Посилена молитва, допомога медикам, лікарням та літнім людям — в УПЦ долучилися до загальнодержавних заходів боротьби з епідемією коронавірусу (оновлюється)

У зв’язку з епідемією коронавірусу в єпархіях Української Православної Церкви посилено молитви, духовенство та віруючі надають допомогу медикам, лікарням та літнім людям. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Посилення молитов

До посиленої молитви духовенство, чернецтво і мирян закликав Священний Синод УПЦ 18 березня 2020 року та затвердив текст молитви і прохань на сугубій єктенії, що необхідно підносити за Божественними літургіями впродовж періоду коронавірусного карантину. А також — звершувати молебні з окропленням святою водою та церковним дзвоном.

Хресні ходи з шанованими чудотворними іконами відбуваються у багатьох єпархіях. У зв’язку з запровадженими державою обмеженнями, молитовні ходи проходять кількістю не більше, як 10 осіб та частіш всього на авто.

У Житомирській єпархії 15 березня, з благословення митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, духовенство вперше об’їхало межі міста Житомир та центральні вулиці із чудотворною іконою Божої Матері «Подільська».

В єпархії нагадують, що у 1872 році, коли в Житомирі лютувала епідемія, вірні ходили із цим образом Богоматері хресними ходами по вулицях міста. Молитва тоді допомогла. Подібно й у ці дні були піднесені посильні молитви до Пресвятої Богородиці та прочитано акафіст святим Страстям Христовим.

Повідомляється, що такі молитовні ходи будуть відбуватись кожного дня, з різними святинями та із різних храмів УПЦ міста Житомира. Під час руху священники звершують особливий молебень, читають акафісти.

17 березня відбувся об’їзд м.Вінниці з чудотворною іконою рівноапостольної Марії Магдалини. Перед цим священники Вінницької єпархії відслужили в Воскресенському храмі молебень, об’їжджаючи навколо Вінниці зі святинею, вони звершували молитву та під час зупинках на в’їздах в обласний центр окроплювали ці місця святою водою.

Як розповів настоятель Воскресенського храму архімандрит Флавіан (Рішко), в 1919 році, коли в Вінниці бушував тиф, одній з парафіянок з’явилася Пресвята Богородиця і веліла пройти вулицями міста з іконою Марії Магдалини. Образ пронесли по Вінниці хресним ходом і епідемія припинилася.

Священики Літина Вінницької єпархії на чолі з благочинним прот. Олегом Макаром звершили молебень та проїхали з шанованими іконами в‘їзди у районний центр, помолившись Господу про недопущення розсповсюдження епідемії. Таку ж молитву звершили священники і в селах цього району.

Також священники Хмільницького району на чолі з благочинними протоієреєм Михаїлом Шикируном об’їхали всі в’їзди з молитвою і святинями.

Та зі списками Честнохово-Браїлівської і Почаїво-Браїлівської ікон Богородиці, з мощами благовірного князя Олександра Невського та іконою свт. Миколая священнослужителі об’їхали місто Жмеринка, окропивши всі в’їзди і виїзди святою водою, підносячи особливі молитви до Господа про захист від смертельних хвороб.

Віряни у селі Шевченкове теж обійшли село невеликою хресною ходою з чудотворними іконами Зіновенська та Турковецька. Священники окропили місцевість і жителів святою водою.

Окрім того, з благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія з 19 березня віруючі єпархії щоденно будуть молитися про захист від епідемії коронавірусу. Текст молитви «за згодою» опублікований на  сайті єпархії. Молитва буде відбуватися о 21:30.

18 березня, в день обрітення мощей святителя Луки (Войно-Ясенецького), ковчег з часткою мощей цього святого обвезли навколо міста Балта (Одеська область). Дорогою клірики читали молитву святителю Луці і окропляли місцевість святою водою.

Того ж дня насельники чоловічого монастиря на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» проїхали навколо Борисполя (Київська область) з іконою Божої Матері «Живоносне Джерело». Перед цим братія обителі відслужили молебень «Під час згубної пошесті і смертоносної зарази». Всі в’їзди в місто вони осяяли хрестом та іконою, а також окропили святою водою.

