У Міністерстві охорони здоров’я кризовий стан галузі прикривають церковними святами

Віктор Ляшко безпідставно звинуватив мільйони віруючих українців у можливому сплеску захворювання на короновірусну інфекцію.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що ймовірний сплеск захворювання через 5-7 днів після Великодня буде 100% з вини Церкви. Про це він заявив в ефірі «Сніданку з 1+1», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Якщо порівнювати з минулим роком, коли 7,5 млн брали участь в богослужіннях, то в принципі дотрималися (карантину – ред.), але 130 тисяч все одно були», — сказав Ляшко.

За його припущенням, саме ці люди могли бути інфіковані та дати сплеск захворюваності на коронавірусну хворобу надалі: «В середньому ми це побачимо через 5-7 днів після великодніх свят».

Окрім того, він згадав статистику, яка буцімто показує велику кількість «священників, монахів, інфікованих у закритих приміщеннях» і, за його прогнозом, саме це дає йому підставу говорити про те, що «це 100% дасть сплеск».

Проте дані Національної поліції України свідчать про інше. Голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що святкові богослужіння у Пасхальну ніч, які відбувалися у  13 658 храмах, у більшості пройшли без порушень карантинних обмежень.

«Сьогодні ми можемо говорити про те, що громадяни проявили  правову свідомість і дослухалися до наших закликів дотримуватися карантинних обмежень», – зробив висновок Голова Національної поліції.

За його словами, певні порушення були зафіксовані лише у 19-ти культових спорудах на території 13-ти областей, що складає менше ніж 1,4% від загальної кількості. Тобто, майже у 99% храмів богослужіння відбулися без порушень. У храмах були присутні не більше, як 10-ть осіб, всі інші віруючі, які вирішили реалізувати своє конституційне право та прийти на богослужіння, молилися не в «закритих приміщеннях», а на вулиці. Всі вони були у захисних масках та дотримувалися соціальної дистанції.

Таку ж інформацію підтвердив, до прикладу, мер столиці Віталій Кличко, який зазначив: «Кияни, в основному, дослухалися до наших закликів. І я їм за це дуже вдячний. У церквах та біля них не було натовпів чи великих груп людей».

Варто зазначити, що жодним нормативним документом не було заборонено проводити богослужіння в Пасхальну ніч, а встановлені державними інституціями обмеження, за поодинокими виключеннями, дотримувалися.

Чим керувався головний санітарний лікар, озвучуючи свої припущення — питання відкрите.

До храмів у цю ніч прийшла навряд чи більша кількість людей, аніж тих, хто щодня відвідують торгові центри та продуктові магазини.

Окрім того, незрозумілим є заява Заступника міністра охорони здоров’я щодо контрольної точки в 5-7 днів, яка покаже сплеск захворювання. ВООЗ повідомляє, що інкубаційний період складає 14 днів, а іноді може тривати до 24 днів. Оскільки, за словами головного лікаря, проводяться певні “конструювання реальності”, то можна припустити, що МОЗ може бути відомо про сплеск захворювання саме на ці дати. Тож заяви чиновника виглядають, як намагання перекласти провину, призначивши християн  винними у проблемах галузі охорони здоров’я.

Такі заяви представника МОЗ породили сплеск агресивних висловлювань та образ у ЗМІ на адресу релігійних організацій, що саме по собі є замахом на Конституційні права віруючих щодо вільного сповідування своєї віри та заборону будь-якої дискримінації за релігійною ознакою.

Читайте також: Українська Православна Церква передала 100 тис. тестів на коронавірус і засоби захисту від вірусу в усі області України

Ще сім областей отримали тести на коронавірус від Української Православної Церкви

Синодальний гуманітарний відділ УПЦ оголошує про збір допомоги медикам

Блаженніший Митрополит Онуфрій передав медобладнання і захисні костюми лікарні в Чернівцях

Блаженніший Митрополит Онуфрій передав Олександрівській лікарні апарат штучного дихання та засоби захисту для медиків

Також пропонуємо репортажі, як в усіх єпархіях УПЦ допомагають медикам та лікарям

Окрім того, в усіх храмах УПЦ за Літургіями моляться про лікарів, які борються з поширенням коронавірусу

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Фото ukrinform.ua

Просмотров: 6681

Залишити відповідь