У День Великої Перемоги в усіх єпархіях УПЦ піднесли молитви за загиблих (фото, відео, оновлено)

9 травня 2020 року, в 75-у річницю Великої Перемоги, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у всіх храмах і монастирях Української Православної Церкви відбулися заупокійні богослужіння в пам’ять за спочилими у Другій світовій війні та молебні про захисників Вітчизни. Також представники єпархій взяли участь у покладанні квітів до меморіалів пам’яті загиблих воїнів та могил невідомих солдат. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби єпархій.

Читайте також: Предстоятель УПЦ у День Перемоги очолив молитву за загиблими у Другій світовій війні (+відео)

Священнослужителі Білоцерківської єпархії відправили панахиди у Парках Слави за воїнів-захисників Батьківщини у Великій Вітчизняній війні.

Благочинний Деснянського благочиння разом з духовенством Київської єпархії вшанували пам’ять воїнів, які загинули в роки Другої Світової війни. У Свято-Троїцькому соборі на Троєщині було відслужено заупокійну Божественну літургію, після якої біля пам’ятників «Невідомому солдату» на кладовищах сіл Вигурівщина і Троєщина були відслужені заупокійні літії.

Благочинний Сновського округу Чернігівської єпархії прот. Павел Фазан привітав ветеранів Великої Вітчизняної війни зі святом та завершив заупокійну літію за спочилими під час Другої світової війни біля обеліска. «Немає більшої радості, як бачити переповненні щирою радістю та вдячністю очі людей, які жертвували своїм життям, захищаючи Віру і Батьківщину!», — зазначив він.

Біля обеліска Слави і Поклонного Хреста в центрі села Приборжавське Мукачівської єпархії святою молитвою згадали спочилих воїнів-ветеранів. Панахиду звершило духовенство тамтешнього Свято-Покровського храму, зокрема настоятель прот. Олександр Ряшко.

У Спасо-Преображенському монастирі с. Княжичі Бориспільської єпархії відбулось урочисте покладання вінків та квітів, а також було відслужено панахиду біля братської могили, де поховані воїни-односельчани, які загинули під час визволення села.

 

Секретар Вінницької єпархії протоієрей Роман Макар привітав вірян Української Православної Церкви з Днем Великої Перемоги у Другій світовій війні: «Царство Небесне та Вічний спокій загиблим воїнам, завдяки яким ми сьогодні живемо!». Також священник поклав квіти до меморіалу Визволення у м. Вінниця. Царство Небесне та Вічний спокій загиблим воїнам, завдяки яким ми сьогодні живемо!

Також в смт Літин Вінницької єпархії вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війни. Біля меморіалу Слави та братьської могили священниками УПЦ була відслужина панахида за загиблими воїнами, а після в соборі свв. апостолів Петра і Павла було звершего молебень, присвячений Дню Перемоги.

Митрополит Балтський та Ананьївський Олексій відправив заупокійну Божественну літургію та панахиду у Свято-Покровському храмі с. Ясенове Друге в Балтської єпархії. За богослужінням владика молився за упокій загиблих під час Великої Вітчизняної війни.

Архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій відправив заупокійну літію у сквері Перемоги м. Первомайськ у Вознесенській єпархії. Після літії архіпастир звернувся до присутніх зі словом: «Пам’ятаючи традиції наших батьків, дідів і прадідів, ми молитовно вшановуємо пам’ять наших героїв. На нас лежить велика відповідальність, щоб ми не допустили спотворення історичної правди, ми повинні свідчити про неї і навчити майбутні покоління. Не потрібно боятися, соромитися або виправдовуватися, а потрібно святкувати цей Великий День, ділячись радістю Великої Перемоги наших предків. Царство Небесне і Вічна Пам’ять всім загиблим і спочилим визволителям!».

У храмах Волинської єпархії молитовно вшанували пам’ять загиблих у роки Другої світової війни та помолилися за здоров’я ветеранів. Зокрема керуючий єпархією архієпископ Нафанаїл звершив заупокійну молитву за спочилими в роки Другої світової війни у кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської. У проповіді владика закликав завжди молитись за спокій душ загиблих захисників Вітчизни, наголошуючи, що Вічна пам’ять про спочилих ветеранів завжди має бути у наших серцях. «Обов’язок спочилих ветеранів був своєю кров’ю захистити нашу землю, а наш обов’язок – своїми молитвами допомогти їм», – додав він.

Митрополит  Володимир-Волинський і Ковельський Володимир очолив панахиду за упокій спочилих захисників нашої земної батьківщини і поклав квіти біля Обеліску Слави у м. Володимир-Волинському. Звертаючись до присутніх, владика привітав усіх із Днем Перемоги, зазначивши: «Ми віримо,  надіємося, що ніколи більше не повториться трагедія, від якої нас відокремлює  75 років. …З року в рік в цей знаменний день діти, онуки і правнуки героїв несуть сюди квіти  до пам’ятників загиблим у Великій Вітчизняній війні, аби вшанувати їх пам’ять і сказати «ні» війні, сказати «ні» ворожнечі і злості. Ми схиляємося перед вашим подвигом у Великій Вітчизняній війні!». Кожен ветеран отримав святковий подарунок від Володимир-Волинської єпархії.