20 березня з благословення митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, благочинний Іллінецького церковного округу Олександр Цмокало з духовенством звершили молебень “Про позбавлення народу Божого від усяких хвороб”.

Зі списком чудотворної ікони Божої Матері “Почаївська” та мощами святих вони об’їхали місто Іллінці, звершуючи молитву до Господа.

20 березня митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, спільно з вікарієм Одеської єпархії звершив хресний хід з Касперівської ікони Божої Матері навколо м.Одеси. Під час двогодинної молитовної подорожі було звершено традиційний спів акафісту Касперівській іконі Божої Матері.

В каплицях і біля поклінних хрестів на околицях міста архіпастир і священнослужителі молилися Господу Богу, Всемилостивій Владичиці Богородиці, святим угодникам Божим про позбавлення від згубної пошесті і смертоносної зарази, осіняючи місто і його жителів чудотворним образом і окроплюючи свяченою водою. Потім Хресний хід прибув до Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря, де чудотворний образ був з молитовними піснеспівами обнесений навколо обителі.

“Православні одесити твердо вірять і сподіваються, що як і в минулі часи лихоліть, скорботних випробувань і епідемій Божа Матір через свою чудотворну ікону Касперівську – покровительку нашого граду – безсумнівно явить знамення милості Своїй і любові нашого міста і нашої багатостраждальної України”, – зазначають в прес-службі єпархії.

20 березня митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней звершив хресний хід з іконою Божої Матері «Споручниця грішних», пам’ять якої відбувається в цей день, навколо м. Дніпра.

Під час двогодинної молитовної подорожі було звершено спів акафісту іконі Божої Матері «Споручниця грішних».

Біля поклінних хрестів на околицях міста Дніпра митрополит Іриней підносив молитви Господу Богу, Всемилостивій Владичиці Богородиці, святим угодникам Божих про позбавлення від згубної пошесті і смертоносної зарази, осіняючи місто і його жителів іконою та окроплюючи освяченою водою.

20 березня у Корецькому Свято-Троїцьому ставропігійному монастирі традиційно відзначають свято на честь ікони Пресвятої Богородиці «Споручниці грішних». По завершенню богослужіння, місцеві клірики на чолі з єпископом Дубенським Пименом звершили своєрідний Хресний хід на вантажному автомобілі з іконою «Споручниця грішних» м. Корець.

«Вперше за сто років святий образ «Споручниці грішних» сьогодні покинув свою обитель, – розповів єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії УПЦ для СПЖ. – Раз над нашими людьми нависла така небезпека захворювання, єдина допомога – це Господь Бог і його Пречиста Матір. Тому ми поїхали вулицями міста Корця, окропляючи все святою водою з відповідною молитвою».

За розповідями очевидців, усі , хто зустрічав духовенство з іконою хрестились та ставали на коліна, навіть робітники, що цього дня ремонтували дорогу, теж зняли головні убори і приклонили голови перед Заступницею.

Священники з молитвою проїхали головною вулицею Корця від Свято-Троїцького жіночого монастиря у напрямку Новоград –Волинського та Рівного.

Такі ж Хресні ходи відбуваються і у світі. Священнослужителі Православної Церкви у Грузії, вийшли на вулиці Тбілісі, аби освятити їх святою водою, покадити ладаном і благословити людей. Про це написали на сайті Мукачівської єпархії.

“До світової та всеукраїнської молитовної практики й освячення міст й селищ у період пандемії коронавірусу долучається і Мукачівська православна єпархія, — йдеться у повідомлені. – Раніше ми повідомляли, що з благословення Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського в Іршаві здійснили молитовну Хресну ходу на автомобілі.  А днем скоріше, настоятель Свято-Михайлівського храму с. Поляна Свалявського району, протоієрей Іоанн Ігнатюк, із багажника УАЗа освячував вулиці й селян. Журналістам “Першого кабельного” вдалося поспілкуватися із отцем”.

У продовження розпочатого молитовного руху духовенства єпархії в Ужгороді священники освятили в’їзди в місто і благословили іконою з мощами святителя Іоанна, Шанхайського і Сан-Франциського.

