Предстоятелі та делегати Помісних Церков в Аммані висловилися за необхідність всеправославного розв’язання актуальних проблем

26 лютого 2020 року у ході Наради в столиці Йорданії Аммані Предстоятелі та делегати Помісних Православних Церков заявили про необхідність боротися за єдність світового Православ’я та проведення всеправославної зустрічі чи Собору задля розв’язання актуальних проблем, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Службу комунікації ВЗЦЗ РПЦ.

Звернувшись до присутніх зі словами привітання, Предстоятель Єрусалимської Православної Церкви Феофіл ІІІ, зокрема, зазначив: «Ми сподіваємося, що ця зустріч закладе основи для пошуку рішень. Ми повинні боротися з розділеннями і направляти свої зусилля на збереження єдності і ведення діалогу».

У своєму слові Предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил висловив впевненість, що для того, щоб протистояти загрозі розділень, необхідно почати всеправославне обговорення нагальних проблем та сформулював найгостріші з них.

Читайте також: Патріарх Кирил назвав проблеми Православ’я, які необхідно винести на всеправославне обговорення

«Сьогодні перед нами стоїть завдання боротися за єдність усіх Православних Церков, єдність серед нас», — зазначив Патріарх Сербський Іриней. Предстоятель Сербської Православної Церкви засвідчив: «Єдине правильне рішення — це зібрати Собор, сказати на ньому те, що потрібно сказати, і розв’язувати питання в дусі Православ’я».

Святіший владика констатував, що Сербська Церква виступає за збереження канонічних принципів і християнської спадщини. «Хай допоможе нам Бог і внесе єдність в нашу Церкву. Тому що розкол — це трагедія для Церкви», — сказав Патріарх Іриней.

Про важливість всеправославного обговорення ситуації, що склалася, а також розв’язання проблем відповідно до святих канонів говорив і представник Румунської Православної Церкви митрополит Тирговіштській Нифон. «Ми вважаємо, що для майбутнього можливого Собору Предстоятелів або прийдешньої загальноправославної зустрічі потрібно провести підготовчу конференцію, щоб належним чином обговорити порядок денний такої зустрічі, яка привела б до реального єднання в православному світі», — зазначив ієрарх.

Архієпископ Люблінський і Холмський Авель, своєю чергою, сказав про те, що Польська Православна Церква дуже стурбована драматичною ситуацією в Православному світі. «Ми молимося про те, щоб було знайдено рішення», — засвідчив глава делегації. Він також наголосив, що відсутність єдності серед Православних Церков перешкоджає свідченню перед неправославним світом.

Предстоятель Православної Церкви Чеських земель і Словаччини Ростислав подякував Блаженнішому Патріарху Феофілу за запрошення до діалогу, підкресливши: «Тільки зустрічаючись і обговорюючи наявні проблеми, можна знайти рішення, яке буде повністю відповідати Святому Письму і церковним принципам».

Згідно зі словом Предстоятеля Української Православної Церкви, на порядку денному стоїть вибудовування такого соборного церковного управління, «яке буде затребуваним і ефективним для спасительного служіння Святої Соборної Апостольської Православної Церкви в новому світовому просторі». «Успішно розв’язувати цю проблему ми зможемо тільки тоді, коли ми відмовимося від своїх особистих амбіцій і будемо діяти в дусі божественного смирення і братньої любові», — переконаний Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Читайте також: Автокефалія не зцілить розкол в українському Православ’ї — Предстоятель УПЦ в Аммані

Святіший Патріарх Кирил висловив побажання, щоб нинішнє зібрання стало першим у низці таких зборів, і звернувся до Блаженнішого Патріарха Єрусалимського Феофіла ІІІ з проханням ініціювати наступну братську зустріч на Святій Землі.

Зокрема у підсумковому прес-релізі наголошується на необхідності загальноправославного обговорення церковної ситуації в Україні задля розв’язання наявних проблем і подолання розділень. Зазначається, що делегації прийшли до єдиної думки про необхідність провести нову зустріч для зміцнення братніх відносин за допомогою молитов і діалогу — така зустріч могла б пройти до кінця 2020 року. Ті, хто підписав документ висловили надію, що Патріарх Варфоломій приєднається до діалогу зі своїми побратимами Предстоятелями.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2697

Залишити відповідь