У річницю Чорнобильської трагедії в єпархіях УПЦ помолилися за героїв-ліквідаторів (оновлено)

26 квітня світ відзначив День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах. З моменту Чорнобильської катастрофи – найбільшої за всю історію ядерної енергетики в світі – минуло 34 роки. В Українській Православній Церкві вшанували героїв-чорнобильців молитвою. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував репортаж з різних єпархій Української Православної Церкви.

З благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, панахиди за спокій душ тих, хто віддав життя, приборкуючи атомне полум’я, та помер від наслідків Чорнобильської катастрофи у  храмах Волинської єпархії звершили усі священнослужителі, повідомляє єпархіальна пресслужба.

Сугубі молитви були піднесені, насамперед, за здоров’я людей та їхніх дітей, які були ліквідаторами та постраждалими від наслідків страшної аварії на ЧАЕС, також були піднесені молитви за упокій тих людей, котрі були ліквідаторами або постраждалими від наслідків цієї аварії, за тих, хто віддав життя за те, щоб применшити наслідки Чорнобильської катастрофи.

У кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської молитву очолив клірик храму ієрей Євгеній Срібний, якому співслужили настоятель та клірики храму.

Молитва за ліквідаторів

26 квітня виповнюється 34 роки, відколи трапилась найбільша в історії людства техногенна катастрофа – аварія на Чорнобильській АЕСЗ благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, панахиди за спокій душ тих, хто віддав життя, приборкуючи атомне полум’я, та помер від наслідків Чорнобильської катастрофи у храмах єпархії звершили усі священнослужителі.Молитви були піднесені за тих, хто віддав життя за те, щоб применшити наслідки Чорнобильської катастрофи: «адже нема більшої любові, коли хто життя віддав за друзів своїх.Молитва за померлих, є проявом нашої християнської любові особливо у ці світлі пасхальні дні.У кафедральному Соборі молитву очолив клірик храму ієр. Євгеній Срібний якому співслужили настоятель та клірики храму.

Gepostet von Православна Волинь am Sonntag, 26. April 2020

Напередодні, 25 квітня,  у міському парку Каменя-Каширського біля пам’ятного знака загиблим Героям-ліквідаторам відбулося богослужіння, яке звершив настоятель храму святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк.

У Волинській області наслідки катастрофи на ЧАЕС відчули на собі 160 тисяч осіб. Тисячі волинян були серед тих, хто ліквідував страшні наслідки тієї події, віддавши за це своє здоров’я і життя.

26 квітня в храмах Кіровоградської єпархії підносили особливі молитви за всіх жертв, що постраждали від техногенної катастрофи, повідомляє orthodox-kr.org.ua.

Цього дня клірики Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці прот. Миколай Чепура та протд. Іоанн Ганчин в знак глибокої поваги до жертовності ліквідаторів та всіх причетних до порятунку людей під час аварії перед головним регіональним пам’ятником всім жертвам та загиблим ліквідаторам Чорнобильської катастрофи поставили лампаду з Благодатним вогнем, що сходить у Єрусалимі.

Також священники звершили заупокійне богослужіння перед меморіалом.

Духовенство Свято-Вознесенського храму, що на Деміївці м. Києва, звершило панахиду за загиблими героям-ліквідаторам та помолилося за здоров’я живих. Парафію Свято-Вознесенського храму та ветеранів-чорнобильців на протязі багатьох років об’єднує міцна дружба, передає сайт Київської єпархії.

Дотримуючись правил карантину, благочинний Голосіївського благочиння протоієрей Павел Кирилов звершив заупокійну літію пасхальним чином біля пам’ятного знаку світової трагедії.

У своєму слові священник сказав: «Жертовна любов — це рушійна сила, яка привила до Бога багатьох пожежних, воїнів та ліквідаторів, стала запорукою здатності нашого народу у важкі часи випробувань об’єднатися і не допустити найгіршого».

26 квітня 2020 р. за Божественною літургією митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим в кафедральному соборі м. Сєвєродонецька підніс заупокійну молитву за загиблими ліквідаторами Чорнобильської АЕС. Після завершенні Літургії було звершено панахиду, зазначається на сайті sed-eparhia.com.

Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней звершив Божественну літургію в Свято-Троїцькому кафедральному соборі м. Дніпра, під час якої на заупокійної єктенії були згадані всі загиблі і померлі від наслідків в результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС, повідомляє сайт eparhia.dp.ua.