Мы поехали. С Богом!#коронавируснепройдёт#

Gepostet von Андрій Погорєлов am Sonntag, 22. März 2020

Духовенство єпархії освятило Мукачево.

З благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія щодня духовенство Хмельницької єпархії Української Православної Церкви звершує молебні “Під час згубної пошесті і смертоносної зарази” зі всіх чотирьох сторін в’їзду в місто Хмельницький.

20 березня в Бердянську, з благословення архієпископа Бердянського і Приморського Єфрема, був здійснений молитовний автопробіг.

Клірики єпархії проїхали на відкритому автомобілі вулицями міста, очоливши колону машин з хоругвами і іконами під церковні сербські співи з вигуками «З нами Бог – і є і буде!». Священнослужителя окропляли вулиці, будинки, автомобілі, перехожих.

Безпосередньо перед автопробігом в Нікольському храмі був здійснений водосвятний молебень з читанням прохань і молитви «Під час згубної пошесті і смертоносної зарази».

Такі автопробіги будуть проходити періодично в різних містах єпархії.

“Традиція проведення хресних ходів у дні тих чи інших лих утвердилися ще у Візантії. Духовенство і віруючі обходили будинки і вулиці і навіть цілі населені пункт, прикликаючи Господа і святих на допомогу. Сьогодні ж всі особливо потребують допомоги згори, тому віруючі України і зокрема Бердянська вирішили посилити молитву, твердо віруючи, що Господь не залишить своєю милістю нашу країну, міста і села”, – пишуть в єпархії.

З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа з 21 березня 2020 року віруючі Полтавської єпархії щодня молитимуться про позбавлення Українського народу від епідемії коронавируса.

Молитва буде відбуватися о 21:30.

Текст молитви:

«Помилуй нас Боже, живущих в земле Украинстей и всех странах ближних и далече. Защити от нынешнего пагубнаго поветрия, останови распостранение смертоносныя сея язвы в мире всем; даруй исцеление заболевшим.

Отверзи нам ум, Господи, для осознания грехов своих и понимания сего происходящего за злодеяния и нечестие сердец наших. Удержи нас от ропота и гнева, осуждения и уныния. Помози нам, Господи, быти благодарными Тебе, и всегда памятовать милость Твою о каждом человеце. Даруй нам, Боже, терпение, смирение, покаяние и надежду на скорое прекращение сего злого поветрия, веру твердую, что во всем есть Святая Воля Твоя.

Но обаче, не якоже мы хотим, но якоже Ты.

Да будет во веки Воля Твоя. Аминь».

З благословення митрополита Горлівського і Слов’янського Митрофана в храмах Горлівської єпархії за кожною Божественною літургією будуть сугубо молитися про віруючих, що протистоять епідемії коронавирусной інфекції і рятують життя людей. Духовенству та парафіянам також благословляється додати цю молитву до свого ранкового і вечірнього молитовного правила.

Молитва про лікарів

“Создателю и Господи! Великий Врачу! Ты врачевал людей и избавлял их от смерти. Благослови же врачей, всех, кто борется за спасение жизни и здоровье людей! Дай им мудрость Твою, силу и благоразумие! Сохрани их от ошибок, дай им внимательность и упование на помощь Твою! Благослови их благородный труд! Господи, дай им почувствовать нужду в Твоем духовном врачевании их недугов, «ибо не здоровые имеют нужду во враче, но больные».

Ты пришел призвать «не праведников, а грешников к покаянию». Научи их молиться Тебе перед тем, как начинать лечение своих пациентов! Помоги им понимать, что как бы не были успешны методы и средства врачевания, если Ты не благословишь, то все будет напрасно. Благослови же их старания по Твоей святой воле! Да прославят и они, и те, кому было даровано исцеление, Тебя — Отца, и Сына, и Духа Святого! Аминь”.

21 березня з благословіння архієпископа Івано-Франківського і Коломийського Серафима клірики єпархії звершили хресний хід навколо Івано-Франківська.

