Церква молиться і допомагає в умовах коронавірусного карантину: великий репортаж (фото, відео, координати, реквізити)

З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія усі єпархії активно долучилися до участі у заходах із протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. У різних куточках України стартували сотні ініціатив — допомагають монастирі та парафії, окремі священнослужителі та миряни. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував черговий репортаж з різних єпархій Української Православної Церкви за 26-31 березня 2020 року.

УПЦ МОЛИТЬСЯ

Балтська єпархія: У м.Кодима, Великомихайлівці та інших містах та селах єпархії відбулися хресні ходи з часткою мощей святителя Луки Кримського

Бориспільська єпархія: хресний хід навколо Яготинського району з чудотворною іконою Матері Божої “Милостивая” та чудотворною іконою Матері Божої “Скоропослушниця”.

Духовенство Березані звершило хресний хід довкола міста.

Священники Вінницької єпархії продовжують молитись про позбавлення від епідемії коронавірусу.

Вознесенська єпархія: духовенство міських храмів Вознесенська зробили автомобільний хресний хід. Маршрут хресного ходу пролягав навколо більшої частини міста із зупинкою біля храмів, поклінних хрестів і в’їздів у місто.

Володимир-Волинська єпархія: священники єпархії відвідали села: Свійчів, Галинівка, Красностав, Жовтнево ( Сусваль), Овадне, Верба, Охнівка. Клірики служили молебні з особливими проханнями та молитвою, які були прийняті Священним Синодом УПЦ проти епідемії короновірусу, здійснювали кадіння фіміамом, окроплювали святою водою та благословляли села та вірян іконою Цариці Небесної в образі Почаївському.

Горлівська єпархія: Митрополит Митрофан здійснив перед уклінними хрестами Горлівки молитву за здоров’я її жителів.

Донецька єпархія: Клірики храмів Маріуполя із старовинною іконою двунадесятих свят і іконою святителя Ігнатія Маріупольського звершили молебні біля Уклінних Хрестів, розташованих на в’їздах в місто, і біля пам’ятника засновнику Маріуполя святителю Ігнатію.

Житомирська єпархія: Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим разом із духовенством об’їхали межі міста Житомира та головні вулиці з образом ікони Божої Матері “Подільська” та мощами святого святителя Кримського Луки.

Духовенство Свято-Іаківлівського храму обласного центру звершили об’їзд міста Житомира із молебнем та читанням акафісту Божій Матері Скоропослушниця, яку особливо шанують у цьому храмі.

Запорізька єпархія: Митрополит Запорізький і Мелітопольський і священики єпархії, читаючи акафіст Богородиці, здійснили обліт міста і його околиць з чудотворною іконою Божої Матері «Ново-Кайдацької-Запорізької», частинками Хреста Господнього і багатьох святих.

На території КНП «Оріхівська БЛІЛ» ОРР ЗО розміщено Тимчасовий пункт скринінгового медичного сортування хворих на COVID‑19, що надасть медичним працівникам можливість розподіляти пацієнтів залежно від ступеню важкості та госпіталізувати в лікарню лише тих хворих, які потребують цілодобового медичного спостереження. Благочинний Оріхівського церковного округу відвідав лікарню та освятив встановлену палатку та інфекційне відділення.

Івано-Франківська єпархія: Звершено хресний хід навколо міста Коломиї та її околиць з іконами Богородиці “Всецариця” та “Скоропослушниця”, свт. Луки Кримського та св. благ. кн. Олександра Невського.

Від Свято-Боголюбського храму с. Кобаки з іконою Боголюбської Божої Матері звершено хресний хід, який пройшов через с. Кобаки, с. Слобідка, смт. Кути, м. Косів, с. Рожнів. Також молитовна хода була звершена у Свято-Духівській парафії міста Косів.

Кіровоградська єпархія: священнослужителі міських храмів звершили кроплення вулиць міста Святою Хрещенською водою, змішавши її з водою з різних святих джерел православного світу.

Конотопська єпархія: духовенство та віряни Глухова обійшли місто зі святинями, молилися щоб Господь захистив людей та місто від вірусу та окропили вулиці та людей святою водою.

Луганська єпархія: Священнослужителі єпархії звершили Хресний хід навколо міста зі місцешанованими святинями та мощами святих.

У Свято-Володимирському храмі духовно-просвітницького центру було здійснено водосвятний молебень, після якого священнослужителі і віруючий народ об’їхали Перевальський район, підносячи молитви, осіняючи місто і його жителів Животворящим Хрестом Господнім і окроплюючи святою водою вулиці міста.

Львівська єпархія: Митрополит Філарет благословив духовенству єпархії включити в щоденну службу «Канон молебний до священномученика Харалампія в час пошесті творимий».

Миколаївська єпархія: У с. Висунськ в Свято-Покровському храмі був відслужений водосвятний молебень, після чого відбулась Хресна хода до поклонного Хреста, який знаходиться в іншому кінці села.

