Притча від Предстоятеля про те, як молитвою долати спокуси диявола (+відео)

«Коли нас навідують недобрі думки, почуття, бажання, давайте більше молитися, і молитвою Господь нам допоможе, ми все переможемо…», — Предстоятель.

28 березня 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов п’ятдесят сьомий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам, і другий випуск із цього циклу — молитві. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що Свята Церква, готуючи нас до світлого Христового Воскресіння, закликає особливо потрудитися в пості, молитві і творінні добрих справ. «Піст тілесний відновлює гармонію в тілі людини, а молитва відновлює гармонію духовних сил у душі людини», — наголосив Архіпастир.

Як підкреслив Блаженніший владика, молитва допомагає людині долати духовні спокуси. «Є таке поняття як гріховні помисли, гріховні бажання. Їх людина може подолати лише тоді, коли молиться Богові. Бог допомагає побороти це зло у собі», — пояснив владика.

Митрополит Онуфрій розповів повчальну історію про прозорливого старця, який тривалий час жив у пустелі і якось побачив сатану в людському вигляді, що поспішав у монастир. Диявол ішов в одежах із дірками, і в кожній дірці містилася посудина з тією чи іншою спокусою — «в одній посудині помисл гордині, в другій — помисл заздрощів, в третій — помисл ненависті…».

Коли сатана вже повертався з монастиря, то старець спитав його, як справи в монастирі. «А демон відказує: “Ой, всі такі суворі, всі повідверталися від мене, тільки один зі мною говорив”. Старець питає, як його ім’я. Диявол назвав ім’я. Старець іде в монастир, збирає братію і знаходить молодого монаха з таким ім’ям. “Брат, як ти живеш?”, — питає в нього старець. “Добре, твоїми молитвами”, — він стидався старцю зізнатися. А старець тоді каже, що вже і старий, і довго живе в пустелі, але все одно до нього приходять гріховні помисли, бажання, приходить гнів, злість… Тоді монах зізнався, що буває, як щось нападе на нього… “Молися, постися, коли особливо на тебе нападають злі думки, бажання. Більше молись, читай Євангеліє, і Бог тобі допоможе!”, — закликав його старець», — продовжив оповідь Предстоятель.

Через деякий час, за словами Його Блаженства, знову сатана повертався з тими посудинами з монастиря і пожалівся старцю, що навіть «той один монах, який раніше слухав його, відвернувся». «Старець подякував Богові, що Бог молитвою допоміг монахові молодому перемогти цю духовну брань», — закінчив історію Архіпастир.

«Нехай кожен, дорогі брати і сестри, пам’ятає про це, і коли нас навідують недобрі думки, почуття, бажання, давайте більше молитися, і молитвою Господь нам допоможе, ми все переможемо і будемо добрі, красиві і корисні для себе і для ближніх», — закликав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Фото прес-служби ТК «Інтер»

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 6504

Залишити відповідь