В єпархіях УПЦ звершують посилені молитви про запобігання поширенню коронавірусу

З благословення єпархіальних Преосвященних у зв’язку з карантинними заходами щодо недопущення поширення епідемії коронавірусу, у всіх храмах Херсонської, Рівненської, Вінницької, Одеської, Мукачівської, Тульчинської єпархій буде відбуватися читання посилених молитов про запобігання поширенню небезпечних вірусних захворювань. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

З благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна в єпархії  читають молитву «Во время губительного поветрия и смертоносной заразы»* до повної стабілізації ситуації.

«Церква всіляко закликає віруючих дотримуватися всіх приписів фахівців, не ігнорувати елементарні профілактичні заходи, не піддаватися паніці, зберігати спокій і тверезо мислити, щоб не наражати на небезпеку себе та оточення», — передає єпархіальна прес-служба.

«У зв’язку з загрозою поширення небезпечного інфекційного захворювання коронавірусу на теренах нашої Української держави закликаємо духовенство і всіх вірних Рівненської єпархії до посиленої молитви на здолання вірусної інфекції, яка вже заполонює світ, — йдеться у зверненні митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія. —  Просимо якомога частіше приступати до Святих Таїнств Православної Церкви, особливо Святої Євхаристії та Соборування, які слугують для «зцілення душі і тіла»».

Духовенство єпархії владика попросив у своїй пастирській проповіді роз’яснити своїм парафіянам про загрозливу ситуацію, яка може мати місце, а також наголосити на дотримання санітарно-гігієнічних норм: «прийняти усі можливі засоби для запобігання розповсюдження інфекції у храмах і місцях молитовних зібрань».

13 березня, по благословінню митрополита Вінницького і Барського Варсонофія у Вінницькій єпархії Української Православної Церкви оголосили про вжиття заходів у зв’язку з оголошенням карантину через поширення коронавірусу а також про загальноєпархіальну молитву.

Згідно з рішенням владики, за кожною Божественною літургією будуть підносити особливі молитовні прохання, а духовенство благословляють виконувати комплекс профілактичних заходів.

«Зокрема, в храмах необхідно частіше проводити вологе прибирання із застосуванням антисептичних засобів, а святині, до яких прихиляються віруючі, потрібно до і після богослужінь протирати спиртовмісними розчинами.

Парафіяни повинні бути забезпечені питною водою і одноразовим посудом, а також місцем для її утилізації. Крім того, необхідно забезпечити вільний доступ до миття або обробці рук за допомогою антисептичних засобів.

Священникам необхідно переконатися в якісній вентиляції храмів, особливо під час богослужінь, а запивку, що подається віруючим після причастя, потрібно наливати в одноразові стаканчики.

Також архієрей наголосив, що немає нічого ціннішого на нашій планеті, ніж Свята Євхаристія – найкраще лікарство як для душі, так і для тіла, яке дано нам самим Господом», — повідомляється у прес-службі Вінницької єпархії.

У своєму розпорядженні митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел благословив у всіх монастирях і храмах Одеської єпархії УПЦ щодня здійснювати молебні по чину «о прекращении морового поветрия и исцелении болящих»; посилити соборні та домашні молитви про лікарів, медичний персонал та людей доброї волі, які докладають сили в боротьбі з вірусом і надають допомогу інфікованим.

Пастві рекомендується при виявленні у себе симптомів, характерних для коронавирусної інфекції COVID-19 або інших ГРВІ, негайно звертатися до медзакладів і неухильно виконувати вказівки лікарів, а у храмах проводити посилену санітарну протиепідемічну обробку кіотів, ікон, внутрішнього простору і неухильно стежити за дотриманням санітарно-епідеміологічних норм.

«Пам’ятаючи про те, що піст і молитва допомагають стяжити Боже благословення і подолати наслідки гріха, в тому числі і всілякі хвороби, посилити молитовний і аскетичний подвиг святої Чотиридесятниці, щоб таким чином придбати милосердя Отця Небесного, — нагадує ієрарх і закликає: «зберігати тверезість думок, розумно оцінювати коректність і правдивість звісток, не довіряти чуткам, використовувати тільки офіційні і перевірені джерела інформації і не піддаватися панічним настроям, пам’ятаючи про те, що життя і здоров’я наші в правиці Божій».

Усе духовенство, чернецтво та вірників Мукачівської єпархії Української Православної Церкви митрополит Феодор закликав до посиленої молитви “на здолання нової вірусної інфекції, що заполонює світ” 12 березня.

«Будьте стійкими у вірі во Христа та виконуйте усі приписи та поради лікарів, аби вберегти себе та своїх ближніх від цього лиха», — зазначив керуючий єпархією.

Окрім того у своєму архіпастирському зверненні владика повідомляє, що «в Мукачівській єпархії Української Православної Церкви у ці занепокоєні і відповідальні дні, літургічне життя в храмах та обителях єпархії змінюватися не буде».

Зазначається, що «усі статутні, добові богослужіння духовенство звершуватиме у встановленому порядку та чині без змін. У цей час поширення коронавірусу у світі, заради збереження здоров’я, Церква навпаки призиває вірян брати участь у святих таїнствах. У молитві до Причастя ми читаємо, що це таїнство є для «зцілення душі й тіла». Причастя не лише не зашкодить, а, навпаки, воно укріплює, дає можливості тілесно й духовно долати всі життєві випробовування та зцілювати людину. Історія Церкви знає безліч випадків, коли в часи епідемій, подібних ситуацій, священики звершували водосвятні молебні, приносили чудотворні ікони до тих місць, де відбувалися такі складні ситуації, і епідемії вщухали».

Митрополит Тульчинський і Брацлавський Іоанафан закликав паству до посиленої молитви 11 березня: «Наипаче же, дорогие, не падайте духом и крепко молитесь Вседержителю Богу, истинному Врачу душ и телес наших, да очистит Он нас от всякой скверны греха, да  отгонит от нас, и от всех людей во всём мире, эту и всякую иную напасть, и мор, и язву, дабы мы всегда прославили Имя Его за всё, что от Него, и во всём, что от Него, — и за скорбь и за радость!».

*- Текст молитви «во время губительного поветрия и смертоносной заразы»:    

    Господи Боже наш, услыши ны, грешныя и недостойные рабы Твоя, с высоты святого престола Твоего, благость Твою грехами своими прогневавших и милосердие Твое от себе удаливших. Не взыщи с рабов Твоих, и отврати страшный гнев Твой, праведно на ны движимый, утоли пагубное наказание, отрыни меч Твой страшный, невидимо и безвременно нас поражающий, и пощади убогия и слабыя рабы Твоя, и не обрекай на смерть души наша, в покаянии прибегающия с сокрушенным сердцем и со слезами к Тебе, Богу Милосердному, мольбам нашим внимающему и покаяние подающему. Яко у Тебе Единого милость и от Тебе спасение, Боже наш, и Тебе славословие приносим, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Читайте також: Коментар голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я у зв’язку з поширенням Коронавірусу

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3911

Залишити відповідь