В єпархіях УПЦ підносять посилені молитви та проводять заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу. Частина ІІ

У зв’язку з карантинними заходами щодо недопущення поширення епідемії коронавірусу, з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія та правлячих архієреїв єпархій УПЦ, у всіх храмах і монастирях Української Православної Церкви підносяться посилені молитви про запобігання поширенню небезпечних вірусних захворювань та позбавлення від епідемії, а також в Горлівській, Житомирській, Запорізькій, Мукачівській, Донецькій, Рівненській та Волинській єпархіях запроваджено соціально-благодійні проекти та низку додаткових заходів, щоб звести до мінімуму ризики зараження коронавірусом. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Читайте також: В єпархіях УПЦ звершують посилені молитви про запобігання поширенню коронавірусу. Частина І

Клірики Житомирської єпархії кожного дня будуть об’їжджати місто Житомир і його вулиці зі святинями та молитвою, передає прес-служба Житомирської єпархії.

15 березня, з благословення митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, духовенство Свято-Успенського архієрейського собору об’їхали межі міста Житомира та центральні вулиці із великою святинею — чудотворною іконою Божої Матері «Подільська».

У 1872 році, коли в Житомирі лютувала епідемія, вірні ходили із цим образом Богоматері хресними ходами вулицями міста. Молитва тоді допомогла. Подібно і зараз були піднесені посильні молитви до Пресвятої Богородиці та прочитано акафіст Святим Страстям Христовим.

Подібні заходи будуть відбуватися кожного дня, але з різними святинями з різних храмів УПЦ міста Житомира. Під час руху священники будуть звершувати особливий молебінь, читати акафісти та молитви.

Графік є наступним:

  • Неділя – Свято-Успенський архієрейський собор (з іконою Божої Матері «Подільська»).
  • Понеділок – Свято-Ольгинський храм (з іконою святої рівноапостольної княгині Ольги).
  • Вівторок – Свято-Миколаївський храм (з іконою Божої Матері “Всіх скорботних радість”).
  • Середа – Свято-Покровський храм (з іконою Покрови Пресвятої Богородиці).
  • Четвер – Спасо-Преображенський кафедральний собор (з іконою та чесними мощами преподобномучениці Анастасії Римлянки).
  • П’ятниця – Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор (з частичкою чесного Древа Господнього).
  • Субота – Свято-Пантелеймонівський храм (з іконою великомученика і цілителя Пантелеймона).

В єпархії закликають посилити молитви та постом долучитись усіх, аби Господь припинив губительну хворобу серед людей.

16 березня, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, в єпархії оголосили про вжиття заходів у зв’язку з оголошенням карантину через поширення коронавірусу, передає прес-служба Полтавської єпархії.

Згідно з рішенням владики, за кожною Божественною літургією будуть підносити особливі молитовні прохання, а в храмах буде виконуватися комплекс профілактичних заходів.

Зокрема в храмах частіше проводитимуть вологе прибирання з застосуванням дезинфікуючих засобів, а святині, до яких прихиляються віруючі, потрібно до і після богослужінь протирати спиртовмісних розчинами.

Також у зв’язку з небезпекою поширення коронавірусної інфекції COVID-19 у всіх монастирях і храмах Сєверодонецької єпархії митрополит Никодим благословив підносити це особливе прохання на сугубій ектенії і молитву за Божественними літургіями і молебнями.

У всіх храмах і монастррях Волинської єпархії під час Божественної літургії на сугубій єктенії архієпископ Нафанаїл теж благословив проголошувати особливі молитовні прохання, а також підносити молитву про позбавлення від епідемії.

Окрім того, в усіх монастирях Волинської єпархії благословляється ударяти в дзвони тричі на день протягом десяти хвилин.

Парафіянам буде доноситись інформація про обов’язковість виконання вимог щодо профілактичних заходів, рекомендованих Міністерством охорони здоров’я України. При цьому, а єпархії закликають не піддаватися паніці.

«Головне – у ці дні Великого посту зберігати духовний спокій і регулярно приступати до Святого Причастя, покладаючись на Божу милість та Його святу волю», — підкреслив архієпископ Нафанаїл у своєму розпорядженні з приводу коронавірусу.

Митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон закликав паству Донецької єпархії у своєму зверненні у зв’язку з поширенням коронавірусу посилити сугубі молитви про припинення епідемії та скоріше зцілення хворих, а також — не бути байдйжими до проблеми інших.

Водночас владика відзначив, що нехтувати санітарними нормами та способами протидії було б неправильно, непередбачлив і легковажно з нашого боку.

«Увага до елементарних правил особистої гігієни та обдумування кожного свого кроку стануть дуже дієвим помічником у справі протидії поширенню коронавірусу. Не варто нехтувати цими розумними заходами, так само, як не варто і впадати в паніку. Ми знаємо, що найголовніша надія у всьому нашому житті і її проявах — це Господь Бог. Він, Який заснував свою Церкву, залишив Її на землі, місці, повному недосконалостей і проблем, пов’язаних з наслідками гріха. Однак Господь не залишає нас без надії і Свого піклування! «Це Я вам, щоб ви мали мир у Мені. У світі будете мати скорботу; але будьте відважні: Я переміг світ» (Ін 16:33), — повідомив колись Господь наш Іісус Христос своїм учням. Цими словами і сьогодні втішає нас Спаситель. Він посеред нас, Він був, є і буде з нами! Тому, отримавши у Бога благословення, прошу вас, дорога моя паство, набратися терпіння і почуття глибокої відповідальності. Разом ми збережемо себе і свої сім’ї в доброму здоров’ї і душевному мирі і спокої», — зазначив митрополит Іларіон.

У Горлівській єпархії прийнято низку додаткових заходів, щоб звести до мінімуму ризики зараження коронавірусом. Зокрема про те, як захистити себе і своїх близьких від зараження коронавірусів, яким в тій чи іншій мірі охоплені більшість країн світу, парафіянам Борисо-Глібського храму Часів Яру розповіли настоятель храму протоієрей Олег Кручинін, сімейний лікар Олександр Браїлко і виконуючий обов’язки міського голови Сергій Чаус.

Священник поінформував парафіян про заяву Священного Синоду у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції та про рекомендації Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я.

«У Борисо-Глібському храмі ми проводимо профілактичні заходи, рекомендовані Церквою, — розповів протоієрей Олег Кручинін. — Посилено санітарну обробку храму, на період карантину припинені заняття в дитячій недільній школі. Всіх парафіян з ознаками простудних захворювань ми попросили утриматися від відвідування храму. Водночас, ми намагаємося посилити нашу молитву не тільки про зцілення хворих, а й про лікарів, які знаходяться в зоні ризику».

Сімейний лікар Олександр Браїлко розповів про те, чим небезпечний коронавірус і на що потрібно звертати увагу під час відвідування не тільки храму, а й будь-яких громадських місць. Перш за все, за його словами, це часте миття рук, провітрювання приміщень, дотримання дистанції між людьми в магазинах і в громадському транспорті, звернення за медичною допомогою у разі підвищення температури. Оскільки за статистикою вірус вражає переважно літніх людей та осіб з ослабленим імунітетом, то їм потрібно по можливості уникати відвідування багатолюдних місць.

Окрім того, як наголосив лікар, не потрібно піддаватися панічним настроям. Паніка ніколи не сприяє прийняттю правильних рішень. Здоровий спосіб життя, виконання медичних рекомендацій і карантинних заходів здатні дати адекватну відсіч інфекції.

Сергій Чаус, виконуючий обов’язки міського голови Часів Яру, повідомив про те, як на період карантину будуть працювати органи влади, державні установи, школи та дитячі садки міста.

Наприкінці було відслужено молебень «під час згубної пошесті і смертоносної зарази». «Як би ми не надіялись на медицину, подателем життя є Бог. Тому для віруючої людини молитва і піст — це правила життя, запропоновані Самим Господом», — зазначив священник.

Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій через загрозливу небезпеку поширення коронавірусної інфекції надав пастві Рівненської єпархії наступні розпорядження:

  1. Регулярно приступати до таїнств Сповіді, Святої Євхаристії, Соборування, які служать «в зцілення душі і тіла».

  2. У всіх храмах на сугубій єктенії проголошувати особливі прохання, а також підносити молитву про позбавлення від епідемії.

  3. Згідно благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в усіх обителях УПЦ благословляється ударяти в дзвони тричі на день протягом десяти хвилин.

