У Києво-Печерській Лаврі відбулося відкриття виставки «Церква мучеників: гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті» (+фото, відео)

Виставка працюватиме протягом тижня.

8 лютого 2020 року в Трапезній палаті храму Антонія і Феодосія Печерських відбулося відкриття виставки, присвяченої історії гонінь на Церкву в атеїстичні часи та святим новомученикам ХХ століття «Церква мучеників: гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті».

Виставку відкрив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Владика Антоній звернувся до присутніх з вступним словом, зокрема, ієрарх наголосив: «Виставка є частиною тих заходів, які присвячені трагічній даті, дню мученицької смерті Митрополита Київського і Галицького Володимира (Богоявленського), і саме Його мученицька смерть, стала початком трагічної сторінки нашої церковної історії. Ми навіть не можемо собі уявити, скільки було страдальців, сповідників які постраждали в ці радянські атеїстичні роки від терору, і тому кожен із нас, хто живе реальним Церковним життям має це пам’ятати, не тільки тому, що це наша історія, а це реальне життя Церкви, це основа на якій будується життя Церкви… На виставці ми побачимо і згадаємо про те, як наші сповідники стояли за свою віру, не думаючи про те, що будуть колись героїчними особистостями, яким ми будемо вклонятися, вони просто жили таким реальним життям».

Начальник відділу експозиційної роботи Києво-Печерського заповідника Ігор Хроненко поділився спогадами про свого родича, розстріляного за часів радянської влади, і розповів, що ця виставка для нього свого роду “невелика лепта”. «Мій родич був розстріляний в 1937 році. Він відкрив два монастирі, і  був прославлений як преподобномученик – Паладій Хроненко», – поділився Ігор Хроненко.

Глава Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик) підкреслила, що через представлені експонати та речі, що належали новомученикам, свідоцтва про святих живуть поза часом.

«Серед експонатів можна побачити книги з особистої бібліотеки священномученика Володимира (Богоявленського) з автографами, присвячені йому, а також книгу протоієрея Федора Титова, яка була видана відразу після страти священномученика Володимира. За одне зберігання такої книги давали навіть не 10 років, а відразу розстріл. В експозиції представлені книги священномучеників з їх підписами, їхні листи до духовних чад про те, як жити і спасатися в ті страшні часи», – розповіла ігуменя Серафима.

Вона також зазначила, що в судових справах тих років є повідомлення про молодих людей, вина яких була лише в тому, що вони співали в церкві: «Їх записали в церковне підпілля. Всіх розстріляли. Наймолодшому було 15 років. Ці молоді люди свою кров пролили за Христа, являючи нам приклад житія у Христі».

Координатор Центру вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття Сергій Шумило відзначив важливість відновлення історичної правди.

«На жаль, до сих пір немає повної картини, цифр, скільки людей за період панування комуністичного режиму в Україні були репресовані на релігійному ґрунті. Завдання нашого покоління – відновити пам’ять про цих людей, які своїм подвигом врятували і зберегли віру в нашому народі і своїм подвигом врятували саму Церкву», – зазначив історик.

Організатори виставки: Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Київська Духовна Академія, Синодальний відділ УПЦ «Церква і культура», Центр вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття, Національний історико-меморіальний заповідник “Биківнянські могили”, Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г. С. Пшеничного.

Відвідати виставку на території Києво-Печерської Лаври можуть кияни і гості міста протягом тижня. Далі планується переносний формат – відвідування різних парафій і єпархій Української Православної Церкви.

На виставці можна ознайомитися з фотографіями репресованого духовенства і віруючих за часів атеїстичного режиму.

Вона складається з 6-ти тематичних розділів:

  • мученики і сповідники Київської області (репресоване духовенство);
  • репресовані представники КДА і православних духовних шкіл;
  • руйнування храмів в Києві та Київській області;
  • репресивна політика радянського режиму проти Церкви і духовенства (слідчі справи, висновки, розстріли, місця поховань);
  • служіння в умовах гонінь і репресій православного духовенства в Україні;
  • канонізація святих новомучеників і сповідників ХХ століття.

Відкриття фотовиставки "Церква мучеників: гоніння на віру і Церкву у ХХ столітті"

Відкриття фотовиставки "Церква мучеників: гоніння на віру і Церкву у ХХ столітті"

Gepostet von Київська Духовна Академія am Samstag, 8. Februar 2020

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Фото facebook.com/MitropolitAntoniy

Просмотров: 1171

Залишити відповідь