В єпархіях УПЦ привітали ветеранів війни з Днем Перемоги (оновлено)

У 75-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в єпархіях Української Православної Церкви привітали ветеранів Великої Вітчизняної війни, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У Чернігові пройшла акція “Ми пам’ятаємо!”. Акція була організована з благословення митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія соціально-гуманітарним відділом Чернігівської єпархії, на чолі з головою ієродияконом Агафодором (Поляковим).

Силами віруючих УПЦ була зібрана сума, на яку придбали 120 продуктових наборів. Протягом дня духовенство та віруючі міста Чернігова доставили за адресами допомогу і привітали особисто 85 ветеранів, які проживають в місті.

Решта наборів соціальний відділ єпархії роздасть нужденним сім’ям.

За надану допомогу в організації та матеріальну підтримку у відділі вдячні: Юлії з родичами, Світлані і Марії, Світлані, Олексію, Георгію, Ярославу, Сергію, Василю Артемію, Андрію і Антонію і всім хто вніс посильну лепту в цю добру справу.

Соціальний відділ єпархії висловлює подяку духовенству міста Чернігова за сприяння в реалізації проекту. Дякуємо: настоятеля і кліриків храму Святого архістратига Михаїла: Прот. Іоанна Ярему, прот. Георгія Журавльова, ієр. Іоанна Кіта, дияк. Максима Ярему. Настоятеля і клірика Храму Всіх Святих Чернігівських: прот. Петра Казновецького і прот. Петра Мостового, а також волонтерів молодіжки “Летючий ангел”. Настоятеля і кліриків храму 2000-я Різдва Христового: прот. Анатолія Товстогона, прот. Павла Товстогона і прот. Андрія Носова. Настоятеля і клірика Свято-Нікольського храму: прот. Петра Квашніна і иер. Іоанна Квашніна.

08 травня з благословеня митрополита Чернігівського и Новгород-Сіверського Амвросія, на передодні Дня Перемоги, благочинний Сновського округу, протоієрей Павел Фазан привітав ветеранів Великої Вітчизняної війни зі святом. Та завершив заупокійну літію за спочилими під час другої світової війни біля обеліска.

У своєму слові отець Павел зазначив: “Немає більшої радості, як бачити переповненні щирою радістю та вдячністю очі людей, які жертвували своїм життям захищаючи Віру і Батьківщину!”

З благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа напередодні Дня Перемоги насельники монастирського корпуса Свято-Покровського монастиря м.Олександрія на чолі з архімандритом Філіпом відвідали ветеранів Другої Світової війни. Кожному вручили продуктові набори та висловили слова вдячності за їхню жертву та перемогу.

8 травня благочинний Олександрівського округу прот. Володимир Кузик відвідав ветеранів Великої Вітчизняної війни, привітавши їх з наступаючим Днем Перемоги.

Опанасенко Петро Тимофійович і Лисий Григорій Васильович 1923 року народження – єдині в Олександрівці живі свідки страшних подій 1941-1945 рр. Героїчно билися за батьківщину, вони – живий приклад мужності і діяльної любові до Батьківщини.

Звернувшись до дорогих ветеранам з теплими словами привітань та подяки, отець Володимир побажав їм Божого благословення, здоров’я, благополуччя і кріпості сил. Крім того були вручені продуктові набори підготовлені громадою храму.

Архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголеп в супроводі секретаря єпархії протоієрея Анатолія Штанько і протодиякона Кирила Божка привітав ветеранів Другої Світової війни Олександрії з наступаючим Днем Перемоги.

Владика завжди з особливим теплому і увагою ставився до цього дня і з величезною повагою до ветеранів та учасників бойових дій. У цей день архієрей поспілкувався з кожним з них і вручив продуктові набори.

Благочинний Долинського округу протоієрей Віктор Місяйло разом з головою райдержадміністрації Євгенієм Звіздовським та головою районної ради Іриною Бондаренко на честь 75-ї річниці Дня Перемоги звершили покладання квітів біля пам’ятного меморіалу загиблим воїнам-визволителям.

