Ігуменя Серафима (Шевчик): Сурогатне материнство є великим гріхом, і заклик Церкви має бути почутим (відео)

Якщо сім’я бездітна, важливо вірити в Бога, а йти на явне порушення заповідей, які дає нам Господь наш, — надто ризиковано, це безпосередньо пов’язано з невірою, з атеїзмом.

Сурогатне материнство є гріхом, адже «порушує Божі Закони, закони природи і закони людської моралі», та пов’язано з невірою. Про це заявила глава Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик) в ефірі телеканалу «Академія», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ігуменя Серафима (Шевчик) наголосила, що сурогатне материнство є великим гріхом, і бездітність не може бути тут виправданням. Вона  розповіла про ставлення до проблеми бездітності відомого одеського старця архімандрита Іони (Ігнатенка).

«Коли я привела до нього сім’ю, яка не могла мати дитини, мене вразило його ставлення до цієї проблеми. По-перше, він сказав, що у них буде дитина. По-друге, він сказав главі сімейства, молодому чоловікові, що він теж дуже важлива ланка в цьому процесі, тому що не тільки священний дар материнства дається Богом для того, щоб народилася майбутня плоть і майбутня душа, дуже важливий тут і батько, — пригадала матінка Серафима. — Якщо мати має сакральне значення і в людській культурі, і в Законі Божому, то і батько, як говорив батюшка Іона, має найперше значення. Адже без розуміння важливості батьківства немає і розуміння важливості материнства, і, безумовно, немає кінцевого продукту любові чоловіка і жінки — дитини».

За її словами, після ця сім’я стала батьками, як і «ще одна сім’я, також з благословення батюшки Іони, сподобилася мати дитину — через 15 років шлюбу», коли вже пройшла всі репродуктивні технології та майже втратила надію.

Тому, як підкреслила ігуменя Серафима, важливо вірити в Бога і покаладатися на Його допомогу. «Йти на явне порушення заповідей, які дає нам Господь наш, — надто ризиковано, це безпосередньо пов’язано з невірою, з атеїзмом», — зазначила вона.

На переконання глави Синодального відділу УПЦ «Церква і культура», питанням щодо заборони сурогатного материнства в Україні, в першу чергу, мають займатися законодавці, але голос Церкви має бути почутим. «Нас всіх сколихнув той випадок, коли ми побачили безліч маленьких громадян незрозуміло яких держав, дітей незрозуміло яких батьків, — відзначила ігуменя Серфаима, згадавши про скандал із 46 немовлятами у столичному готелі приватної клініки, народженими сурогатними матерями-українками. — Ця проблема тепер стала помітна всьому нашому суспільству, всі ми врешті-решт зупинилися біля порога — що там далі, за цим інститутом сурогатного материнства, яке насправді багато років підпільно діяло в Україні. Забороняти чи не забороняти — нехай про це думають законодавці, але, звичайно ж, ми хочемо, щоб заклик Церкви був почутий, і жінки не йшли на це».

Нагадаємо, архієреї Української Православної Церкви — митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука  та вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій — прокоментували ситуацію з 46 немовлятами з готелю «Венеція» в Києві, яких українки виносили та народили для іноземців.

Просмотров: 2894