На Волині посадовці незаконно оформили право власності на церковний будинок, в якому проживає сім’я священника

У селі Садів Волинської області посадовці Старостинського округу спільно з іншими посадовими особами, зловживаючи владою та перевищуючи свої службові повноваження, оформили право власності на церковний будинок, в якому проживає та офіційно зареєстрований місцевий священник протоієрей Володимир Мелесь, сім’я якого вже більш як рік живе під тиском і терпить погрози. Про це кримінальне порушення він повідомив до слідчого відділу Луцького РВП Луцького ВП ГУНП у Волинській області, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Волинської єпархії.

Протоієрей Володимир Мелесь у заяві зазначає, що він разом зі своєю сім’єю зареєстрований та проживає у цьому будинку.

Однак, за словами священника, 24 листопада 2019 року ФОПом О. М. Музичук був виданий технічний паспорт на цей будинок без будь-яких документів та без будь-яких технічних замірів.

Водночас технічна інвентаризація житлового будинку не проводилась, не складалась й інвентаризаційна справа.

В.о старости Садівського Старостинського округу І. І. Шендюх не видавав витягу з господарської книги №1 за 2016-2020 р.

А вже 13 травня 2020 року приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Наталія Курта, як зазначають в єпархії, ймовірно, безпідставно, без будь-яких належних доказів та з порушенням чинного законодавства зареєструвала право власності на цей будинок.

Як зазначає прот. Володимир Мелесь у своїй заяві, нотаріус не мала на це права, оскільки посадові особи релігійної громади Казанської ікони Божої Матері ПЦУ села Садів жодних документів до нотаріуса не подавали. Втім, Наталія Курта зареєструвала право власності на житловий будинок за юридичною особою на підставі виписки із господарської книги.

Однак ця виписка не є правовстановлюючим документом, на підставі якого виникає право власності на нерухоме майно.

Також нотаріус Наталія Курта є нотаріусом Луцького міського нотаріального округу, тому не мала права вчиняти дії щодо майна, що належить до юрисдикції нотаріусів Луцького районного нотаріального округу. Цим вона перевищила свої повноваження.

Врешті-решт 20 травня 2020 року священнослужитель звернувся до правоохоронців з проханням перевірити цю інформацію у межах кримінального провадження шляхом вчинення відповідних слідчих (розшукових) дій після внесення відповідних відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та через 24 години після цього надати йому витяг з реєстру.

Нагадаємо, що 13 травня 2020 року Луцький міськрайонний суд розглянув справу священника Волинської єпархії протоієрея Володимира Мелеся на постанову слідчого СВ Луцького РВП ЛВП ГУНП у Волинській області О. В. Ванюрського про закриття кримінального провадження справи щодо нічного побиття вікон у будинку священнослужителя і погрози членам його сім’ї представниками «ПЦУ» та в результаті скасував постанову слідчого.

Церковні рейдери в Садові зрізали замки на храмі УПЦ та захопили будівлю, оголосивши храм власністю «ПЦУ», 2 лютого 2019 року. Відтоді тероризування сім’ї священника та громади Волинської єпархії не припиняється.

Просмотров: 404