Не залишилися без уваги і ветерани війни – кожному вручили продуктові набори, квіти і висловили слова вдячності.

9 травня 2020 року з благословіння архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа було звершено заупокійні літії біля пам’ятників Перемоги у Великій Вітчізняній Війні. Службу провели благочинний храмів Петрівського округу протоієрей Димитрій Городецький та протоієрей Михайло Царук.

Також відвідали ветерана Другої Світової війни та надали їм допомогу у вигляді святкових продуктових наборів.

9 травня благочинний Онуфріївського округу звершив панахиду біля Братської могили та взяв участь у покладанні квітів на меморіальні дошки з іменами загиблих воїнів Другої Світової війни.

Цього дня протоієрей Миколай Чутора також привітав з Днем Перемоги і ветерана війни, Сергія Леонідовича Костевича, та вручив йому пакунок з продуктами до свята.

У  День Перемоги, 9 травня, згадуючи воїнів Другої світової війни, Молодіжний відділ Мукачівської єпархії навідав ветеранів в м. Іршава.
Подія відбулася з благословіння Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського, за ініціативи голови Єпархіального молодіжного відділу – архімандрита Агапіта (Шпиняк), та за підтримки міського голови Іршави, Степана Бобика.
Молодь відвідала ветерана Другої світової війни та дітей війни. “Ми мали можливість згадати з ними ті важкі часи і поринути в минуле. Також ми підготували для них подарунки, квіти і хліб, який випекли в пекарні”, – відзначив у коментарі архімандрит Агапіт. 

8 і 9 травня від імені митрополита Ізюмського і Куп’янського Єлисея та Ізюмської єпархії глава відділу Соціального служіння Ізюмської єпархії архімандрит Симеон за участю волонтерів з Православного Центру Георгія Побідоносця МАА привітали ветеранів Ізюмської ОТГ з Днем Перемоги. Величезна подяка за їх подвиг, стійкість, мужність і те, що ми живемо на під мирним небом!

Напередодні Дня Перемоги, з благословення Високопреосвященнішого Луки, митрополита Запорізького і Мелітопольського, клірики Покровського архієрейського собору на чолі з настоятелем – протоієреєм Олегом Семенчуком – відвідали віруючих учасників Другої світової війни.

Серед них: Скрипнюк Олександра Семенівна, медсестра, старший лейтенант медичної служби Волзької військової флотилії; Варвашеня Віктор Павлович – боєць партизанського загону в Білорусії, згодом – хірург, доцент Запорізького медичного інституту, полковник у відставці; Решетніков Євген Васильович – бойовий кулеметник 1-го Українського фронту.

Священники привітали їх з Великоднем, святкування якої триває, з недавнім днем ​​пам’яті великомученика Георгія Побідоносця, в який Німеччиною був підписаний пакт про капітуляцію і з Днем Великої Перемоги, побажавши дорогим ветеранам війни зміцнення душевних і тілесних сил, допомоги Божої в благих справах і починаннях, щоб залишатися прикладом для всіх нині живих, і далі вчити нинішню молодь любити свою країну і ближніх.

Кожному ветерану було вручено продовольчий набір, зібраний силами громади Покровського собору.

У 75 річницю Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні депутат Запорізької обласної ради Віктор Щербина, разом зі своїми помічниками, а також благочинним Запорізької єпархії протоієреєм Федором привітали ветеранів-учасників бойових дій та сім’ї загиблих Біленьківської та Долинської об’єднаних територіальних громад.

Напередодні свята Перемоги, благочинний Кам’янсько-Дніпровського церковного округу, митрофорний протоієрей Олег Чіквашвілі, на запрошення глави Кам’янсько-Дніпровської територіальної громади Володимира Володимировича Антоненко, відвідали ветерана, і учасника війни Іллю Степановича Соколенко і принесли привітання зі святом Перемоги. Це останній в громаді учасник війни.

