В Українській Православній Церкві піднесли молитви за воїнів-афганців у 31-у річницю виведення військ з Афганістану — репортаж (оновлено)

У 1989 році останній радянський воїн залишив територію Афганістану, де протягом майже десяти років відбувалась війна.

З нагоди 31-ї річниці виведення військ з Афганістану та до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, що відзначається 15 лютого, в Українській Православній Церкві помолилися за померлих воїнів та піднесли молитви за здоров’я живих, допомогли фінансово батькам, сини яких загинули в Афгані та самим ветеранам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

13 лютого з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія духовенство Деснянського благочиння Східного київського вікаріатства взяло участь у заході, присвяченому 31-ій річниці виведення військ з Афганістану та Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, передає сайт mitropolia.kiev.ua.

У парку «Молодіжний» Деснянського району Києва, за щорічною традицією, відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку. Серед вшановуючих пам‘ять загиблих воїнів були: т.в.о. голови Деснянської РДА Сергій Снопков, заступники голови Ірина Алєксєєнко та Владислав Сюр, військовий комісар Деснянського району підполковник Дмитро Клабуков, голова Спілки ветеранів Афганістану Деснянського району Валерий Передрий, актив Спілки ветеранів Афганістану, ветеранські організації, громадські діячі та активні мешканці

Духовенством була відслужена заупокійна літія, після чого присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих і поклали квіти до пам’ятного знаку.

13 лютого в Колонній залі Київської міської державної адміністраціі пройшли заходи по вшануванню воїнів-інтернаціоналістів.

З благословення голови Синодального військового відділу УПЦ, митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина, у святкових заходах взяли участь священники – члени Української спілки ветеранів Афганістану – протоієрей В’ячеслав Яковенко, протоієрей Володимир Гонтар та ієрей Максим Молотков, повідомляє kapelan.org.ua.

За старанні труди на славу Святої Церкви та в зв’язку з 60-річчям, відзнакою Синодального військового відділу “Віра, мужність, честь” II ступеня, капелани нагородили заступника голови Деснянської районної спілки ветеранів Афганістану м. Києва, полковника Козаченко С. І.

Наступного дня, 14 лютого, урочисті заходи, в яких також прийняв участь отець В’ячеслав, було організовано Всеукраїнською асоціацією ветеранів Афганістану і АТО у столичному будинку офіцерів. На святковому заході були присутні представники усіх регіонів України.

Також у цей день, отець В’ячеслав та отець Максим, в присутності ветеранів-десантників із ВГО “Ніхто крім нас”, відправили заупокійну літію за загиблими біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.

13 лютого 2020 року, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, вчений секретар протоієрей Василій Яковчук звершив заупокійну літію за всіма спочилими в Афганістані воїнами-інтернаціоналістами біля пам’ятника Афганцям у Києві, що розташований неподалік Академічного храму Воскресіння Христового (храму пам’яті загиблим і ветеранам Афганістану), передає перс-служба КДАіС.

Богослужбові піснеспіви виконував студентський хор Київських духовних шкіл.

У вшануванні взяли участь голова Київської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Олександр Станіславович Янківський, ветерани та воїни-афганці.

Після заупокійного богослужіння присутні поклали квіти до пам’ятника.

«Милістю Божою, з благословення ректора КДАіС преосвященнішого Сильвестра, єпископа Білогородського, за доброю традицією до Дня пошанування воїнів-інтернаціоналістів, передали від Воскресенського храму благодійну допомогу у розмірі 41000 грн киянам, сини котрих загинули в Афганістані. Слава Богу за все!!!» — написав на своїй сторінці у фейсбук настоятель храму протоієрей Сергій Ющик та подякував парафіянам за благодійництво.

Як повідомив отець Сергій, 15 лютого, у день свята Стрітення Господнього, по завершенню Літургії у Воскресенському храмі було відслужено заупокійну літію за загиблими воїнами-інтернаціоналістами, яку очолив єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, вікарій Київської єпархії.

14 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим звершив заупокійну літію в Христо-Різдвяному кафедральному соборі м. Сєверодонецька, передає прес-служба єпархії.

За богослужінням підносилися молитви про воїнів Луганщини, які загинули в Афганістані, повідомляє перс-служба Сєверодонецької єпархії.

15 лютого митрополит Никодим відправив заупокійну літію біля Свято-Георгіївської каплиці, що на території Христо-Різдвяного кафедрального собору м. Сєверодонецька. Після завершенню мітингу-реквієму його учасники поклали квіти до каплиці.

Цього ж дня, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, голова Єпархіального відділу по взаємодії з військовими формуваннями та правоохоронними органами, протоієрей Сергій Дмитрієв, сам у минулому підполковник запасу і учасник бойових дій, відвідав ветерана бойових дій в Афганістані, повідомляє прес-служба Одеської єпархії.

Зазначається, що Олександр Зайчук — учасник бойових дій, отримав поранення, внаслідок якого став інвалідом І групи і ось вже більше 30 років не встає з інвалідного візка. Попри проблеми зі здоров’ям, у Олександра завжди є час на молитву і спілкування з Богом. Сам ветеран каже, про те що без участі Бога в його житті кожен день був би випробуванням «на міцність», але з Христом всі складнощі зникають і все виглядає вже не таким неможливим.

О. Сергій молитовно підтримав свого товариша по службі і побажав йому твердості духу і допомоги Божої, а також передав в дар новий інвалідний візок, матеріальну допомогу та продуктовий набір.

