ІРС опублікував заяву про неприпустимість розпалювання ворожнечі в суспільстві у зв’язку з пандемією COVID-19

29 квітня 2020 року Інститут релігійної свободи опублікував заяву про неприпустимість розпалювання ворожнечі в суспільстві у зв’язку з пандемією COVID-19, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

“Останнім часом у медіа систематично поширюється неправдива інформація, передусім з боку посадових осіб МОЗ, про нібито масове порушення церквами вимог карантину на Великдень і майже щоденно озвучуються негативні прогнози про очікуваний спалах захворюваності на COVID-19 у зв’язку з цим”, – йдеться у заяві.

Зазначається, що такі заяви не відповідають дійсності та прямо суперечать офіційним даним. Нагадаємо, Національна поліція України зафіксувала істотне зменшення кількості віруючих у храмах під час святкування Великодня: 130 тисяч замість 7 мільйонів, у порівнянні з минулим роком.

За повідомленням ІРС, це “свідчить про колосальну інформаційну та організаційну роботу, яку провели церкви і релігійні організації різних конфесій з метою убезпечення своїх вірних і суспільства загалом в умовах пандемії вірусу COVID-19”.

Зауважується, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій з початку запровадження в Україні карантину у зв’язку з COVID-19 займає послідовну позицію щодо протидії і подоланню цієї епідемії. “Зокрема, Рада Церков 13 березня 2020 року зробила Заклик до українського народу і вірних різних церков щодо профілактики поширення короновірусу, який містив конкретні рекомендації щодо самоізоляції та дотримання вимог карантину. Таким чином, церкви і релігійні організації України в цілому вжили необхідних заходів щодо безпечного проведення богослужінь в умовах карантину та позитивно сприйняли пропозицію керівництва держави щодо відзначення вірянами пасхальних свят (Песах, Великдень) вдома, у колі сім’ї”, – пише ІРС.

Інститут релігійної свободи закликав посадових осіб МОЗ, експертів і інших медійних осіб припинити розпалювати ворожнечу в суспільстві в контексті ситуації з пандемією COVID-19.

“Відповідальність за конкретні виявлені порушення повинна покладатися на порушників, а не на релігійну спільноту України в цілому. Такі несправедливі узагальнення не можуть не обурювати тих віруючих і релігійні громади, які сумлінно виконують приписи карантину. Присяга державного службовця та стандарти журналістської етики вимагають уникати узагальнених звинувачень будь-якої соціальної групи, в тому числі релігійних громад, та поважати права і гідність кожної людини”, – наголошується в заяві.

Нагадаємо, головний санітарний лікар України, заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко 27 квітня зазначив, що через тиждень після Великодня немає значного спалаху захворюваності на території України, але, можливо, він ще буде: “зараз тільки сьомий день після Великодня. Інкубаційний період — до 14 днів”. Таким чином, головний санітарний лікар заперечив свій же прогноз, що був ним зроблений одразу після Пасхи Христової, буцімто Великдень може спричинити спалах COVID-19 через 5-7 днів.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Фото dnpr.com.ua

Просмотров: 1929

Залишити відповідь