Зірвана «Кіноасамблея на Дніпрі»: репортаж ЗМІ з фестивалю документального кіно (відео)

Міжнародний фестиваль документального християнського кіно «Кіноасамблея на Дніпрі – 2020», який повинен був проходити в Дніпрі з 30 січня по 2 лютого 2020 року, було скасовано після того, як 30 січня радикально налаштовані націоналістичні угруповання зірвали церемонію відкриття. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж журналістів ТК «Інтер» з місця події.

За словами кореспондента, який побував на місті інциденту, причиною протесту націоналісти назвали те, що до фестивальної програми прийняли декілька фільмів російських режисерів. Те, що тематика форуму — кіно про загальнолюдські цінності та духовність і ніякої політики, людей, що увірвалися до приміщення не цікавить.

Церемонію відкриття розпочали з запізненням у напівпорожньому залі. Представники націоналістичних організацій перебивали ведучих, скандували політичні гасла, правоохоронці байдуже спостерігали.

Під вигуки протестувальників фестиваль відкрила стрічка-дебют білоруського режисера Анастасії Мірошниченко. Протестувальники стрічку також подивилися, але їх обурило те, що ця білоруська робота представлена російською мовою.

Глядачам, які виходили з будівлі профспілок вони влаштували своєрідний коридор ганьби. Організаторам пообіцяли, що прийдуть на всі покази. Правоохоронці ж назвали акцію мирною, жодних порушень вони не помітили.

Було зірвано покази 25-ти документальних стрічок. Фестиваль «Міжнародна кіноасамблея на Дніпрі» мав відбутися в одинадцяте. Цього року його присвятили 75 річниці перемоги у Великій Вітчизнянній війні.

Протоієрей Ігор Собко, директор фестивалю розповів: «Найголовніша місія і завдання кіноасамблеї — це принести людині добре, світле, справжнє, правдиве кіно, яке також принесе йому користь».

Свої роботи на форум привезли кіномитці з 10-ти країн світу. Стрічка білоруського режисера Галини Адамович “Хороших девочек не бьют” про жертв домашнього насильства.

«Це фільм про нелюбов, про те, як ми не любимо іншу людину, не чуємо її, тим більше в сім’ї», — зазначила режисер.

Справжнім подарунком для любителів спорту мала стати нова робота українського режисера Сергія Долбілова, фільм присвячений батьку і тренеру Василя Ломаченка.

«Анатолій Миколайович Ломаченко для мене стоїть разом з Валерієм Васильовичем Лобановським і Турчиним. Я вважаю, що він настільки ж геніальний тренер, не просто хороший, успішний, а саме геніальний», — прокоментував Сергій Долбілов.

Телеканал «Інтер» привіз на фестиваль відразу чотири документальні стрічки власного виробництва. Одну з них “Аушвиц — инструкция по непременению” журналісти Інтера зняли до 75 річниці визволення концтабору Аушвіц у польському місті Освенцим.

Антон Нікітін, головний редактор Інтеру сказав: «Ті події, які пережили люди в середині ХХ сторіччя під час Великої Вітчизнянної війни по цей час визначають наше буття, визначають те, якими ми є і чому ми такі. І ця тема крайньої межі жорстокості, яка не знала границь, демонструє нам те, що на справді усі події у світі можуть повторитися і потрібно пам’ятати про те, що було, для того, щоб це не сталося знову».

Кожна стрічка фестивалю відверта кіносповідь, результат тривалої праці сценаристів, операторів, режисерів, але оцінити їхні зусилля глядачі на жаль не змогли.

Протоірей Ігор Собко пояснив: «В ім’я миру, згоди в нашому суспільстві у місті Дніпро ми прийняли рішення — відмінити кіноасамблею. Так, це сумно, так, це соромно, це ганьба перед людьми, які приїхали з різних країн».

Арсен Аркелян, режисер з Вірменії поділився: «Я цілий рік чекав, поки буде наступний кінофестиваль. Саме цей фестиваль, для якого я зняв цей фільм,  ідея виникнення цього фільму “В поисках света” зародилася саме тут. Найбільша втрата, що не дали відбутися зустрічі з моїм, якщо можна так сказати, глядачем».

Свето Страхініч, режисер та продюсер із Сербії розповів: «Я був директором десять років нашого документального кіно. Такого б не могло статися. Там є служба, поліція, ті, хто охороняють, і ніхто не може прийти в зал, якщо немає квитка, якщо немає пропуска. Значить відразу вивели його з залу».

Хелена Міла, режисер із Швеції також ділиться неприємними враженнями: «Я десять років проводжу у Швеції фестивалі нового балканського кіно. Там теж інколи відбуваються протести, коли мова заходить про події навколо Македонії. Але того, що сталося тут, я навіть уявити собі не могла. Мені дуже неприємно».

На агресію учасники православного фестивалю відповіли молитвою.

Після молебню номінантам вручили нагороди. Третя премія дісталася білоруському режисеру Галині Адамович за фільм “Хороших девочек не бьют”, другою відзначили стрічку-дебют її співвітчизниці Анастасії Мірошниченко, першу премію отримав фільм російського режисера Володимира Шувеннікова “Сталинградское Евангелие Ивана Павлова”, а гран-прі кінофоруму дістався проекту телеканалу Інтер “Аушвиц – инструкция по неприменению”.

Попри всі випробування організатори проекту обіцяють наступного року чесне кіно про вічні цінності обов’язково повернеться на великий екран Міжнародної кіноасамблеї на Дніпрі.

Нагадаємо, «Міжнародна Кіноасамблея на Дніпрі», організатором якої виступає Центр православної культури «Ліствиця», проводиться з 2010 року. Головна мета фестивалю – популяризація документального кіномистецтва і створення сприятливих умов для розвитку сучасного документального кіно в Україні. Крім кінопоказів у рамках фестивалю проходять зустрічі з авторами фільмів.

Цьогоріч на фестивалі планувався показ фільмів виробництва Грузії, Вірменії, Азербайджану, Росії, Білорусії, Італії, Франції, Сербії, Швеції та України. 

Читайте також: Фільми «Кіноасамблеї на Дніпрі» допомагають ставати кращими — інтерв’ю з директором кінофоруму

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Фото: «Наше місто»

Просмотров: 550

Залишити відповідь