Рік богослужінь в домі парафіянки, настоятелю в с. Ворсівка потрібна допомога

Трохи більше як рік тому, 21 квітня 2019 року, протоієрей Василій Симчук, настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ у Ворсівці, звершив в невеликому будинку однієї з парафіянок першу літургію з моменту захоплення його храму. Яким був цей рік для релігійної громади храму священнослужитель розповів СПЖ, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Господь захищає. Як і раніше ми служимо тут на місці, в цьому будиночку. Раніше люди ходили сюди на богослужіння, поки не почалася епідемія. Зараз прихожан бережемо – карантин. Ми стали дружніми, як одна сім’я зараз. Один одному допомагаємо. Якщо кому що потрібно – бігом “раз-два” – і допомогли, – розповів протоієрей Василій. – А тут, в будинку-храмі, нічого особливого не робимо – ми ж “на квартирі”. Тут в невеликій кімнаті облаштували храм. Хтось щось приніс, хтось щось зшив, хтось щось зробив, хтось щось подарував. Люди стали дружними, всі разом робимо».

Дуже хочемо, щоб був храм, щоб не в будиночку служити, але це вже як Бог дасть, поділився він. Священнослужитель розповів, що будинок, в якому він звершує богослужіння, складається з трьох кімнат, третю частину відокремили для пристрою Вівтаря. Загальна площа будинку – близько 20 м2.

11 січня 2019 року, після спілкування з агресивними прихильниками Київського патріархату, протоієрей Василій потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом. З того часу його здоров’я так і не покращало.

«Я часто хворію, важкий на підйом став. Після того інциденту голова часто паморочиться, слабкість. Падаю просто, і все. Бували такі дні, що в неділю відслужив, а потім лежав тиждень. Навіть не їв майже нічого – сил не було, – відповів священнослужитель на наше запитання про те, що змінилося після захоплення. – Лікарі кажуть, що потрібно змінити обставини, але зараз такої можливості немає – не можна припиняти молитву».

Однак випробування не зломили громаду, а лише згуртували її.

«Віруючі не сумують. Осад на душі просто був такий важкий перший час. Люди дивувалися, як таке могло статися, чому таке сталося. А потім звикли. Поки живемо, як живемо», – завершив протоієрей Василій.

Ми попросили священнослужителя розповісти, як можна допомогти громаді. Якщо хтось має бажання і можливість, посильну допомогу можна перерахувати на банківську карту прихожанина Свято-Миколаївського храму Лук’яненка Сергія Трохимовича. Номер карти: 4149 4991 2520 4659.

11 січня 2019 року Свято-Миколаївську церкву села Ворсовка опечатали, а протоієрей Василій після спілкування з претендуючими на храм активістами опинився в лікарні з гіпертонічним кризом.

Через кілька днів члени УПЦ КП почали виселяти священнослужителя і з церковної сторожки для «заселення настоятеля релігійної організації с. Ворсовка Житомирської єпархії Української православної церкви Київського патріархату». Отця Василія прихистили небайдужі жителі села.

Просмотров: 1178

Залишити відповідь