Мукачівська єпархія: Протягом усього тижня містами, селами і селищами міського типу усіх благочинь єпархії духовенство звершувало молитовні об’їзди й Хресні ходи з молитвою про захист від пандемії коронавірусу.

Ніжинська єпархія: У центрах благочинницьких округів та в багатьох населених пунктах єпархії відбулися хресні ходи з шанованими чудотворними іконами.

У єпархії нагадують, що коли в 1848 р. у містечку Коропі та навколишніх селах лютувала епідемія холери та щодня помирали сотні людей, тоді з Рихлівського монастиря до Коропу була принесена ікона святителя Миколая. Перед святинею звершили молебень і хресною ходою обійшли навколо селища. Сталося чудо: люди перестали помирати від холери, хворі почали одужувати.

Одеська єпархія: За підтримки Аероклубу «Одеса» і небайдужих віруючих одеситів, відбувся повітряний хресний хід на літаку в межах Одеської єпархії. На борту літака знаходилися великі святині – Касперівський чудотворний образ Божої Матері, ікона Пресвятої Богородиці, іменована «Всецариця», ковчег з часткою мощей святого великомученика і цілителя Пантелеймона, а також хрест святого праведного Іони Одеського, в який вставлена ​​Частка чесного Древа Животворящого Хреста Господнього.

Олександрівська єпархія: духовенство м. Олександрії звершило Хресний хід на автомобілі, який почався молебнем на чолі з архієпископом Олександрійським і Світловодським Боголєпом.

В Петрівському окрузі духовенство звершило молебен, який розпочався в Свято-Покровському храмі та продовжився на місцях в’їзду та виїзду селища. Священник разом з прихожанами звершили Хресну ходу в с.Войновка Олександрійського округу. Настоятель Свято-Миколаївського храму села Бірки разом з громадою здійснив Хресний хід з шанованими іконами, окропив вулиці селища святою водою. В с.Бокове Долинського округу з молитвою про дарування Божої милості священик звершив Хресну ходу на авто вулицями села.

Сумська єпархія: Хресний хід в небі на борту літака над обласним центром був здійснений повітряний хресний хід з шанованими святинями Сумщини: іконами Малочернеччинського образу Христа Спасителя «Хліб Життя», Корсунської та Покровської іконами Богородиці.

У Вознесенському храмі м. Лебедин звершили молебень та об’їхали місто Лебедин з шанованими святинями: іконою Христа Спасителя «Хліб Життя», Корсунською-Шпилівською, Охтирською, Іверською іконами Божої Матері.

У селі Білка звершено хресну ходу вулицями, священник благословив село та людей, проживаючих у ньому, іконою «Положення поясу Пресвятої Богородиці» та святителя Миколая чудотворця.

Уманська єпархія: митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон очолив Хресний хід навколо міста Умані з Любечською іконою Божої Матері, іконою з мощами свт. Луки Кримського і свт. Філарета Чернігівського, та іконою всіх Уманських святих.

Хмельницька єпархія: біля хрестів при в’їзді у місто Хмельницький священослужителі щодня звершують молебни. Священослужителі Деражнянського благочиння також відслужили молебень від смертоносної язви зі всіх чьотирьох сторін міста Деражня.

31 березня священнослужителі Хмельницької єпархії звершили хресний хід на автомобілях до чотирьох поклонних хрестів, які розташовані на в’їздах до міста Хмельницького.

Херсонська єпархія: У іч з 27 на 28 березня митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн приєднався до загальноправославної молитви про припинення поширення згубної епідемії. Згідно з призовом насельників Святої Гори Афон нічна загальноправославного молитва відбувалася до Господа, Пресвятої Богородиці і священномученика Харалампія про припинення згубної епідемії, яка поширилася по всьому світу.

Благочинний Чаплинського округу спільно з парафіянами звершили Хресний хід навколо смт. Асканія-Нова.

Настоятель храму прп. Серафима Саровського звершив молитовний об’їзд зі святинями навколо м. Гола Пристань.

Чернівецька єпархія: Хресний хід навколо села Брусниця Кіцманського благочиння, яке перебуває вже два тижні на суворому карантині.

Брусниця. Хресний хід навколо села з молитвою про позбавлення пандемії коронавірусу

#Брусниця. Хресний хід навколо села з молитвою про позбавлення пандемії коронавірусуНастоятель Свято-Успенського храму села Брусниця Кіцманського благочиння ієрей Аркадій Гривул звершив хресний хід навколо села та помолився, щоб Господь позбавив цю місцевість від пагубної язви.Після молитви о. Аркадій благословив іконою преподобних отців Києво-Печерських з часточкою мощей та окропив святою водою всі сторони світу, щоб Милостивий Господь відвернув від села нинішню пандемію і зберігав вірних чад Церкви Христової та всіх жителів Брусниці."Село Брусниця – перебуває вже 2 тижні на суворому карантині. Нехай милість Божа буде зі Всіма нами" – зазначив настоятель храму.У зв'язку з карантином та обмеженнями влади на збори людей у великій кількості, ієрей Аркадій звершував хресний хід без парафіян.

