Стрітення Господнє — головні особливості свята (відео)

Зустріч людини з Богом, Старого заповіту з Новим. Все це про Стрітення Господа нашого Іісуса Христа — сороковий день після Різдва Христового.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує відеосюжет творчого колективу телепрограми «Православний вісник».

Стрітення — це Господнє свято, втім у давнину воно передусім асоціювалося з Пресвятою Богородицею. Діва Марія разом з Іосифом Обручником принесли до храму маленького Іісуса, щоб присвятити Його Богу. Ця подія майже на всіх іконах змальовується однаково.

Архімандрит Аліпій (Світличний), іконописець:

— Ця ікона дуже проста на вигляд — посередині зображується храм, як ми звикли його бачити. І біля нього стоїть старець, який приймає в обійми Спасителя.

Образ лаконічний – сталий. Старець – це, звісно, Симеон, який кілька століть чекав на зустріч з Христом. За Переданням Святий Дух передрік Симеону, що він не помре доти, доки не побачить Іісуса.

— Отут і є деяка іконографічна різниця. У деяких іконографічних пам’ятках ми бачимо, що Симеон Богоприїмець тримає у руках Богомладенця, він вже прийняв Його собі на руки. У інших іконах зображено те, що Діва Марія тільки передає Богомладенця.

У чому різниця, запитаєте. Іконописці кажуть, що перший варіант символізує повний акт зустрічі людини з Богом. А другий, коли Діва Марія ще тримає Богонемовля на руках, підкреслює – Пресвята Богородиця — носителька Нового Заповіту.

Про інші особливості свята дивіться далі у сюжеті.

Також про історію, особливості богослужіння, звичаї та цікаві факти, пов’язані зі святом у матеріалі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, що підготовлений спільно з редакцією «Фома в Україні».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1590

Залишити відповідь