Після завершення Літургії митрополит Іриней разом з духовенством собору звершив Великоднім чином панахиду.

Митрополит Луганський і Алчевський Митрофан звершив літургію у Свято-Петропавлівському кафедральному соборі м. Луганськ. На заупокійної єктенії владика звершив поминання жертв Чорнобильської трагедії, передає сайт eparhia.lg.ua.

У Свято-Георгіївському кафедральному соборі міста Львова за Літургією митрополит Львівський і Галицький Філарет підніс молитву за упокій душ усіх, хто загинув під час Чорнобильської катастрофи, зазначається на upc.lviv.ua.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звершив Божественну літургію в храмі святої блаженної Матрони, на території Свято-Успенського монастиря в співслужінні братії обителі, передає пресслужба єпархії. 

Під час богослужіння підносилася сугуба молитва за упокій душ “усопших рабов Божиих пожарных, спасателей и всех, от катастрофы Чернобыльской до смерти уязвленных”.

Митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон звершив Божественну літургію в Свято-Миколаївському кафедральному соборі міста Умань, за якою було звершено заупокійну єктенію за жертвами аварії на ЧАЕС, пише сайт eparhia-uman.org.ua.

Митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн очолив Божественну літургію в Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона. Під час богослужіння підносилися молитви за упокій всіх загиблих під час Чорнобильської катастрофи, повідомляє pravoslavie.ks.ua.

Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній звершив Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Хмельницького, по закінченні якої був звершений чин літії за загиблими чорнобильцям, повідомляється на офіційній сторінці єпархії у фейсбук.

Молитви за жертв аварії на ЧАЕС в цей день піднесені в усіх храмах Сумської єпархії Української Православної Церкви, передає portal-pravoslavie.sumy.ua.

26 квітня о 01.23 було скоєно 34 удари в дзвін Свято-Володимирського храму Волнянського благочиння Запорізької єпархії, за кількістю років після аварії на Чорнобильській АЕС. Вранці того ж дня благочинний протоієрей В’ячеслав Гончаренко відслужив літію за упокій ліквідаторів чорнобильської аварії, після чого поклав квіти в пам’ять про тих, хто загинув від техногенної аварії до пам’ятного знаку, пише hramzp.ua.

Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем під час соборного богослужіння в Спасо-Преображенському кафедральному соборі Кривого Рогу на сугубій єктенії підніс до Господа покаянну молитву під час згубної пошесті та смертоносного зараження, передає eparhia.com.ua.

Цього дня, в день 34-річниці аварії на Чорнобильській АЕС, Високопреосвященніший владика, разом з духовенством, сугубо молився про прощення гріхів та вічний спочинок душ загиблих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента настоятель храму в ім’я святителя Іоанна Милостивого, Патріарха Олександрійського м. Ніжина звершив панахиду за загиблими ліквідаторами та жертвами трагедії на ЧАЕС, передає orthodox.cn.ua.

Після завершення панахиди священник поклав квіти до пам’ятного знаку “Ліквідаторам Чорнобильської аварії”.

Архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп в супроводі секретаря єпархії прот. Анатолія Штанько помолилися про героїв Чорнобиля біля пам’ятного знака в м.Олександрія, повідомляє alexandria-eparhia.org.ua.

З благословення правлячого архієрея Сімферопольської і Кримської єпархії Лазаря в усіх храмах єпархії було звершено молитовне поминання жертв трагедії на Чорнобильській АЕС, передає crimea-eparhia.ru.

У головному соборі Сімферополя на честь святого благовірного князя Олександра Невського єпископ Бахчисарайський Каллінік після Божественної літургії звершив панахиду в пам’ять про людей, загиблих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

26 квітня 1986 року в нашій країні сталася найстрашніша техногенна катастрофа, яка поділила історію на «до» і «після» Чорнобиля. Аварія торкнулася долі мільйонів людей, після того як сталося руйнування четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції. Для ліквідації наслідків аварії було мобілізовано понад 600 тисяч осіб.

Ця аварія визнана найбільшою в історії всієї атомної енергетики і за кількістю загиблих, і по числу постраждалих від її наслідків.

Нагадаємо, у ніч на 26 квітня 2020 року, в 34-у річницю Чорнобильської катастрофи, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим очолив Божественну літургію у Свято-Іллінському кафедральному соборі Чорнобильської зони відчуження.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 424

Залишити відповідь