Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у день Собору всіх преподобних Києво-Печерських (+відео)

15 березня 2020 року, у Неділю другу Великого посту, свято Собору всіх преподобних Києво-Печерських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим, митрополит Львівський і Галицький Філарет, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Роменський і Буринський Іосиф, архієпископ Боярський Феодосій, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем, архієпископ Фастівський Даміан, єпископ Будимлянсько-Нікшичський Іоаннікій (Сербська Православна Церква), єпископ Шепетівський і Славутський Євсевій, єпископ Золотоніський Іоанн,  єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Дубенський Пимен, єпископ Макарівський Гедеон, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Петропавлівський Андрій, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Вишневський Спиридон, гості у священному сані та духовенство монастиря.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив богослужбовими нагородами братію обителі у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до численної пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів про вчення, яке захищав святитель Григорій Палама, пояснив вірянам, чому християнські подвижники були особливо щасливі, хоча і терпіли тілесні скорботи.

За словами Блаженнішого владики, преподобні печерські – це ті святі, які показали на прикладі свого життя, що Бог є Світло. “І коли Він покаже цю властивість Свою людині, то людина щаслива в будь-яких умовах, вона навіть не хоче принижувати цей Божий дар через людські блага – через одежу, їжу, пиття”, – сказав Архіпастир. Також Предстоятель підбадьорив паству перед загрозою нової епідемії та дав духовні настанови, як поводитись під час поширення коронавірусу.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та єдність Православної Церкви. Також була піднесена особлива молитва з проханням позбавлення від вірусу.

Блаженіший Митрополит Онуфрій звершив ієрейську хіротонію над ієродияконом Нестором (Головачем). Намісник Лаври митрополит Павел висвятив у диякона монаха Андрія (Ломагу).

Після Літургії священнослужителі та віряни вирушили хресним ходом до Ближніх печер обителі, де був звершений молебень преподобним отцям Києво-Печерським.

Напередодні Предстоятель очолив всенічне бдіння в Успенському соборі монастиря.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4703

Залишити відповідь