Межами міста була провезена часточка мощей Святителя Спиридона Триміфунтського, а також  ікона Божої Матері “Всецариця”(Пантанаса), якою осінили місто, а всі в’їзди до нього окропили святою водою.

22 березня, у неділю 3-тю Великого посту – Хрестопоклонну, священники звершили хресний хід навколо м. Івано-Франківська.

“Хрестопоклонна неділя – особливий день Великої чотиридесятниці, коли Православна Матір Церква для нашого спасіння й духовної підтримки виносить для поклоніння Чесний і Животворящий Хрест Господній, який і був з благоговінням і молитвою провезений околицями м. Івано-Франківська. Святим Хрестом Господа нашого Іісуса Христа були осінені основні в’їзди до обласного центру”, – повідомили в єпархіальній прес-службі.

22 березня митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій та священнослужителі єпархії звершили Хресний хід навколо міста Харкова з Озерянської іконою Божої Матері та іконою Новомученніков і сповідників Слобожанського краю.

У поклінних хрестів на в’їзді в місто Харків архіпастир і священнослужителі молилися Господу Богу, Всемилостивій Владичиці Богородиці, святим угодникам Божим про позбавлення від згубної пошесті і смертоносної зарази, осіняючи місто і його жителів чудотворним образом і окроплюючи святою водою.

22 березня митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн разом з митрополитом Уманським і Звенигородським Пантелеімоном очолили хресний хід навколо Херсона.

В єпархії пояснюють: “з IX століття традиція зносити Животворящий Хрест під час епідемій утвердилася в Константинополі, а в наступні століття поширилася вже на весь православний світ (свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього 1/14 серпня). Нашим боголюбивим народом під час подібних лих завжди відбувалися молитовні процесії з чудотворними іконами та іншими святинями.

Сьогоднішній хресний хід навколо Херсона з молитвами про припинення поширення коронавіруса в Україні відбувався з животворящим Хрестом Господнім, як символом нашого спасіння, Касперівською іконою Божої Матері – головною святинею Херсонського краю, Різою Божої Матері, іконою та мощами праведного воїна Феодора (Ушакова) – покровителя Херсона, що врятував наше місто під час епідемії чуми в кінці 18-го століття, і іконою всіх Херсонських святих”.

У Неділю Хрестопоклонну митрополит Львівський і Галицький Філарет звершив об’їзд навколо міста Львова з часткою Животворящого Хреста Госроднього та іконою Пресвятої Богородиці “Всецариця” (Пантанаса-Цілителька).

З чотирьох сторін міста та на центральній площі було відслужено літію і окроплено святою водою з особливими проханнями про позбавлення від страшної смертоносної хвороби.

Під час молитовної поїздки, владика разом зі священнослужителями звершив молебний канон і акафіст Пресвятій Богородиці, правило Животворящому Хресту, молебні святому Іоанну Предтечі та святителю Николаю Чудотворцю.

В неділю, 22 березня, священнослужителі міських храмів Кіровоградської єпархії окропили вулиці міста святою Хрещенською водою. Перед цим, з благословення митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа, в усіх храмах обласного центру були звершені особливі молебні, які читаються “під час згубної пошесті і смертоносної зарази”. Потім батюшки об’їхали всі райони міста, окроплюючи вулиці святою водою і молячись про позбавлення від епідемії коронавіруса.

“Сьогодні всі ми особливо потребуємо Божої допомоги. Виконуючи карантинні заходи, рекомендовані державними органами, ми повинні посилити свої молитви. В першу чергу це є нашим пастирським обов’язком і відповідальністю за кожного члена Церкви і громадянина держави. Адже Церква вже не раз переживала подібні скорботні часи і епідеміологічні ситуації. Але завжди зустрічала і проводила їх молитвою, – зазначають в єпархіальній прес-службі. – Віримо і сподіваємося, що і це випробування нам вдасться пройти. І по наших молитвах Господь безсумнівно явить знамення Своєї милості і любові до нашого міста і всієї нашої Батьківщини”.

У Хрестопоклонну неділю після Божественної літургії в храмах міста з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія священнослужителі обласного центру здійснили хресну автомобільну ходу вулицями міста Суми.