15 лютого духовенство Білгород-Дністровського благочиння взяло участь в загальноміському заході до дня вийняв-інтернаціоналістів. Після урочистої частини була відслужена заупокійна панахида по убієнним воїнам, яку очолив настоятель Свято-Вознесенського собору протоієрей Федір Абрамов, передає сайт Одеської єпархії.

На алеї кварталу Гагаріна м. Ровеньки Луганської області знаходиться пам’ятник загиблим воїнам-афганцям – «Чорний тюльпан», біля якого жителі міста щорічно збираються 15 лютого, щоб вшанувати пам’ять покійних учасників бойових дій в Афганістані.

На заході були присутні митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, секретар Ровеньківської єпархії протоієрей Григорій Устименко та настоятель кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Антоній Устименко, а також ветерани-афганці, громадськість і молодь, повідомляє сайт rovenky-ep.org.ua.

Владика Пантелеімон звернувся до присутніх зі словом, а також звершив літію, на якій були піднесені заупокійні молитви про православних вождів і воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані, в числі яких більше десяти жителів Ровеньків.

На завершення заходу духовенство поклало квіти до пам’ятника воїнам-афганцям.

15 лютого при храмі св.вмч. Феодора та Анастасії м. Олександрії Кіровоградської області з благословення архієпископа Олександрійського та Світловодського Боголєпа настоятель храму протоієрей Олексій Микитенко звершив панахиду в пам`ять про загиблих воїнів, повідомляє сайт alexandria-eparhia.org.ua.

По завершенні молитви священник прочитав проповідь про вічне життя та виключне милосердя Боже, особливо, коли віддано життя заради ближніх.

15 лютого митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент після завершення Божественної літургії, яка відбулася у Стрітенському храмі м. Прилуки, звершив заупокійну літію за загиблими воїнами біля пам’ятного знаку воїнам-афганцям, передає прес-служба Ніжинської єпархії.

Звертаючись до присутніх після завершення літії, Архіпастир наголосив, що у цей день Свята Церква підносить особливу молитву до Бога за тих людей, які віддали своє життя, виконуючи свій військовий обов’язок.

15 лютого керуючий Мукачівською єпархією митрополит Феодор у середмісті Мукачева, поблизу меморіалу загиблих побратимів звершив панахиду за загиблими воїнами-інтернаціоналістами, повідомляє сайт Мукачівської єпархії.

«У період з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року додому не повернулось 20 юнаків і чоловіків з Кременчука і регіону», — повідомляєть на сайті Кременчуцької єпархії.

15 лютого, за багаторічною традицією, розповідає прес-служба Запорізької єпархії, в Свято-Покровський храм м. Оріхіва Запорзької області приходять воїни-інтернаціоналісти, щоб разом з благочинним Оріхівського церковного округу, настоятелем Покровського храму, протоієреєм Анатолієм Фесенко помолитися за здоров’я і за упокій своїх побратимів, згадати страшні події війни.

Отець Анатолій звернув увагу, що виведення військ з Афганістану відбувся в день святкування Стрітення Господнього, свята, в якому зазначається таємничість зустрічі людини і Бога. Він побажав Божої допомоги і многая літа всім присутнім воїнам-інтернаціоналістам, усім учасникам війни в Афганістані, допомоги Всевишнього старим батькам, які втратили своїх синів. Побажав до останньої крихти позбутися всього того поганого, черствого, що війна змогла сформувати в душах воїна. Спочилим освященник побажав Божого Царства і Вічної Пам’яті.

15 лютого в парку Воїнів-інтернаціоналістів, біля пам’ятника «На Афганській стежині» в місті Кременчук Полтавської області пройшов мітинг до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав на честь усіх військовослужбовців, які захищали нашу державу від проявів тероризму, які виконали свій інтернаціональний обов’язок і полягли героями на чужій землі заради миру. Панахиду звершив архієпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, передає єпархіальна прес-служба.

«Цього сонячного ранку тут зібрались сотні і сотні кременчужан. Ще ніколи цей захід не був таким людним. Прийшли родичі і друзі загиблих воїнів-афганців, самі кременчужани, які у різні роки воювали у Афганістані, — йдеться у повідомленні. — До присутніх звернулись секретар Кременчуцької міської ради Юрій Гриценко і голова Кременчуцької райради Андрій Дрофа. Вони прислухалися до прохання кременчуцьких афганців і не виголошували величезних промов. Був не багатослівний ветеран війни в Авганістані, учасник АТО Юрій Хмарук. «Слава живи воїнам-афганцям і пам’ять загиблим», – його слова на цьому мітингу».

Далі повідомляється, що кременчужани схилили голови і в спільній молитві згадали всіх воїнів, які не повернулись з полі битви. І не лише тієї війни, а й сучасної. А далі згадали поіменно всіх загиблих кременчужан на афганській землі.

У період з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року додому не повернулось 20 юнаків і чоловіків з Кременчука і регіону. Комусь було лише 20 років…

Сьогодні ж кременчужанам нагадали, що 4367 жителя Полтавщини взяли участь в тій війні. 79 – загинуло…

Як шана їх пам’яті пролунали залпи зі зброї, а кременчуцькі військові, нацгвардійці, учні Кременчуцького військового ліцею провели урочисте проходження під пам’ятником.

До підніжжя пам’ятника лягли квіти — сотні і сотні червоних гвоздик.

15 лютого митрополит Онуфрій і священнослужителі Харківської єпархії взяли участь в пам’ятних заходах у сквері Воїнів-інтернаціоналістів біля храму ікони Божої Матері “Стягнення загиблих” міста Харкова, передає прес-служба єпархії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1384

Залишити відповідь