Сирна седмиця: готуємося до Великого посту — духівник КДА дає практичні поради

24 лютого 2020 року розпочалася Сирна седмиця (тиждень), яка в народі ще називається Масляною. Викладач та духівник Київської духовної академії та семінарії архімандрит Маркел (Павук) розповідає, для чого насправді встановлені ці дні, та як за цей час підготуватися до Великого посту. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує відповідь о. Маркела на питання, як правильно провести Масляну, редакції журналу «Фома в Україні».

— Головне — уникнути нездорового ажіотажу, що супроводжується надмірним веселощами, переїданням та пияцтвом. Якщо запрошують в гості на заговини, не варто відмовлятися, але потрібно вести себе скромно і пам’ятати, що в цей тиждень, згідно з церковним статутом, з харчового раціону виключається м’ясо. Християни обмежуються молочними продуктами, рибою і яйцями. Звідси народна назва цього тижня – Масляна. Так забезпечується плавний перехід до Великого посту, в який з раціону виключаються не тільки м’ясні, але і молочні продукти, а куштування риби дозволяється лише у свято Благовіщення і Вербну неділю. Хворим людям, матерям, що годують, а також студентам, які старанно гризуть граніт науки, можна взяти благословення у священика на послаблення посту. Наприклад, допускати вживання риби в суботу та неділю та інші дні, вагітним і годуючим матерям – також вживати молоко в усі дні, крім середи і п’ятниці.

Період м’ясопустного тижня має свої особливості і в молитовному правилі. У храмах, де служать щодня, на вечірньому і ранковому богослужіннях в середу і п’ятницю читають молитву преподобного Єфрема Сирина з поясними і земними поклонами, а Літургія не звершується. Відповідно, і в домашнє молитовне правило повинна включатися молитва преподобного Єфрема Сирина. При цьому, посту в ці дні немає, тобто молочні та рибні продукти споживаємо впродовж всього тижня.

Але без ажіотажу, хворобливих страхів і зривів не обійтися, якщо не буде правильного розуміння – навіщо потрібно готувати себе до посту? Християнин повинен зрозуміти і всією душею відчути: чим більше він догоджає своєму тілу, тим воно стає важчим і некерованим, і частіше пригнічує святі пориви до Бога, добра, правди. Коли ж, завдяки посту, тіло стає легшим, то і душа отримує свободу. Віруючому під час посту набагато легше налаштувати себе на молитву та інші чесноти.

І найважливіше, що треба зробити в період Масниці, – постаратися побачити головну мету посту, а це – приборкати свій гнів, жадібність тілесну і гордість житейську, щоб стати ближче до Бога й інших людей. Без справжнього посту всі наші відносини з Богом та іншими людьми, навіть найближчими, будуть нещирими, підозрілими, меркантильними, формальними і рутинними, як би ми не намагалися різними іншими способами їх поліпшити.

Читайте також: Як правильно провести масляну – що потрібно і чого не варто робити у ці дні

Просмотров: 1483

Залишити відповідь