Глава Кам’янсько-Дніпровської громади звертаючись до ветерана зазначив, що цей день великий в історії нашої країни. Ось уже для кількох поколінь він є найбільшим святом і так буде далі. Ми схиляємося перед героїзмом наших ветеранів-фронтовиків, їх дружин, дітей і матерів, що стали трудівниками тилу. І, звичайно ж, перед тими, хто відроджував країну з руїн.

У цей день хочеться відзначити не тільки тих, хто віддав життя в боротьбі за справу миру, в боротьбі з фашизмом, не тільки тих, хто пройшов всю війну і виніс перемогу на своїх плечах, не тільки тих, хто трудився в тилу, не покладаючи рук, працював на перемогу. Хочеться згадати всіх, всіх без винятку. Ця перемога загальна, вона одна на всіх.

Ілля Степанович отримав подарунок від Володимира Володимировича.

Отець Олег, приєднався до привітань і зазначив, що подвиг, приклад, і безмежна відданість Батьківщині – та сила, яка перемогла пітьму фашизму, пітьму спротиву диявола Богу. Своїм подвигом, своєю вірою наші ветерани дали можливість багатьом і багатьом поколінням бачити світ таким, яким його бачать всі.

Я пам’ятаю, коли в дитинстві ми виходили в ці святкові дні на вулицю і бачили ветеранів, один тільки погляд на них народжував в наших серцях бажання їх наслідувати. Причому не тільки у військових подвигах, а й у відповідальному ставленні до життя, в любові до своєї Батьківщини. Благочинний від себе особисто, від всіх прихожан вклонився Іллі Степановичу за його працю, за його віру. І побажав, щоб Господь продовжив дні життя ветерана, щоб діти, внуки, правнуки, дивлячись на нього, пишалися своїм народом. Тому що тільки великий народ міг народити покоління переможців у цій страшній і кровопролитній війні.

Іллі Степановичу вже за дев’яносто років. Але він зустрічав дорогих гостей з радістю і посмішкою на обличчі, розповідав історії зі своїх військових років. Головне на що звернув увагу гостей учасник війни: «Щоб у вашому житті ніколи не було війни!!!».

Напередодні свята вихованці недільної шкіл парафії Горлівської єпархії УПЦ в Костянтинівці за традицією відвідали ветеранів Великої Вітчизняної війни – учасників бойових дій – і привітали їх з 75-річчям Перемоги. Діти вручили людям похилого віку квіти і пам’ятні подарунки, прочитали вірші і виконали пісні військових років. Ветерани були зворушені до сліз і відзначили, що немає цінніше подарунка, ніж увагу і пам’ять про героїзм тих років у молодого покоління.

8 травня 2020 р. по благословенню Високопреосвященнішого Антонія митрополита Бориспільського і Броварського у  м. Вишгороді благочинний Першого Вишгородського благочиння протоієрей Димитрій Денисенко разом із прихожанином храму на честь святих страстотерпців Бориса і Гліба  роздав подарунки ветеранам Великої Вітчизняної війни м. Вишгорода до Дня Перемоги, які були надані Бориспільською єпархією та Міжнародним благодійним фондом Вадима Новинського в честь Покрова Пресвятої Богородиці.

Сьогодні ми, перш за все, приносимо слова щирої вдячності та низький уклін ветеранам Великої Вітчизняної війни, усім тим, хто своїм ратним подвигом і працею, героїзмом і стійкістю зробили внесок у Велику Перемогу. Тим, хто, не замислюючись про своє особисте благополуччя, вибрав тоді турботу про порятунок і благополуччя своєї Батьківщини. Тим, хто щиро виконав заповіт Спасителя: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15,13).