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Sonntag, 29. März 2020

Хресний хід з чудотворним образом Божої Матері «Боянська» відбувся в Глибоцькому благочинні.

Священники заїхали у 23 села і доїхали до КПП «Порубне» і “Черепківка” на кордоні з Руминією, з молитвами благословляли чудотворним образом Божої Матері всі сторони світу. Також вони з вулиці благословили Боянською Іконою лікарню в Глибоці. Іншу частину сіл району напередодні об’їхали монахи Банченського Свято-Вознесенського монастиря.

Також священники Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ звершили хресний хід на автомобілі до п’яти поклонних хрестів, які розташовані на в’їзді до міста Чернівці.

Хресний хід проти коронавірусу в Чернівцях

#Хресний хід проти коронавірусу в Чернівцях25 березня священники Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ звершили хресний хід на автомобілі до п’яти поклонних хрестів, які розташовані на в’їзді до міста Чернівці. У хресному ході взяли участь: благочинний міського округу протоієрей Василій Мандрюк, протоієрей В’ячеслав Равлюк, ієрей Николай Озерянський, ієрей Серафим Думитрович, ієрей Віталій Гончарюк, протодиякон Олександр Кійов.Під час руху на автомобілі до поклонних хрестів священники прочитали акафіст Божій Матері та святителю Николаю. У хресному ході возили ікони з мощами святителя Николая та священномученика Сергія. Біля кожного поклонного хреста звершували молебень з виголошенням прохань на ектенії про те, щоб Господь позбавив наш народ від епідемії коронавірусу та просили Божої допомоги нашим лікарям у їхній нелегкій справі. На завершення молебня благочинний міського округу, протоієрей Василій, читав молитву визначену Священним Синодом УПЦ проти поширення епідемії та окропляв освяченою водою чотири сторони світу. Разом з благочинним священники благословляли всі сторони світу іконами з мощами святих угодників.Молебні звершували біля поклонних хрестів на в’їзді до Чернівців з Новоселицького району (Магала), Герцаївського району (Остриця), Глибоцького району (Чагор), Сторожинецького району (Заволока), Кіцманського району (Ленківці).З благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія кожного дня звершується хресний хід на автомобілі навколо міста Чернівці з Іверською іконою Божої Матері, яка знаходиться у Свято-Духівському Кафедральному соборі і приймає участь у кожному хресному ході нашої єпархії. #Текст_Молитви во время губительного поветрия и смертоносныя заразыБо́же Вели́кий и Вы́шний, Благоутро́бный и Человеколюби́вый Влады́ко, услы́ши нас недосто́йных рабо́в Твои́х, во мно́жестве ми́лости Твоея́ и низпосли́ нам по́мощь Твою́ во вре́мя наше́ствия боле́зни губи́тельныя на род челове́ческий, Твое́ю Кро́вию иску́пленный.Ве́мы Го́споди, яко согреши́хом пред Лице́м Твои́м и грехо́м на́шим несть числа́ . Но умилосе́рдися и отврати́ от нас гнев Твой пра́ведный на ны дви́жимый. Не прогне́вайся на ны зело́ , Ты бо рекл еси́ , яко ра́дость быва́ет на небеси́ о еди́ном гре́шнице ка́ющемся. Приими́ ны́не и на́ше покая́ние, сле́зы и смире́нныя моли́твы возноси́мыя из глубины́ серде́ц на́ших пред святы́м олтаре́м Твои́м.О́тче щедро́т, Бо́же вся́кого утеше́ния, укрепи́ ны моли́твами Преблагослове́нныя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы, си́лою Честна́го и Животворя́щего Креста́ , свята́го великому́ченика и цели́теля Пантелеи́мона, святителя Луки, исповедника Кры́мскаго, святы́х враче́й и цели́телей на́ших: Ага́пита, Дамиа́на, Ипа́тия Пече́рских и Все́х святы́х земли́ на́шея и прекрати́ боле́зненное пове́трие и отжени́ от нас вся́кую боле́знь и не́мощь, да изба́вльшеся от вся́кия напа́сти Руко́ю Твое́ю кре́пкою, порабо́таем Ти со вся́ким благодаре́нием. Да я́ко и ны́не причаща́ющеся Твоего́ неизглаго́ланнаго Человеколю́бия, пое́м и сла́вим Тя, Творя́щаго вели́кая и чу́дная, сла́вная же и изря́дная.Я́ко Ты еси́ Исто́чник исцеле́ний, Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.#Прохання_на_сугубій_єктеніїМилостивно призри, Господи, на недуги и болезни людей Твоих, и умилосердися, мы бо в покаянии Тебе исповедающеся зовем, скоро услыши нас и помилуй.Еще́ мо́лимся, о е́же прия́ти Бо́гу покая́ние нас, гре́шных рабо́в Свои́х, и очи́стити нас от грехо́в на́ших, и беззако́ния на́ша отъя́ти от нас; рце́м вси: Го́споди, услы́ши и ми́лостивно поми́луй.Еще́ мо́лимся Тебе́ , Го́споду Бо́гу на́шему, о е́же яви́ти нам ми́лости Своя́ вели́кия и уста́вити боле́зненное пове́трие сие́, неду́гующих же исцели́ти и здра́вие пода́ти; мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Sonntag, 29. März 2020

Чернігівська єпархія: У Чернігівській єпархії щодня проводяться Хресні ходи зі святинями, відбуваються молебні та окроплення святою водою.

