Цієї ночі в Одесі невідомі здійснили підпал Успенського патріаршого чоловічого монастиря (відео, оновлено)

Це вже четверта пожежа в монастирях та храмах УПЦ цього місяця.

У ніч з 23 на 24 квітня у Свято-Успенському Одеському чоловічому монастирі сталася велика пожежа. Основною версією причини загорання є дії невідомого зловмисника. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на прес-службу єпархії.

Внаслідок пожежі вогнем знищено господарську будівлю монастиря площею 1500 кв. м. разом з дровами, сіном, лакофарбовими матеріалами. Загиблих немає.

Постраждав архімандрит Володимир (Якименко), який допомагав пожежникам. Насельника обителі госпіталізували з переломом ноги.

За словами очевидців, після опівночі невідомий кинув пляшки із запальною сумішшю під монастирські машини Toyota Hiace і ВАЗ-2107. Займання відразу загасили насельники монастиря, однак водночас почалась пожежа у господарській споруді.

На виклик ченців, який надійшов до служби порятунку о 00:40, прибули 6 одиниць пожежно-рятувальної техніки, 24 пожежники та оперативно-слідча група Національної поліції і ДСНС.

До 3:41 пожежу ліквідували на площі 480 кв. м. і продовжували проливати згорілі конструкції.

На сайті Головного управління ДСНС в Одеській області зазначають, що причина пожежі та збиток встановлюються. Юристи єпархії впевнені, що монастир підпалили навмисно, адже незадовго до інциденту лунали погрози підпалу і пожежа почалась у трьох різних місцях.  

Пізніше намісник Свято-Успенського чоловічого монастиря УПЦ в Одесі архієпископ Віктор подякував усім, хто підтримує братію. Він розповів, що підпали звершили на престольне свято (“Живоносне джерело Божої Матері”), в момент загорання монахи молилися за нічною Літургією…

Владика зазначив також, що на адресу монастиря надійшла величезна кількість листів, повідомлень зі словами підтримки. Окрім того він також звернувся до влади і попросив їх звернути увагу на загрози, які надходили на адресу монастиря перед підпалом і продовжують надходити.

«Я хотів би сьогодні звернутися до місцевої влади, до обласної влади, до влади нашої країни, щоб цей факт не був упущений. Тому що дуже багато повідомлень протягом декількох місяців в коментарях під різними відео, в яких єпархія висвітлює свою соціальну і благодійну діяльність. Дуже багато було повідомлень про те, що потрібно цей монастир спалити, і різні погрози на адресу духовенства Одеської єпархії надходили».

Звертаємо увагу правоохоронних органів на факти усіх пожеж в монастирях та храмах УПЦ, які спостерігаються за останні два тижні та просимо ретельно розслідувати дані випадки.

Нагадаємо, 12 квітня горів Свято-Успенський чоловічий монастир в с. Липки Гощанського району Рівненської області, 15 квітня — храм святої мучениці Параскеви в с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області, 21 квітня — Гамаліївський жіночий монастир священномученика Харалампія Шосткинського району Сумської області.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 10374

Залишити відповідь