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан після Божественної літургії в Богоявленському кафедральному соборі Горлівки звершив панахиду за всіма загиблими у Великій Вітчизняній війні та освятив коливо. Після завершення панахиди владика звернувся до городян з архіпастирським словом, в якому привітав їх з Днем Великої Перемоги. Також цього дня молитви за загиблими у Великій Вітчизняній війні та про якнайшвидше настання миру на нашій землі підносилися в усіх храмах Горлівської єпархії.

В усіх храмах Дніпропетровської єпархії підносилися про спочилих у Великій Вітчизняній війні. Також духовенство єпархії поклали квіти до монумента Слави в м. Дніпро. Під час покладання квітів духовенство єпархії проспівало «Вічну пам’ять» загиблим і Великодній тропар «Христос Воскрес».

Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим разом із духовенством Житомирської єпархії звершили церемонію покладання квітів до Житомирського меморіалу Вічного вогню та монумента Слави, а також відслужили заупокійну літію. Під час богослужіння були піднесені молитви за усіх загиблих вождів і воїнів, за безвинно убитих та тих, хто потрудився та віддав своє життя заради Великої Перемоги.

У ніч з 8 на 9 травня, в Першу хвилину миру, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука звершив Божественну літургію в Свято-Ольгинському храмі Запоріжжя, що на Алеї Слави. А вдень владика разом зі своїми хрещениками поклав квіти до місць, пов’язаних із Великою Вітчизняною війною.

Також в усіх храмах Запорізької єпархії підносилися молитви за спочилих у Другій світовій війні, а зокрема благочинний Мелітопольського округу після панахиди поклав квіти до могили невідомого солдата на Братському кладовищі та священники сел. Новомиколаївка помолилися біля стели воїнам-землякам, які загинули під час боїв за цей край.

Священнослужителі Мелітополя Запорізькоє єпархії на чолі з благочинним прот. Максимом Смирновим поклали квіти біля стели «Батьківщина мати», розташованої на алеї слави.

Духовенство Івано-Франківської єпархії молитовно вшанувало всіх спочилих воїнів і ветеранів Великої Вітчизняної війни. У храмах єпархії були звершені заупокійні Божественні літургії та панахиди, а також піднесені молитви про живих ветеранів.

Архієпископ Кам’янський і Царичанський Володимир із духовенством Кам’янської єпархії звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївському кафедральному соборі м. Кам’янське, під час якої були піднесені подячні молитви за дарування Великої Перемоги, за тих, хто пав на полі брані і заради Перемоги потрудився. Після була звершена панахида пасхальним чином. Також владика Володимир взяв участь у покладанні квітів на воєнному міському кладовищі і меморіальних місцях, де були піднесені молитви за всіх загиблих у роки війни.

Біля Меморіального комплексу, який знаходиться на Фортечних валах, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф очолив заупокійне богослужіння за всіх полеглих воїнів, учасників бойових дій та всіх, хто постраждав у страшні часи війни. Спочатку священнослужителі Кіровоградської єпархії біля вічного вогню у світлу пам’ять про всіх загиблих поклали квіти, після чого піднесли спільні молитви про упокій спочилих воїнів і всіх, хто потрудився заради Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем разом із духовенством Бердянської єпархії після Божественної літургії в Христо-Різдвяному кафедральному соборі Бердянська звершив заупокійну панахиду, на якій згадувалися «вожді і воїни, які на полі брані життя свою поклали, від ран і голоду померли, в полоні і гірких роботах невинно замучені були і вбиті». Також владика звершив покладання квітів до меморіалу «Вічний вогонь» в пам’ять всіх загиблих учасників Великої Вітчизняної війни.

Митрополит Луганський і Алчевський Митрофан із духовенством Луганської єпархії здійснив поминальне богослужіння у Свято-Петропавлівському кафедральному соборі м. Луганськ, під час якого були піднесені подячні прохання Господу Богу за даровану Перемогу. Після закінчення літургії був звершений подячний молебень Господу Богу, Хто дарував Перемогу нашого народу. Наостанок владика Митрофан привітав паству з Великодніми днями та з Днем Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Духовенство Львівської єпархії в заупокійній Божественній літургії піднесло молитви за воїнів, які загинули у Великій Вітчизняній війні, та про здоров’я і благополуччя ветеранів, які сьогодні є живими. Перед Літургією секретар єпархіального управління відслужив заупокійні літії в місцях заховань воїнів на Марсовому полі та Меморіалі Слави.

 

Настоятель Свято-Миколаївського кафедрального собору м. Очаків Миколаївської єпархії  звершив літію за упокій душ загиблих воїнів за віру і Батьківщину  та за всіх, хто потрудився заради Перемоги.

Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент підніс заупокійні молитви біля пам’ятника загиблим воїнам у Ніжині. Після молитви владика разом із кліром Ніжинської єпархії поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам.