Відбувся молитовний автопробіг з мощами прп. Лаврентія Чернігівського з читанням акафісту святому та молитов про позбавлення від згубної пошесті.

25 березня. Хресний хід з мощами прп. Лаврентія Чернігівського

25.03.20. ХРЕСНИЙ ХІД З МОЩАМИ ПРЕПОДОБНОГО ЛАВРЕНТІЯ ЧЕРНІГІВСЬКОГО

Gepostet von ЧернІгІвська і Новгород-Сіверська єпархія УПЦ am Donnerstag, 26. März 2020

Хресний хід навколо Чернігова з іконою Божої Матері «Іллінська-Чернігівська» звершили клірики Свято-Успенського Єлецького монастиря.

Відбувся автомобільний Хресний хід з головною святинею Покровської церкви – іконою Святого Сімейства «Три радості».

Відбувся молитовний хід зі святинями Воскресенської церкви – єдиного храму Чернігова, де проводилися богослужіння в часи атеїстичної влади.

УПЦ ДОПОМАГАЄ

Монастирі допомагають

Вінницька єпархія: Сестри Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря розпочали пошиття захисних масок для роздають їх вірянам.

Ізюмська єпархія. В Ізюмську “ЦМЛ Піщанської Божої Матері” для медичних працівників були передані захисні засоби (медичні маски) виготовлені насельницями Борисо-Глібської жіночої обителі та прихожанами храмів Ізюмської єпархії.

Мукачівська єпархія: У період карантину в чернечих обителях єпархії настоятелі та настоятельниці організовують передусім закупівлю та пошив захисних масок, роздачу продуктів харчування, ланч-боксів, тощо. Разом з тим в чернечих обителях активно проводиться підготовка та роздача антисептиків для захисту від коронавірусу. Зокрема в Мукачівському Свято-Миколаївському та Кушницькому Свято-Введенському жіночих монастирях Мукачівської єпархії відбувається пошив масок.

Долучилася до організації закупівлі захисних масок, підготовки антисептиків і їх роздачі, Свалявська Тройце-Кирило-Мефодіївська чернеча жіноча обитель.

Ніжинська єпархія: Насельниці Введенського жіночого монастиря м. Ніжина самостійно шиють маски і безкоштовно передають їх у лікарні та парафіянам ніжинських храмів.

Одеська єпархія: Сестри Марфо-Маріїнської обителі милосердя провели чергову соціально-місіонерську акцію біля знаменитого одеського ринку Привоз — жителям міста було роздано одноразові маски, засоби дезінфекції, одноразові рукавички, а також традиційні місіонерські духовні подарунки — святе Євангеліє, натільні хрести та ікони. Для малозабезпечених одеситів сестри приготували і частування – бутерброди і чай.

Братія Свято-Іллінського чоловічого монастиря, на чолі з ігуменом обителі архієпископом Арцизьким Віктором почали виготовляти власними силами антисептик для благодійних потреб Одеської єпархії УПЦ, який буде поширюватися серед прихожан і соціально незахищених верств суспільства.

Київська єпархія: Братія Десятинного на честь Різдва Пресвятої Богородиці монастиря звершують поїздки в психіатричні лікарні, будинки престарілих людей і дитячі будинки, зокрема, в фонд «Джерела», де вихованцями є люди з обмеженими можливостями – синдромом Дауна. Також в монастирі всім прихожанам і тим, хто не в змозі придбати їх самостійно, передають засоби індивідуального захисту – дезінфікуючі розчини і захисні маски.

Пошиття та розповсюдження масок, антисептиків

Бориспільська єпархія: Благочинний другого Броварського благочиння на вулицях Броварів разом із кліриком храму на честь святого апостола Іоанна Богослова безкоштовно роздали 1000 медичних масок жителям міста для захисту від коронавірусу.

Одеська єпархія: Молодіжні активи Свято-Покровського собору Ізмаїла і Свято-Успенського храму Біляївки почали пошиття масок для роздачі їх нужденним.

У Полтавській єпархії розпочали пошив індивідуальних захисних масок, які будуть безкоштовно роздавати духовенство і волонтери. Насамперед планують забезпечити літніх людей.

Чернівецька єпархія: Сім’я настоятеля парафії на честь Вознесіння Господнього Чернівців власними силами пошили 500 захисних масок на потреби буковинців, які разом з масками парафії на честь ікони Божої Матері «Знамення» були передані представнику відділу охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

Дніпропетровська єпархія передала 2000 медичних масок парафіяльним храмам.