«Христос Воскрес! Від щирого серця вітаю вас із величними святами нашої країни – Світлим Христовим Воскресінням та Днем Перемоги над фашизмом! Цього дня ВАМ і всім, хто ціною власного життя наближав настання Перемоги ми зобов’язані всім, що маємо. Без Вашої самовідданості та стійкості світ сьогодні був би зовсім іншим, бережи вас Бог! Дорогі ветерани! Бажаю всім вам допомоги Божої, доброго здоров’я, міцності сил душевних і тілесних, щоб якомога довше ви несли свідоцтво про справжні цінності, правильних моральних орієнтирів, щоб героїчне минуле нашого народу було і його справжнім!» вітав ветеранів отець Димитрій.

«Найголовніше – це увага – поговорити з ветераном, запитати, як він себе почуває, побажати йому здоров’я, ну і, звичайно, сказати йому пару приємних слів, тому що це – справжні герої ».

І сьогодні Православна Церква нагадує про те, що тільки високі духовно-моральні якості допоможуть нам вистояти там, де плавиться метал, тільки віра в силах подолати страх і відчай, тільки жертовна любов здатна перемогти смерть! Нехай же воскреслий Господь зміцнює наші душевні і тілесні сили, даруючи серцю – радість, а нашій землі – щастя, мир і благополуччя!

9 травня священники Яготинського благочиння відвідали ветеранів, дітей війни та ув’язнених концтабору.

Духовенство привітало ветеранів з перемогою над фашизмом та від імені митрополита Антонія вручили святкові подарунки.

9 травня в День Перемоги благочинний Першого Бориспільського благочиння протоієрей Георгій Носач разом із духовенством благочиння роздали ветеранам Другої світової війни подарунки, які були надані Бориспільською єпархією та Міжнародним благодійним фондом Вадима Новинського в честь Покрова Пресвятої Богородиці.

У місті Бориспіль залишилося 13, а в межах Бориспільського району 11 живих ветеранів війни, зокрема в селах Мирне, Велика Олександрівка, кожний з яких, отримав підтримку від Церкви.

Вітали 9-го травня з Днем Перемоги ветерана Другої Світової війни, нашу дорогу і кохану парафіянку Ніну Іванівну! “Не старіють душею ветерани…”

Привітали в Одеській єпархії ветеранів війни – до них завітали з подарунками і продуктовими наборами, порадували піснями військової молодості під баян.

Молодіжний відділ Одеської єпархії традиційно привітав ветеранів з Великим Днем. Молодь передала від Митрополита Агафангела привітання-частування до святкового столу і фінансову підтримку.

Зустріч ветеранів і молоді супроводжувалася військовими піснями, що створило по особливому святковий настрій.

Такі зустрічі потрібні як самим ветеранам, так і молодому поколінню. За словами хлопців, при зустрічі з такими людьми, кожен для себе відкриває не тільки особливі сторінки історії воєнних років, а й перш за все любов до життя і збереження миру в нашому суспільстві.

9 травня з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела голова Соціального відділу протоієрей Павло Поліщук разом з духовенством відвідали ветеранів війни міста-героя Одеси, яких привітали зі святом Дня Перемоги, передавши продуктові набори та фінансову допомогу .

Хор виконав для ветеранів пісні воєнних років, таким чином приєднався до привітань на честь Дня Перемоги.

З благословення благочинного Калинівського району Вінницької єпархії протоієрея Володимира Розмана, клірик храму прп. Параскеви Сербської диякон Євгеній Салюк у День Перемоги відвідав усіх ветеранів м. Калинівки. На жаль, їх залишилось лише вісім.

Вітаючи ветеранів Другої світової війни, отець Євгеній роздав кожному продуктові набори та квіти. Ветерани були вдячні священнослужителю за вітання і розповіли про своє життя у роки війни. Також диякон Євгеній поклав квіти до пам‘ятника усім загиблим під час Другої світової війни.

Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Стара Жадова Чернівецької єпархії  привітала ветерана війни.

Просмотров: 1047

Залишити відповідь