Цього ж дня митрополит Климент звершив у Миколаївському кафедральному соборі Ніжина панахиду за всіма співвітчизниками спочилими в роки Великої Вітчизняної війни та заупокійне богослужіння на місті поховання в братських могилах близько 3 тисяч чоловік, які загинули 10 жовтня 1943 року внаслідок бомбардування залізничної станції Ніжин німецько-фашистською авіацією, звершив заупокійні літії біля пам’ятників воїнам-визволителям у селах Липів Ріг та Черняхівка Ніжинського.

В усіх храмах Одеської єпархії також молилися про загиблих воїнів у Великій Вітчизняній війні. Також цього дня на медіаресурсах єпархії в прямому ефірі лунали пісні тих тяжких часів у виконанні хору Одеської єпархії.

Архієпископ Олександрійський і Світловодський взяв участь у ході на честь 75-ї річниці Дня Перемоги вулицями міста Олександрії. Дійство завершилося покладанням квітів та словами подяки ветеранам Другої Світової війни біля Братської могили по вулиці Діброви. По завершені відбулося традиційне спілкування з ветеранами, сповнене спогадів, теплих слів привітання та висловлення надії про мир. Також цього дня підносилися молитви про спочилих воїнів-визволителів в усіх храмах і монастирях Олександрійської єпархії.

Митрополит Полтавський і Миргородський підніс заупокійні молитви за покійним в роки Другої світової війни на Меморіалі Солдатської Слави на території парку ім. І. П. Котляревського в Полтаві. Після молитви владика разом із духовенством Полтавської єпархії поклали квіти до братської могили. Також в усіх храмах єпархії цього дня підносили молитви за загиблих воїнів.

Духовенство Рівненської єпархії звершило панахиду на військовому меморіалі кладовища «Дубенське». Поминальну молитву з благословення митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія очолив єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії.

Митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон звершив подячний молебень Господу Богу за дарування перемоги у Великій Вітчизняній війні і Божественну літургію в храмі святих жон-мироносиць при кафедральному соборі на честь Різдва Богородиці м. Ровеньки.  Потім владика біля братської могили воїнів, загиблих в боях за Ровеньки, звершив панахиду за всіма загиблими у ВВв. Особливі молитви були піднесені за військових льотчиків-земляків Мартиненка Василя і Волошина Костянтина. Завершуючи поминальне богослужіння, священнослужителі Рівненської єпархії поклали квіти до їх могили.

Митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим звершив Пасхальну заупокійну літію біля братської могили «Меморіал Слави» м. Сєвєродонецька. Після закінчення богослужіння владика поклав квіти до меморіалу. Цого ж дня в усіх храмах і монастирях Сєверодонецької єпархії звершувалися заупокійні богослужіння за загиблими в роки Другої світової війни.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій відвідав центральне міське кладовище Сум, а також два меморіали на честь загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. На знак вшанування пам’яті загиблих сумчан архіпастир поклав квіти та звершив заупокійну молитву. Також в усіх храмах Сумської єпархії звершено заупокійні богослужіння та піднесено молитви за усіх загиблих у роки Другої Світової війни та під час воєнних дій в Україні.

Духовенство Уманської єпархії на чолі з митрополитом Уманським і Звенигородським Пантелеімоном вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні покладанням квітів до обеліску «Слави». Після покладання квітів було звершено заупокійну молитву за всіма спочилими в роки війни. А в всіх храмах єпархії цього дня відбулися заупокійні богослужіння за загиблими у війні, а також подячні молебні за даровану Богом перемогу.

Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій вшанував пам’ять загиблих в роки Великої Вітчизняної війни на Меморіалі Слави міста Харкова. Також підносили молитви за загиблих цього дня в усіх храмах Харківської єпархії.

Священнослужителі Херсонської єпархії вшанували пам’ять спочилих воїнів і поклали квіти до мeмopіaльних знaків загиблих захисників нашої Батьківщини. Також у всіх храмах і монастирях єпархії були відслужені заупокійні служби і панахиди.

Митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій відслужив літію по загиблим воїнам у Другій Світовій війні на кладовищі на вул. Зеленій у Чернівцях. Передував літії традиційний, хоча цього року через карантинні умови не багатолюдний, Хресний хід вулицями міста від Свято-Миколаївського храму до кладовища.

Чернівецька єпархія вшановує подвиг своїх предків

#НіхтоНеЗабутий 9 травня, Мелетій, митрополит Чернівецький і Буковинський відслужив літію по загиблим воїнам у Другій Світовій Війні на кладовищі на вул. Зеленій.Зазвичай літії передує багатолюдний хресний хід вулицями міста від Свято-Николаївського храму до кладовища. В умовах карантину, у хресній ході і літії приняли участь тільки владика Мелетій, секретар єпархії та семінаристи з Буковини.Ніхто не забутий. Немає майбутнього роду, який не шанує своїх предків. Предків, яким ми завдячуємо своїм життям.

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Samstag, 9. Mai 2020

Просмотров: 763

Залишити відповідь