Волинська єпархія: Учасники православного товариства прп. Ніколи Святоші роздали на вулицях міста літнім людям маски.

Кримська єпархія: На виконання благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія і митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря ялтинська православна молодь вже пошила близько 200 масок, які можна буде отримати в соборі св. Олександра Невського (м Ялта).

Допомога літнім людям

Вінницька єпархія: Парафіяни Свято-Миколаївського храму Вінниці роздали продуктові набори пенсіонерам. Допомогу отримали саме ті люди, які за станом здоров‘я вже не можуть відвідувати храм.

Запорізька єпархія: бере участь в придбанні та розповсюдженні засобів індивідуального захисту і продуктів харчування для одиноких людей похилого віку.

Кіровоградська єпархія: До благодійної акції “Допоможи ближньому залишитися вдома”долучився Спасо-Преображенський Кафедральний собор. Доброчинна справа передбачає забезпечення продуктами та вкрай необхідними засобами гігієни людей, які вразливі до коронавірусу та входять в групу ризику зараження, головним чином це люди похилого віку.

Кримська єпархія: На базі «Православного культурно-просвітницького центру Свято-Миколаївського собору м. Євпаторії» створена робоча волонтерська група з добровольців готових надати допомогу нужденним.

Для надання першої та невідкладної допомоги були позначені найбільш соціально вразливі групи населення (літні, незаможні, багатодітні, інваліди), які зараз в умовах чергової кризи і відсутності роботи знаходяться в скрутних життєвих обставинах.

До складу діяльності волонтерської групи Свято-Миколаївського собору м Євпаторії входить наступне: звершення Таїнств Сповіді і Причастя на дому; доставка необхідних продуктів харчування; медикаментів; патронажний догляд на дому. На даний момент вже активно здійснюється допомога, згідно з поданими заявками.

Мукачівська єпархія: Духовенство Воловецького благочиння відвідало територіальний центр надання соціальних послуг в Нижніх Воротах, що на Воловеччині та передали підопічним центру захисні маски та продуктові пакунки.

Настоятель Свято-Михайлівського храму села Брід, що на Іршавщині, відвідав самотніх вірян.

Духовенство парафії села Довге відвідало людей, які перебувають у місцевому закладі Червоного Хреста. Отці передали підопічним закладу продуктові пакети та підтримали пастирським словом.

До благодійної акції долучилося село Приборжавське Іршавського району.

Чернецтво та духовенство Перечинщини відвідало самотніх людей у найвіддаленіших селах єпархії.

У с. Нижні Ремети Берегівського району, протоієрей Михайло Лендєл із головою церковної ради відвідали одиноких людей похилого віку та дітей-сиріт сіл Нижні та Верхні Ремети, передавши їм благодійні продуктові пакети.

Ніжинська єпархія: Клірики єпархії роздали продуктові набори інвалідам та людям похилого віку, які внаслідок карантину не можуть покидати своїх домівок.
Молодіжними активами храму Стрітення Господнього і Різдва Пресвятої Богородиці міста Одеси пенсіонерам було надано матеріальну та фінансову допомогу.

Молодіжний актив Свято-Іверського Одеського чоловічого монастиря надав адресну допомогу ряду літніх одеситів, а також багатодітним сім’ям. Молодь Свято-Троїцького собору Одеси почав роздачу продуктових наборів та захисних масок нужденним парафіянам собору похилого віку, а також пенсіонерам, які звернулися за допомогою.

Допомога лікарням

Запорізька єпархія: У рамках благодійного марафону «Любов милосердствує» митроплит Лука передав в дар обласній інфекційній лікарні грошовий сертифікат на ремонт апаратів штучної вентиляції легенів. Головний лікар лікарні тоді ж звернувся до владики з проханням допомогти в придбанні шприцевих насосів, які згодом, вартістю двадцять тисяч гривень кожен, закупила єпархія. Дані апарати, що мають широкий спектр застосування, будуть встановлені у відділенні інтенсивної терапії.

Мукачівська єпархія: З допомогою благодійників закупили одноразові захисні медичні халати, бахіли та шапочки і передали їх районній Великоберезнянській лікарні. Також туберкульозній лікарні в селі Жорнава передали засоби для прибирання та дезінфекції приміщення.

Захисні маски в лікарні Ужгорода передало духовенство міського благочиння. Зокрема, допомога надійшла до лікарні Ужгородського району, дитячого хірургічного відділення Ужгородської міської лікарні, Ужгородського перенатального Центру (пологовий будинок), Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру.

Ніжинська єпархія: Клірики єпархії надали допомогу міській і районній лікарням та станція швидкої допомоги м. Ніжина у вигляді дезінфікуючих засобів для попередження поширення епідемії COVID-19.

Допомога медикам

Бориспільська єпархія передала співробітникам Броварської районної лікарні 12 захисних костюмів для медиків і окуляри для лікарів, які працюватимуть з хворими, у яких підозра на коронавірус.