Священники благословили місто Суми Малочернеччинським чудотворним образом Христа Спасителя «Хліб Життя», Корсунською-Шпилівською іконою Пресвятої Богородиці («Прозренною»), іконою святителя Іоасафа Бєлгородського (в часи його єпископства землі Сумщини входили в його єпархію), а також ковчегом з часткою святих мощей святого великомученика Пантелеймона цілителя, окропляючи святою водою. Дорогою священнослужителі підносили молитви перед шанованими святинями.

Малочернеччинський образ Христа Спасителя прославився в кінці XIX століття під час епідемії холери. У липні 1892 року ікону привозили до Сум, де під час багатолюдного молебню на Покровській площі з читанням акафісту Іісусу Сладчайшому молитви сумчан були звернені до Спасителя про захист від цієї страшної хвороби. Незабаром хвороба відступила. Віримо, що як тоді, так і сьогодні, Господь Іісус Христос, Його Пречиста Матір та святі угодники являтимуть милість і любов до землі нашої і народу.

Відбувся Хресний хід за участю митрополита Кіровоградського і Новомиргородського та духовенства єпархії навколо Кропивницького.

23 березня з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента в Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина було звершено водосвятний молебень перед шанованим списком Чудотворної ікони святителя Миколая Рихлівського, ковчегом з часткою мощей святого великомученика і цілителя Пантелеімона та хрестом з часткою Животворчого Древа Христа Господнього.

Після цього духовенство хресною ходою об’їхали місто і біля поклонних хрестів піднесли молитви Господу Богу, Пресвятій Владичиці Богородиці, святителю Миколаю і всім угодникам Божим про позбавлення від смертоносної хвороби, осіняючи місто і його жителів Чудотворним образом святителя Миколая і окроплюючи священною водою.

Одним з чудес, яким прославилась Рихлівська ікона святителя Миколая було наступне. У 1848 р. у містечку Коропі та навколишніх селах лютувала епідемія холери, щодня помирали сотні людей. Тоді з Рихлівського монастиря до Коропу була принесена ікона святителя Миколая, перед святинею відправили молебень і хресною ходою обійшли навколо селища. Сталося чудо: люди перестали помирати від холери, хворі почали одужувати.

22 березня, після закінчення Божественної літургії, парафіяни Свято-Василівської церкви села КрасноставВолодимир-Волинської єпархії пройшли Хресним ходом центральними вулицями села із хоругвами, Святим Хрестом та іконами Пресвятої Богородиці і покровителя храму святителя Василія Великого.

У центрі села біля ікони Господа нашого Іісуса Христа було відслужено молебень. Віряни молилися Господу за  рідну землю, щоб Господь помилував українців, відвернув від нас всі хвороби та негаразди, захистив людей своїх у час пагубної епідемії. Вулиці села було окроплено святою водою.

22 березня митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука звершив молебень перед Запорізьким чудотворним образом Пресвятої Богородиці Ново-Кайдацької-Запорізької, який потім було на машині обвезено всім містом Запоріжжя.

Владика, звернувшись до пастви, нагадав, що, починаючи з сьогоднішнього дня, священники Запорізької єпархії з цією іконою будуть об’їжджати все місто.

«Я закликаю всіх вірних нашої єпархії не збиратися великими групами, а кожен у себе вдома о 12 годині пополудні молитовно приєднаються до нашого хресного ходу — читати молитву образу “Ново-Кайдацького-Запорізької”, коли священники будуть проїжджати вулицями міста з цією чудотворною іконою. Так все ми “єдиними устами і єдиним серцем” будемо боротися зі спокусами, які надсилаються нам ворогом роду людського, у вигляді коронавірусу. Я вірю, що за ваші молитви Цариці Небесної Господь нас позбавить від цієї пошесті, як це вже було багато разів починаючи з 1831 року», — висловив надію митрополит Лука.

Після молебню Хрест і чудотворна ікона Богородиці, ковчег з часткою мощей святого великомученика Пантелеймона були обвезени вулицями міста, в супроводі священників, які в цей час читали акафіст Богородиці. Об’їжджати місто зі святинями відтепер священники будуть здійснювати щодня о 12:00.