  4. Під час богослужіння за сприятливих погодних умов рекомендується перебувати на церковному подвір’ї біля тих храмів, де відбувається озвучення богослужіння.

  5. У храмах проводити посилену санітарну протиепідемічну обробку ікон, кіотів, записних столів, внутрішнього простору і неухильно стежити за дотриманням санітарно-епідеміологічних норм.

  6. У випадку виявлення у себе симптомів, характерних для коронавірусної інфекції COVID-19 або інших ГРВІ, негайно звертатися до медичних установ, неухильно дотримуватися вказівок лікарів. За словами Премудрого Іісуса, сина Сирахового: «Шануй лікаря честю заради потреби в ньому, бо Господь створив його … Господь створив із землі ліки, і розсудлива людина не буде нехтувати ними» (Сир, 38,1,4).

«Закликаю всіх вірних чад Рівненської єпархії посилити свої молитовні подвиги у ці дні Великого посту, щоб подолати вірусну інфекцію. Ми всі знаємо, що випробовування посилаються Господом через наші гріхи. Тільки зосередженою молитвою, постом, розкаянням у своїх гріхах, ми здатні відкликати гнів Божий, і прикликати Його Благословення», — наголосив владика та додав, що слід довіряти лише офіційній перевіреній інформації, не піддаватися панічним слухам, слухатися духовних порад своїх священників.

Проводять бесіди про профілактику захворювань також у Запорізькій єпархії.

15 березня після богослужіння в храмі, яке звершив о. Ілля Штефко, матінкою Ганною Штефко з парафіянами була проведена бесіда про профілактику туберкульозу, короновірусу та інших інфекційних захворювань.

Також усім вірянам було нагадано про молитву від різних недугів і хвороб священномученику Єрмолаю, наставнику великомученика Пантелеімона.

О, пресла́вный священному́чениче Ермола́е и сќорый помо́щниче христиа́ном в боле́знех! Ве́рую от всея́ души́ и помышле́ния, я́ко да́деся тебе́ от Го́спода дар боля́щия врачева́ти и рассла́бленныя укрепля́ти. Сего́ ра́ди к тебе́, я́ко благода́тному врачу́ боле́зней, а́з немощны́й прибега́ю и, тво́й досточти́мый о́браз с благогове́нием лобыза́я, молю́ся: твои́м предста́тельством у Царя́ Небе́снаго испроси́ мне́ боля́щему исцеле́ние от удруча́ющия мя́ боле́зни, а́ще бо и недосто́ин е́смь тебе́, бла́гостнейшаго отца́ и при́снаго засту́пника моего́, но ты́, бы́в подража́тель человеколю́бия Бо́жия, сотвори́ мя́ досто́йна твоего́ заступле́ния чрез мое́ обраще́ние от злы́х де́л к благо́му житию́, уврачу́й оби́льно дарова́нною тебе́ благода́тию я́звы и стру́пы души́ и те́ла моего́, да́руй ми́ здра́вие и спасе́ние и во все́м благо́е поспеше́ние, да та́ко, ти́хое и безмо́лвное житие́ пожи́в во вся́ком благоче́стии и чистоте́, сподо́блюся со все́ми святы́ми сла́вити Всесвято́е и́мя Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.

 З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора  та за ініціативи голови молодіжного відділу Мукачівської єпархії архімандрита Агапіта, в рамках запровадження карантину стартує новий екстрений благодійний проект «Ліки для душі та тіла», мета якого — подбати про безпеку літніх людей.

Під час проекту організовуються групи волонтерів, які б змогли забезпечити експрес-доставку продуктів та ліків до адресату.

Для людей похилого віку будуть доставлятися ліки та продукти харчування, а також за необхідності священнослужитель зможе людину посповідати та Причастити Святих Христових Таїн.

Нагадаємо, що  Блаженніший Митрополит Онуфрій дав духовні настанови, як поводитися під час поширення коронавірусу, зокрема — не нехтувати санітарними нормами, а головне посилити молитву та бути уважними до своїх гріхів й очищати їх покаянням. 

Також прокоментував ситуацію з поширенням Коронавірусу COVID-19 митрополит Львівський і Галицький Філарет, голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів. А крім того, владика звернувся до віруючих щодо загрози пандемії коронавірусу: «Ми очікуємо на офіційне рішення Священного Синоду з цього питання».

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1990

Залишити відповідь