Запорізька єпархія: Управління Запорізької єпархії організувало доставку на роботу і назад медичних працівників від Хортицького району Запоріжжя (Бабурка) до 5-ї Міської лікарні і назад.

Тернопільська єпархія: Організувала транспортування на роботу і з роботи медичних працівників Кременецької районної лікарні. Перевезення здійснюються єпархіальним автомобілем, який щодня об’їзжджає біля 10-ти сіл прилеглих до міста.

Допомога правоохоронцям та працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій

Ніжинська єпархія: Настоятель Михайлівської церкви с. Комарівки відвідав КПП на території карантину, де виявлено першого на Чернігівщині хворого на COVID-19 і яке визнано осередком спалаху інфекційної хвороби. За підтримки селищного голови Юрія Кантура була надана допомога у вигляді питної води і продуктів харчування співробітникам поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які несуть чергування на КПП.

31 березня настоятель Михайлівської церкви разом з парафіянами вдруге відвідав контрольно-пропускні пункти.

Допомога іншим нужденним

Запорізька єпархія: Благочинний Воскресенського округу спільно з депутатом Запорізької обласної ради у рамках благодійного проекту «Любов милосердствує» придбали та розповсюдили засоби індивідуального захисту в територіальних громадах Запорізького району, де їх главам або представникам передали гуманітарну допомогу. Всього було передано: маски 5000 тис., рукавички 6000 тис., антисептик більше, як 15 літрів.

Допомога була надана в тому числі і представникам с. Долинське, в якому на сьогодні діє тільки релігійна громада «ПЦУ». Отець Федір зазначив, що так закликає сьогодні Блаженніший Митрополит Онуфрій “уподібниться Христу, для Якого немає ні Еліна, ні іудея, надавати допомогу всім нужденним”.

У с. Нововодяне Кам’янсько-Дніпровського благочиння благодійник разом зі священиком єпархії об’їхав кілька нужденних людей: багатодітну маму, яку покинув чоловік з чотирма дітьми, 92-річну пенсіонерку, яка піклується про свого сина-інваліда і літню маму з сином, які живуть у важких умовах. Є домовленість, що допомога надаватиметься на регулярній основі, на період карантину.

Івано-Франківська єпархія: Відділ благодійності та соціального служіння разом з небайдужими волонтерами роздають медичні маски та їжу безпритульним та нужденним. В єпархії їжа для потребуючих роздається вже понад два роки. Під час карантину питання медичного захисту та годування нужденних є особливо гострим.

Одеська єпархія: Молодіжними активами Свято-Олексіївського храму, храму на честь великомучениці Варвари, храму на честь святителя Луки та мучениці Валентини, храму на честь ікони Божої Матері «Знамення» Курська-Корінна і Свято-Вознесенського (міщанського) храму міста Одеси триває надання допомоги бездомним. За останні три дні обідами і сухими пайками були нагодовані близько трьохсот людей.

Сєвєродонецька єпархія потурбувалася про потреби своїх духовних підопічних – Сєверодонецького міського товариства інвалідів «Надія». Були зібрані продуктові набори, які передали членам громади. Тим, хто за станом здоров’я не зміг забрати пакети, родичі і волонтери розвезли допомогу по домівках.

Хмельницька єпархія: духовенство Летичівського округу передали благодійну допомогу Летичівському територіальному центру соціального обслуговування у вигляді продуктів харчування (70 наборів) для малозабезпечених сімей, інвалідів та людей похилого віку.

Херсонська єпархія: громада Миколаївського Морського собору Херсона надала чергову гуманітарну допомогу малозабезпеченим сім’ям з дітьми. Адресну доставку благодійної допомоги здійснили настоятель і парафіяни Морського собору. Члени сімей висловили щиру подяку віруючим за вкрай необхідну підтримку в цей важкий час.

Олександрівська єпархія: благочинний Долинського округу протоієрей Віктор Місяйло відвідує своїх прихожан вдома, принісши не тільки слово Боже, а й матеріальну допомогу.

Київська єпархія: Працівники соціального відділу Воскресенського кафедрального собору УПЦ спільно з представниками Міжнародного Благодійного фонду Вадима Новинського в честь Покрова Пресвятої Богородиці, від якого надійшла своєчасна допомога, організували видачу продуктів харчування літнім і нужденним людям. Громада виготовила антисептики і маски, які були роздані безкоштовно. Поруч з каплицею благовірного князя Ярослава Мудрого люди отримували продуктові набори, в яких були: рибні консерви, крупи, цукор, соняшникова олія, чай, шоколад, лимони, часник, макаронні вироби, консервація. Представник фонду Вероніка Ганіна прокоментувала для редакції сайту, що така допомога надаватиметься і в майбутньому.

Клірики єпархії передали департаменту соціальної політики м.Києва партію антисептиків загальною кількістю 100 літрів, виготовлених священиками Кафедрального собору. Клірики собору здійснюють ряд подібних акцій спільно з Синодальним відділом соціального служіння та благодійництва Української Православної Церкви.