Молитва до Пресвятої Богородиці перед іконою Її, що називається «Ново-Кайдацька»-Запорізька

О Преблагословенная и Многомилостивая Владычице мира! Се мы грешнии на святый образ Твой взирающе и на нем Тя в скорби и сострадании распятому за нас Христу Спасителю предстоящу видяще, усердно молим Тя известную о нас к Сыну Твоему молитвенницу: не остави нас в день испытания и скорби, но во искушениих и напастех нам бываемых огради нас всечестным покровом Твоим от враг видимых и невидимых и даждь нам силу, во еже всесовершенную и благую волю Творца и мира Владыки творити. Зриши бо, милостивая Заступнице наша, колико грехам всяческим подвержени есмы: не токмо бо волею согрешаем, но и неволею в многоразличныя прегрешения впадаем. Сего ради к Тебе державней устроительнице спасения христианскаго прибегаем и умиленно вопием: ум наш познанием Божественныя истины просвети, сердце наше теплотою христианския любви и спасительных желаний согревай, волю же нашу в нелицемерном заповедей Господних исполнении утверди. Ей, Госпоже Премилостивая, приникни с высоты небесныя к воздыханием и молитве нас грешных: исцели болезни недужных, умири сердца озлобленных, даждь терпение страждущим, внуши страх Божий обидящим, укрепи гонимыя за правду, сироты и вдовы защити, подаждь утешение плачущим, испроси прощение кающимся, демонскую же бурю страстей во грешных душах утиши и в сердцах чтущих Тя Христову кротость и любовь вкорени и духом милосердия и сострадания сия утверди; отпадшыя же от веры еретики и отступники к познанию истины направи и уста нечестивых, хулящих Святую Церковь и веру православную поносящих загради. Отшедшим от жития сего отцем и братиям и сестрам нашим, о Мати Божия, прощение грехов и предначатие блаженства вечнаго испроси. Егда же и нашея кончины час приближится, тогда убо, о Владычице, приими душу нашу и в сонме праведных сию упокой, идеже лици Ангел и святых угодник немолчно славословят державу и милость Отца и Сына и Святаго Духа и Твое матернее о нас предстательство и заступление, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

23 березня в Ізюмі, з благословення митрополита Єлисея, був здійснений молитовний автопробіг.

Перед автопробігом у Вознесенському кафедральному соборі Ізюмської єпархії було звершено молебень із читанням прохань і молитви «Під час згубної пошесті і смертоносної зарази».

Братія Піщанського монастиря і секретар єпархії архідиякон Юрій Дивак об’їхали місто з іконою Божої Матері «Піщанська», з часткою мощей святителя Миколая Чудотворця, священномученика Кипріана та мучениці Іустинії, околицею міста, окроплюючи перехожих і автомобілі, творячи молитву, щоб Господь, відвів не тільки від міста і країни, а й від усього людства, цю згубну для людей інфекцію. Під час хресного ходу в усіх храмах міста Ізюм били в дзвони.

23 березня, з благословення митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія, в Чернігові відбувся Хресний хід з мощами свт. Феодосія, покровителя землі Чернігівської.

Автомобільний молитовний хід відбувався від кафедрального собору вулицями міста з читанням акафісту свт. Феодосію, молитовним заступництвом якого Чернігівський край був врятований від радіаційного забруднення в 1986 році. Цього дня молитовно просили святого про захист від поширення коронавірусної інфекції. Хрестоподібно, з чотирьох сторін на в’їздах до Чернігова, священнослужителі зупинялися для читання акафісту святителю і кропили місто святою водою.

З благословення митрополита Амвросія, молитовні ходи будуть звершуватися щодня з шанованими святинями з різних храмів і монастирів Чернігівської єпархії.

23 березня, з благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, священники Луцька здійснили молитовний автопробіг.

Його очолив настоятель кафедрального собору прот. Володимир Яцишин, йому співслужили благочинний Луцького кафедрального округу прот. Вадим Лебедь і клірики храму Всіх Святих землі Волинської Волинської єпархії.

