Віряни Свято-Успенського собору Одеси звернулися до СБУ і поліції з проханням розслідувати провокацію щодо евакуйованих із Китаю

21 лютого 2020 року парафіяни Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ м. Одеса звернулися в управління Служби безпеки України в Одеській області та управління Національної поліції з проханням розслідувати провокацію з приводу евакуації українців з китайського Уханя, яку влаштували двоє невідомих осіб напередодні, 20 лютого, біля входу до Свято-Успенського кафедрального собору, притягти до відповідальності винних і припинити дії, спрямовані на порушення миру та правопорядку. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Одеської єпархії.

Як вдалося встановити за допомогою камер зовнішнього спостереження, двоє невідомих чоловіків прибули 20 лютого, о 14: 54, до Свято-Успенського кафедрального собору та почали розповсюджувати від імені громади собору заклики до громадських заворушень із приводу можливого прибуття до Одеси літака з евакуйованими громадянами України з КНР. В єпархії відзначили, що такі незаконні дії «могли мати непередбачувані наслідки». При цьому, один чоловік роздавав такого провокаційного змісту листівки, а інший знімав на відео, і вже згодом у деяких недобросовісних ЗМІ з’явилася неправдива інформація, що нібито віряни та священнослужителі Одеської єпархії  закликають до незаконних дій.

«З огляду на вибухонебезпечну соціальну обстановку і напруженість у суспільстві, пов’язану з питанням евакуації громадян України з КНР, такі дії можна розглядати як загрозу миру, стабільності і підрив суспільної безпеки в регіоні, а також розпалювання міжрелігійної ворожнечі», — наголосили в прес-службі Одеської єпархії.

У зв’язку з цією провокацією віруючі Української Православної Церкви змушені були звернутися до СБУ та Національної Поліції з проханням розібратися в ситуації, притягти до відповідальності винних у розпалюванні соціального конфлікту і припинити дії, спрямовані на порушення миру та правопорядку в регіоні.

Нагадаємо, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа в усіх храмах Полтавської єпархії підносяться сугубі молитви “Про примноження любові та викорінення всякої ворожнечі” та молитви за людей, евакуйованих із китайського міста Ухань, яких поселили на 14-денну обсервацію у медичному центрі “Нові Санжари” . 

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський та Броварський Антоній, коментуючи ситуацію з евакуацією українців з Китаю, сказав: «Будь-який вірус можна вилікувати. У стократ складніше вилікувати розділення, що запанувало в людських серцях». Також із зверненням з цього приводу до громадян України та Міністерства охорони здоров’я звернувся Голова Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів УПЦ митрополит Львівський і Галицький Філарет.

 

 

Просмотров: 424

Залишити відповідь