У Києво-Печерській Лаврі розпочала роботу міжнародна конференція «Церква Мучеників: Гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті» (+відео)

Форум приурочено до дня пам’яті Святих Новомучеників і Сповідників ХХ століття, 20-річчя прославлення яких святкується цього року.

6 лютого 2020 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, розпочала роботу міжнародна конференція «Церква Мучеників: Гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті». Форум у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі зібрав майже 100 науковців з 17-ти країн. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Конференція організована спільно Київською духовною академією та Центром вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття, рішення про створення якого прийняв Священний Синод УПЦ 3 квітня 2019 року. 

Перед пленарним засіданням відбувся брифінг, під час якого було окреслено контекст конференції, озвучені головні завдання форуму, географія учасників та актуальність теми для сучасного життя Церкви і суспільства. Спікери також відповіли на запитання із залу.

“Новомученики, котрим присвячена конференція, це мученики, що постраждали під час гонінь більшовицького режиму у ХХ столітті. Хронологічно це найближчі до нас люди, які віддали своє життя за віру Христову, – зазначив на початку брифінгу ректор КДАіС єпископ Білогородський Сильвестр. – Ми всі розуміємо, що за часів радянської влади, хоча офіційно свобода віросповідання ніби була доступна всім, насправді все було зовсім інакше: держава робила все для того, щоб Православна Церква перестала існувати на території радянської імперії. Тому всі єпископи, священники, монахи, благочестиві миряни відчували пресинг. Багато з них не просто це відчули, а й віддали своє життя. Дуже багато інформації існує в різних архівах з цього приводу. Лише у 1990-х роках після падіння радянської влади можливим стало вивчення спадщини новомучеників”.

Владика Сильвестр також наголосив, що саме завдяки дослідженням обставин життя новомучеників стало можливим прославлення майже 1800 святих, які жили й постраждали у XX столітті. Водночас, актуальність подальших досліджень та обсяг невисвітлених  матеріалів залишаються значними.

Науковий форум розпочався урочистим засіданням, яке очолили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Київських духовних шкіл єпископ Білогородський Сильвестр, проректор Київської духовної академії і семінарії з науково-богословської роботи Володимир Вікторович Бурега, координатор Центру вивчення спадщини Новомучеників і Сповідників ХХ століття Сергій Вікторович Шумило.

Митрополит Антоній звернувся до слухачів з вступним словом. Зокрема, ієрарх розповів, що на конференцію приїхали представники з 17 країн світу. Це Україна, Німеччина, Італія, Франція, США, Великобританія, Польща, Румунія, Словаччина, Сербія, Естонія, Латвія, Грузія, Росія, Білорусь, Молдова та Ізраїль. На конференції презентують 98 доповідей представники і церковних наукових кіл, і світської науки.

Після звернення до учасників митрополита Антонія було зачитане Слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам, учасникам та гостям наукової конференції, а також Вітання Митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона.

На пленарному засіданні учасникам конференції було представлено декілька доповідей згідно з програмою форуму.

Після урочистої частини робота конференції тривала у трьох секціях: «Репресивна політика радянської влади щодо релігії та Церкви», «Новомученики і сповідники ХХ століття: подвиг і спадщина», «Православні ієрархи і духовенство в роки комуністичних гонінь на віру».

Завтра, 7 лютого, учасники форуму візьмуть участь у святковому богослужінні з нагоди дня пам’яті сщмч. Володимира (Богоявленського; † 07.02.1918), митрополита Київського і Галицького. Після Божественної літургії та святкової трапези науковці продовжать роботу у секціях «Мучеництво і сповідництво в історії Церкви: пам’ять і осмислення» та «Православна Церква в СРСР в період атеїстичних гонінь ХХ століття», а також проведуть дискусію щодо результатів заходу.

З програмою можна ознайомитися за посиланням.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1693

Залишити відповідь