Перед початком хресного ходу у кафедральному соборі був відслужений молебень із читанням прохань і молитви «Під час згубної пошесті і смертоносної хвороби».

Опісля священнослужителі об’їхали межі міста з іконами Божої Матері “Всецариця”, святителя Миколая Чудотворця з часткою мощей, хрестом, який був винесений на храм у Хрестопоклонну неділю, та з ковчегом мощей багатьох преподобних Києво-Печерських.

Під час хресного ходу священники зупинялися біля поклонних хрестів, які знаходяться при в’їзді у місто з усіх дорожніх напрямків, щоб осінити святинями обласний центр Волині та звершити молитви задля того, аби місто оминули всілякі смертоності хвороби.

Також прот. Володимир окроплював святою водою всі ті місця, у яких зупинялись хрестоходці.

Продовження: Молитва проти поширення коронавірусу. В усіх єпархіях УПЦ тривають молитовні ходи, окроплюють святою водою міста і села — репортаж

Допомога лікарням, медикам, літнім людям

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента православний християнин та приватний підприємець м. Прилуки Олександр Федорович Гмирянський подарував Прилуцькій центральній міській лікарні новий кисневий концентратор та апарат штучної вентиляції легень, вартістю 1 млн. грн.

В умовах загальнодержавної протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції саме ці медичні пристрої допомагають рятувати життя критичним хворим.

У зв’язку з коронавірусним карантином Одеська єпархія надає іногородньому медперсоналу лікарень Одеси умови для проживання на території чотирьох монастирів міста.

Співробітники міських медичних установ, які проживають за межами Одеси, на час коронавірусу можуть розміститися в готелях Свято-Успенського, Свято-Іверського, Свято-Пантелеймонівського і Свято-Архангело-Михайлівського монастирів Одеси.

За даними єпархії, кілька тисяч медпрацівників міста не можуть безперешкодно добиратися на роботу, оскільки міжміське сполучення скасували заради запобігання поширенню нового вірусу.

Єпархія закликала власників міських готелів, хостелів та апартаментів приєднатися до її ініціативи щодо розселення медиків на період коронавірусного карантину, а власників автотранспорту – допомогти у перевезенні співробітників медустанов на роботу і додому.

19 березня митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука звернувся до кліриків і парафіян, у яких є особистий транспорт, із закликом допомогти медпрацівникам дістатися на роботу в умовах карантину, введеного через коронавірус. Про це він написав у своєму Телеграм-каналі.

«У зв’язку з введенням в Україні карантину міська транспортна система, на жаль, не справляється з доставкою людей на роботу і назад. Особливо важливим сьогодні є перебування медперсоналу на робочому місця – в лікарнях і аптеках.

Тому я звертаюся до кліриків і парафіян нашої єпархії, у яких є особистий транспорт (місткістю не більше 10 чоловік).

Прошу вас послужити ближнім як Самому Господу – безоплатно допомогти лікарям і фармацевтам, які живуть поруч з вами, дістатися до місця роботи, а також, при можливості, відвезти їх назад додому», – написав ієрарх.

А прес-секретар Запорізької єпархії протоієрей Олександр Овчаренко закликав молодь допомагати літнім людям, що входять до групи ризику через пандемію коронавірусу.

З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора  та за ініціативи голови молодіжного відділу архімандрита Агапіта в Мукачівській єпархії стартує новий екстрений благодійний проект «Ліки для душі та тіла», мета якого — подбати про безпеку літніх людей.

Під час проекту організовуються групи волонтерів, які б змогли забезпечити експрес-доставку продуктів та ліків до адресата.

Для людей похилого віку будуть доставлятися ліки та харчові продукти, а також за необхідності священнослужитель зможе надати духовну підтримку, прийняти сповідь та Причастити Святих Христових Таїн.

Читайте також: В єпархіях УПЦ звершують посилені молитви про запобігання поширенню коронавірусу. Частина І

В єпархіях УПЦ підносять посилені молитви та проводять заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу. Частина ІІ

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4394

Залишити відповідь