Зворотний зв’язок: координати, реквізити

Бориспільська єпархія: З благословення настоятеля актив храму на честь святого апостола Іоанна Богослова м. Бровари організував на парафії формування та доставку безкоштовних продуктових наборів для людей, які потребують допомоги. До складу набору входять найбільш необхідні продукти: рис, гречка, макаронні вироби, борошно, цукор, чай, олія, соки, консерва рибна, печиво, вафлі, цукерки.

На своїй сторінці у мережі facebook отець Іоанн звертається до броварчан з пропозицією: “Хто знає одиноких, нужденних, пишіть адресу, або контакт”.

Вінницька єпархія оголошує збір допомоги для людей похилого віку, які опинилися у важких життєвих умовах у зв’язку із запровадженням карантину та поширенню COVID-19. При переведенні коштів: “благодійна пожертва”. Номер карти/рахунку: UA383026890000026005055340995

Кіровоградська єпархія: Проводить благодійну соціальну акцію «Допоможи ближньому залишитися вдома», яка передбачає забезпечення продуктами та вкрай необхідними засобами гігієни людей, які вразливі до коронавірусу та входять в групу ризику зараження, головним чином це люди похилого віку.

Долучатися до акції, підтримати проект матеріально можна, звернувшись за телефоном: 068-32-38-135 – протд. Роман Мельник або за реквізитами 4149 6293 8271 9805 (Мельник Роман Михайлович), вказуючи призначення платежу: Благодійна акція «Допоможи ближньому залишитися вдома».

Мукачівська єпархія: Діє екстрений благодійний проект “Ліки для душі та тіла – подбаємо про безпеку літніх людей”.

Групи волонтерів для людей похилого віку доставляють ліки та продукти харчування. Щоб долучитися чи допомогти, можна написати чи зателефонувати до керівника проекту архім. Агапіта 0968724567 або координатора 0971124292 Марселіни.

Також в Іршаві відкрилася перша благодійна пекарня, яка під час карантину випікає та безкоштовно роздаватиме потребуючим до 5000 тисяч хлібин.

«До кожного храму Іршавського благочиння буде передано хліб для тих прихожан, хто буде потребувати. Також благодійний хліб з метою роздачі буде нами переданий до всіх релігійних громад району. Крім того, адресно, хліб буде розносити молодь до одиноких та тих, хто через карантин не виходить з хати. Тож просимо і всіх вас друзі, святих молитов. Хто ж має можливість передати муку чи потрібні для випічки продукти, прохання телефонувати нам: 0968724567, керівник проекту архімандрит Агапіт; 0971124292, координатор проекту Марселіна Долежалова», – розповів отець Агапіт.

В парафіях Ужгорода також реалізовується проект “Потребуєш-візьми, можеш-поклади”.

У храмах міста розміщені благодійні продуктові кошики. Такі кошики, зокрема, є у Свято-Вознесенському храму (вул. Єнківська, настоятель протоієрей Віталій Тереняк), Свято-Троїцькому храмі (парк Боздош, настоятель протоієрей Володимир Гуй), тощо.

Також в єпархії розпочинають 2-ий етап допомоги — малозабезпеченим верствам населення та багатодітним сім’ям.

“…ми закупили найбільш необхідні продукти та відвідали людей одиноких, похилого віку, малозабезпечених та багатодітні сім’ї. Вручивши їм харчі та подарувавши маски, які, на жаль, в аптеках можуть коштувати більше, ніж  хліб. Кому було необхідно – ліки, а комусь закупили дрова для отоплення житла.

Поки не відвідаєш таких людей, навіть не задумуєшся в яких елементарних речах вони можуть мати потребу. І як буває легко послужити ближнім, просто поділившись тим, що для нас часто немає великої ціни. А такі нужденні можуть жити зразу біля нас по сусідству. Часто ми навіть викидаємо ті речі, якими вже не користуємось, будь-то одяг, чи старі меблі, чи щось інше. А їм би ці речі ще могли послужити! Навіть пачка якоїсь крупи чи свіжий хліб принесе цим людям велику радість, а для нас буде хоч маленьким милосердям.

Також, якщо хтось потребує продукти харчування, маски чи ліки – просимо звертатися до нашого храму. Запрошуємо і волонтерів, які будуть мати бажання послужити ближнім. Зараз така можливість знайдеться для всіх”, – закликав настоятель Свято-Пантелеймонівського храму смт. В.Березний протоієрей Серафим Гичка.

Одеська єпархія: Підтримуючи добрі справи Одеської єпархії УПЦ і сприйнявши заклик Православної Церкви до любові, милосердя, взаємодопомоги і єдності, Андрій і Інара Зарічанські, відомі одеські ресторатори, взяли на себе щоденне піклування над 22-а багатодітними сім’ями, в яких виховуються 89 дітей і медичним персоналом 2-ї Одеської міської дитячої лікарні біля Свято-Успенського чоловічого монастиря на 16-й станції Великого Фонтану.

