У Вінниці, Могилів-Подільську, Одесі, Рівному, Чернігові, Дніпрі, Запоріжжі, Кам’янському, Ужгороді десятки тисяч вірян УПЦ взяли участь у Хресних ходах (фото, відео, оновлено)

8 березня 2020 року, в першу неділю Великого посту — Торжества Православ’я,  у багатьох містах України відбулися масштабні Хресні ходи, у яких взяли участь десятки тисяч віруючих. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Попри тиск та перешкоди, на Хресній ході у Вінниці було присутньо більш, як 7 тисяч віруючих, які в черговий раз підтвердили свою вірність канонічній Українській Православній Церкві та Її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, а жителі Вінниччини – своєму законному архієрею митрополиту Варсонофію, передає vinnytsia.church.ua.

Духовенство та віряни вирушили від Воскресенського храму до захопленого розкольниками Спасо-Преображенського собору міста Вінниці, де було звершено святковий молебень на честь Торжества Православ’я. Віруючі, на чолі з митрополитом Вінницьким і Барським Варсонофієм, молились за весь народ України: про настання миру та спокою у нашій країні.

Митрополит Варсонофій благословив усіх присутніх прославленими іконами Пресвятої Богородиці та мощами святих, які, з благословіння митрополита буди доставлені з різних куточків Вінниччини. Владика привітав усіх з Торжеством Православ’я та побажав і надалі бути вірними канонічній Христовій Церкві.

Після Божественної літургії з чином Торжества Православ’я у Свято-Миколаївському кафедральному соборі м. Кам’янське, що очолив архієпископ Кам’янський і Царичанський Володимир, розпочався урочистий Хресний хід зі святинями, які знаходилися цього дня в соборі, повідомляє eparhia.net.

Коли Хресний хід завершився, владика звернувся до всіх богомольців зі словом проповіді, розповів про свято та закликав на всіх Боже благословення.

Слід зауважити, що цього дня лунала молитва про мир в Україні та єдність Православ’я, про спокій всіх тих, хто потрудився задля встановлення і затвердження Православ’я, та за здоров’я тих, хто нині живе у вірі та істині.

Спільна сугуба молитва не раз приносила добрі плоди в часи лихоліття на нашій багатостраждальній землі, як зазначили в Кам’янській єпархії.

Після богослужіння, яке очолив митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел в Спасо-Преображенському соборі у співслужінні вікарних архієреїв, в кафедральний собор Одеси прибули духовенство і парафіяни всіх одеських храмів з численними святинями, повідомляє eparhiya.od.ua.

Опівдні почався багатотисячний загальноміський Хресний хід. Величезна кількість православних прочан зі Святим Хрестом, чудотворними іконами та святинями, зі співом церковних молитов обійшли навколо Соборної площі та помолилися про мир в Україні.

Молитовне єднання у вірі, радість від спільного свята та відчуття єдиної православної родини, — так охарактеризували семитисячний хресний хід, що відбувся у Рівному  в єпархіальній прес-службі.

Пройти вулицями обласного центру щороку збираються віряни з усього міста та області, цьогоріч помолитися разом приїхали гості з сусідніх єпархій.

Традиційно хресний хід вирушив від кафедрального Свято-Воскресенського собору до Свято-Георгіївського подвор’я Свято-Миколаївського жіночого монастиря. Урочисту ходу очолив вікарій Рівненської єпархії, єпископ Дубенський Пимен. На початку колони, за хрестом і хоругвами, несли храмові ікони з усіх церков міста Рівного та монастирів єпархії.

На території Свято-Георгіївського подвор’я відбувся урочистий молебень Торжества Православ’я. На завершення до присутніх звернувся правлячий архієрей митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій. Архіпастир закликав ввірених йому чад берегти Православну віру, бути вірними дітьми свого небесного Отця.

Єпископ Пимен подякував усім за молитви та попросив пам’ятати про таїнство Хрещення, яке прийняли в ім’я Святої Трійці та маємо принести у свідчення своєї вірності Триєдиному Богу.

Митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій звершив Божественну літургію свт. Василія Великого у співслужінні духовенства єпархії в Спасо-Преображенському соборі м. Чернігова. Після богослужіння відбувся традиційний хресний хід, який очолив владика, передає orthodox.com.ua.

Молитовна хода відбулася з преднесенням ікон Спасителя і Божої Матері «Іллінської-Чернігівської», а також шанованих парафіяльних образів.

Учасники молитовної ходи пройшли більше, як 30 кілометрів і біля кожного з 12-ти діючих храмів, а також на місці зруйнованих, молилися про мир в нашій країні.

На єпархіальній Fb-сторінці велася пряма трансляція хресного ходу, яку забезпечили вихованці Чернігівського духовного училища.

Традицію проведення молитовної ходи в день Торжества Православ’я в Чернігові започаткували в рік 2000-ліття Різдва Христового. Учасники вже 21-го хресного ходу вкотре продемонстрували свою підтримку Української Православної Церкви, прагнення до миру, єднання і любові.

В місті Могилів-Подільському Хресний хід на честь Неділі Торжества Православ’я очолив митрополит Могилів-Подільський та Шаргородський Агапіт, пише mp-eparhia.org.ua.

Близько сотні жителів Дніпра в цей день взяли участь у Хресній ході та пройшли від Спасо-Преображенського собору на площі Соборній до Свято-Троїцького собору на площі Троїцькій. Про це повідомляє Інформатор.

Після урочистого богослужіння у Хрестовоздвиженському кафедральному соборі м. Ужгород відбувся молитовний Хресний хід вірян Мукачівської єпархії в Ужгороді, передає m-church.org.ua.

Хресний хід вірянами разом із духовенством був звершений площею Кирила і Мефодія.

Хресний хід в Запоріжжі розпочався біля храму на честь святих Петра і Февронії. Разом з чудотворними іконами Божої Матері «Глинська» і «Самарська», а також часткою мощей святого Іоанна Хрестителя духовенство і віруючі на чолі з митрополитом Запорізьким і Мелітопольським Лукою пройшли майже 2,5 кілометра – до Свято-Покровського архієрейського собору, де відбудеться Чин Торжества Православ’я.

Фото з Запоріжжя facebook.com

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 6094

Залишити відповідь