Митрополит Антоній розповів, чому у Великий піст сугубо моляться про померлих (+відео)

Як молитва про спочилих впливає на їх долі? Чому Церква не молиться про самогубців? Коли і як потрібно молитися за померлих? На ці та інші питання відповів керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній в ефірі передачі «Церква і суспільство» телеканалу «Глас», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Говорячи про те, що в дні Святої Чотиридесятниці відбувається сугуба молитва за померлих, в тому числі в Батьківські поминальні суботи (2-а, 3-я і 4-я суботи Великого посту), владика Антоній зазначив, що в цей період року кожен християнин повинен задуматися про своє життя, усвідомити тяжкість гріха. І так чи інакше він приходить до думки, що земне життя не безкінечне, і за ним йде вічність.

«Але між вічністю в інобутті й нашим земним буттям стоїть смерть — мить, коли наша душа буде переходити в безсмертя. Смерть — те, про що ми повинні пам’ятати», — сказав владика Антоній і нагадав слова зі Старого Завіту: «У всіх справах твоїх пам’ятай про кінець твій, і довіку не згрішиш» (Сир. 7:39).

«Пам’ять про смерть оберігає нас від гріха, порочного життя. Вона призводить до того, що ми поступово відроджуємо правильну ієрархію цінностей. Тому у християн особливе ставлення і до смерті, і до тих, хто вже відійшов у вічність. І весь Великий піст ми будемо молитовно згадувати імена рідних, щоб Господь простив їм гріхи, помилував їх і дарував Царство Небесне», — сказав митрополит Антоній.

Він нагадав, про кого не можна подавати в храмах записки. «Церква молиться тільки за своїх членів, і це логічно. Церква не молиться про тих, хто не хрестився або хрестився не в Православній Церкві, про тих, хто пішов у розкол, тих, хто відкрито веде життя, яка не відповідає християнським моральним принципам, про тих, хто голосно заявляє про свій атеїзм, — тобто, про всіх тих, хто не хоче, щоб про них молилися», — сказав владика Антоній. Про таких людей їхні родичі можуть молитися вдома.

Також Церква не молиться за самогубців — тих, хто самочинно позбавив себе життя, тим самим кинувши виклик волі Божій. «Господь знає, коли і чию душу взяти. Він піклується про те, щоб душа жила в вічності, і забирає її саме тоді, коли вона готова до переходу у вічність», — підкреслив владика Антоній.

Він також зазначив, що важливою є молитва для покійних. «Церква вчить, що душа продовжує жити і після смерті, і її стан може змінюватися під впливом церковної молитви і милостині. Душа в інобутті вже не може покаятися, але наша любов, яка проявляється через молитви і справи милосердя, може змінити її стан. Тому молитися за померлих родичів, близьких і всіх, з ким зустрівся в житті, – обов’язок кожного християнина», — підсумував митрополит Антоній.

За матеріалами редакції журналу «ФОМА в Україні»

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2450

Залишити відповідь