“Дорогі друзі, закликаємо всіх Вас приєднатися до ініціативи добрих справ Одеської єпархії УПЦ, як це зробили наші постійні парафіяни і помічники Андрій і Інара. Ми залишаємо наш телефон в Telegram, Viber, WhatsApp (+380730171000), куди Ви можете надсилати свої ідеї та пропозиції. Крім цього нам потрібні волонтери та небайдужі люди, які могли б підключатися до наших ініціатив і добрих справ”,  – зазначили в єпархії.

Полтавська єпархія: Традиційні благодійні обіди в Свято-Макаріївському кафедральному соборі під час карантину були замінені на продуктові паї. Роздача обідів відбувається після Божественної літургії за адресом: вул. Лялі Убийвовк, 2. 

На обіди запрошуються всі нужденні При кафедральному соборі соціально незахищеним громадянам, багатодітним родинам надають моральну і духовну підтримку.

Івано-Франківська єпархія: у храмах єпархії віряни та нужденні можуть безкоштовно отримати засоби індивідуального захисту (медичні маски, засоби дезінфекції).

З питаннями про участь у протиепідемічних заходах охочим слід звертатися у єпархіальне управління Івано-Франківської єпархії УПЦ (0342) 75-31-08Фінансову допомогу можна перерахувати за реквізитами Івано-Франківська єпархія Української Православної Церкви код ЄДРПОУ 20556047 UA783365030000026002300040806  МФО 336503 Філія – Івано-Франківське обласне управління АТ “Ощадбанк” Код банку ЄДРПОУ 09336500, вказавши призначення платежу.

Чернівецька єпархія: Підготувала список українців в Італії і пропонує долучитися до молитви. Файл з іменами: https://fex.net/s/trylfoo

Волинська єпархія: Учасники православного товариства прп. Ніколи Святоші закликають допомогти з пошиттям масок, або ж з підготовкою харчових пакетів, або медикаментів для тих людей, які на період карантину опинилися у складних життєвих ситуаціях.

У товаристві також зазначають, що звертатися можуть і ті люди, які потребують цієї допомоги. Для цього достатньо написати благодійникам у мережі Фейсбук.

Київська єпархія: На території Воскресенського кафедрального собору організовано штаб для надання допомоги незахищеним верствам населення, в спеціальному приміщенні співробітниками собору і фонду організована фасування і зберігання продуктових наборів.

Для тих, хто бажає залучитися до доброї справи:

РЕЛIГIЙНА ГРОМАДА ПАРАФIЇ КАФЕДРАЛЬНОГО СОБОРУ НА ЧЕСТЬ ВОСКРЕСIННЯ ХРИСТОВОГО У ПЕЧЕРСЬКОМУ Р-НІ КИЇВА
ЄДРПОУ 34880633
рахунок у форматі IBAN UA433007110000026001052661480
Печерська філія АТ КБ “ПРИВАТБАНК” (код банку МФО 300711)

Також є приймальний пункт: вул. Залізничне шосе, 3 (станція метро «Либідська»), будівельна територія собору, адміністративний корпус №1, каб.8, ПН-ПТ з 10-00 до 18-00.

Благодійна діяльність громади Свято-Вознесенського храму, що на Деміївці, з допомоги малозабезпеченим та ветеранам праці також набирає обертів. Налагоджена тісна співпраця з соціальними службами Голосіївського району, які дають інформацію про нужденних. У класах недільної школи формуються пакети з продуктами харчування. Духовенство парафії у вільний від богослужіння час особисто розвозить адресну допомогу мешканцям району.

Для тих, хто бажає залучитися до доброї справи:

ПриватБанк 5168 7453 0072 6145
Кирилов Василь
з поміткою “Адресна допомога”

Кримська єпархія: Ялтинська православна молодь пошила близько 200 масок, які можна буде отримати в соборі св. Олександра Невського (м. Ялта), після Божественної Літургії в неділю 05.03.2020.

У кого є бажання і можливість, він так само може приєднатися, пошиття маски будинку і принести їх в храм за адресою вул. Садова 2 (собор св. Олександра Невського).

Сумська єпархія: Настоятель храму Святителя Луки Кримського звернувся до жителів району Баси м. Сум з проханням: “Можливо на Вашій вулиці живуть люди похилого віку, які потрапили в групу ризику і не мають можливості купити собі продукти харчування і предмети першої необхідності. Про таких людей прошу повідомити мені (адреса, ПІБ) до суботи цього тижня. У неділю я постараюся об’їхати дані Вами адреси з продуктовими пакетами першої необхідності”. Звертайтесь на месенджер в фейсбуці священника.

Читайте також: Доброчинність УПЦ в умовах пандемії COVID-19: куди звертатися нужденним та реквізити для надання допомоги

Доброчинна діяльність УПЦ під час поширення пандемії коронавірусу (+відео)

Молитва проти поширення коронавірусу. В усіх єпархіях УПЦ тривають молитовні ходи, окроплюють святою водою міста і села — репортаж

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 8854

Залишити відповідь