність держави. У зв’язку з цим по всій країні, яка нараховує близько 630 тисяч населення, проходять хресні ходи, молитовні стояння та протести, в яких вже взяли участь близько 250 тисяч громадян.

Після завершення хресної ходи в приміщенні “Медитеранського спортивного центру” м. Будви відбулася урочиста “Светославська Академія”. З вітальними словами до присутніх звернувся митрополит Чорногорсько-Приморський Амфілохій та мер міста Будви пан Марко Бато Царевич. Під час урочистого концерту прозвучали церковні і народні сербські піснеспіви, серед яких і знаменита пісня “Віра наша, віра славна, наша віра православна!”, також були продемонстровані короткі фільми про найвідоміші монастирі Чорногорії. Після завершення урочистої Академії митрополит Амфілохій, єпископ Віктор та мер Марко Бато Царевич роздали подарунки дітям.

Паломницька поїздка українських прочан розпочалася 24 січня 2020 року. Група складається з духовенства та мирян Хмельницької єпархії Української Православної Церкви, які постраждали від захоплень розкольниками своїх храмів. Паломницьку групу очолює вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор, якого супроводжує заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. В поїздці також бере участь директор Паломницького Центру УПЦ В. І. Теліженко.

Під час перебування в Сербії і Чорногорії українські паломники вже відвідали сербські монастирі: Новохопово, Гргетег, Крушедол, Леліч, Мілєшева, собор святого Савви в Белграді, а також чорногорські монастирі св. Василія Острозького в м. Острог, монастирі Подмайна, Прасквица, Режевичі.

Фото facebook єпископа Віктора (Коцаби)

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Дорогі брати і сестри! Православні українці! Підтримаємо молитовно наших братів і сестер з Чорногорії, які зараз особливо цього потребують.#недамосветиње

Gepostet von Виктор Коцаба am Montag, 27. Januar 2020

Просмотров: 1983

Залишити відповідь