Гамаліївський монастир під час і після пожежі: репортаж із попелища (+відео, реквізити)

Настоятелька Гамаліївського жіночого монастиря на честь священномученика Харалампія в Шосткинському районі Конотопської єпархії ігуменя Софія (Лотоцька) розповіла про подробиці та наслідки пожежі, що сталася 21 квітня 2020 року, життя насельниць обителі після неї та допомогу добрих людей, серед яких навіть діти, у відновленні святині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на «Перший Козацький»

Вогонь знищив і монастирську трапезну,  і келії насельниць, і місце усипальниці гетьмана Війська Запорозького Івана Скоропадського та інших членів цього козацького роду. Але храм, як зазначила настоятелька Гамаліївського монастиря, Божою милістю та допомогою покровителя обителі святого Харалампія, дивом лишився неушкодженим.

«Пожежні приїхали швидко… Ми бачимо, що сталося… Другий поверх повністю згорів, даху немає. Слава Богу, що храм залишився, іконостас залишився. Можемо служити. Сестер відправили на квартиру — добрі люди забрали їх. Ну, а ми вже, молодші сестри, десь знайдемо собі місце… Те, що тлінне, згоріло, то за наші гріхи. Господь посилає випробування. Ми повинні виносити. Це для нас, монашествуючих, випробування, і в першу чергу для мене», — розповіла ігуменя Софія.

У монастирі додали, що вогонь дивом не дійшов до купола. «Якби пішов далі, то, не дай Бог, там купол, це ж заливали б водою холодною, а купол цоколем зроблений, він би просто впав. Хоча був сильний вітер, який заважав гасити пожежу», — поділилися в обителі очевидці.

Врешті пожежники гасили полум’я близько 2,5 — 3 годин, було 10 машин техніки. Під час гасіння пожежі весь другий поверх залили водою, звідти, звісно, вона лилася на перший поверх, тому, як зауважила настоятелька монастиря, стіни від вологи постраждали. І людей прийшло на допомогу — все село.

«Хто плакав, хто молився, хто біг допомагати… Дуже багато людей зібралося, техніки багато було. Владика Роман (архієпископ Конотопський і Глухівський Роман – ред.) одразу приїхав, як я подзвонила, бігав також тут, переживав, сльози на очах були… Я всього й не бачила, бо стояла, розумієте, не знала й що робити. Не могла цього переносити, була в шоковому стані… І на другий день владика допомагав, зібралися багато людей  — майже сто чоловік. Жінки і чоловіки згрібали всю цю воду, якою гасили, пожежники викачували її насосом із трапезної, сестри вносили відрами до пізньої ночі… Перший поверх уцілів, але те, що з другого поверху вода лилася, то стіни вологі, буде, думаю, вогкість», — поділилися подробицями ігуменя Софія.

За її спогадами, коли прийшли у монастир, то на цьому нічого не було. «Коли сюди прийшла, не було ні корпусу, нічого не було. Замерзали. Приїжджала з Конотопа на машині — не могла сісти в машину, бо пальці на ногах прямо скам’яніли, такий холод був. Це все потихеньку з Божою допомогою відновлювали. І тепер знову така біда, таке горе… Я думаю, добрі люди допоможуть», — сказала ігуменя Софія і додала, що «треба відроджувати все».

На питання, як будуть відбудовувати Гамаліївський монастир на честь св. Харалампія, в обителі зазначили, що з Божою допомогою та допомогою добрих людей.

«Люди поприїжджали звідусіль, місцеві жителі збіглися до монастиря, намагалися допомогти сестрам врятувати майно, виносили з полум’я… Навіть діти, старші, з недільної школи до нас приходять допомагати…», — додали в монастирі.

Настоятелька обителі звернулася до небайдужих людей: «Ми звертаємося до всіх людей, хто може нам допомогти… Молитвою, морально, фінансово. Тому що потрібно монастир відновлювати, не потрібно нам здаватися. Ми — воїни Христові, і нам потрібно далі працювати, йти вперед».

Монастир сильно постраждав, тому зараз дуже багато роботи і фінансових витрат. Хто може допомогти, може приїхати потрудитися в монастирі або допомогти матеріально, молитовно.

Фінансову допомогу можна надати переказом на карту ігумені Софії – 5168 7422 2659 1992 (в миру – Лотоцька Надія Анатоліївна)”. Телефон: +380979829677.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1176

Залишити відповідь