В Івано-Франківську суд оштрафував клірика УПЦ, який бореться за свій храм

Настоятеля Спасо-Преображенського храму в Івано-Франківську, який близько 4 років бореться за свою церкву, звинуватили у порушенні карантину та оштрафували на 34 000 гривен.

Івано-Франківський міський суд оштрафував на 34 000 гривен настоятеля Спасо-Преображенського храму УПЦ, який з 2016 року влада намагається відібрати у парафіян. Секретар єпархії протоієрей Василій Романюк прокоментував ситуацію. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на СПЖ.

Священнослужитель повідомив, що штраф клірику УПЦ виписали за порушення правил карантину (ст. 44-3 КУпАП). 21 квітня, у Світлий Вівторок, близько 20 віруючих провели просто неба хресний хід. Деякі парафіяни були без масок.

«В Івано-Франківську всі супермаркети працювали, “Епіцентр”, інші заклади, “Сільпо”. А помітили тільки храм УПЦ, де на вулиці було 20 осіб. Зараз у нас в Івано-Франківську просто з Коломиї начальник поліції, який був в Коломиї колись при захопленні Благовіщенської церкви. Його перевели в Івано-Франківськ. У нас завжди були з ним натягнуті відносини», – розповів секретар єпархії.

За словами протоієрея Василя, єпархія готує апеляцію. Він також зазначив, що Спасо-Преображенський храм привернув до себе увагу задовго до епідемії коронавірусу.

«Цей храм знаходиться в приміщенні, за яке ми зараз судимося з міською радою. Це садок. Питань дуже багато таких, політичного характеру», – розповів священнослужитель.

2 серпня 2016 року Господарський суд Івано-Франківської області відмовив виконкому Івано-Франківської міськради в розірванні договору оренди Спасо-Преображенського храму по вул. Чорновола, 6. Це рішення спробували оскаржити, і єпархія подала касацію. 6 лютого 2017 року Вищий господарський суд України задовольнив касаційну скаргу Івано-Франківської єпархії УПЦ і, попри агітацію мера, залишив храм віруючим УПЦ.

На цьому боротьба за храм не закінчилася, і 22 серпня 2018 року виконавчий комітет міськради повідомив про рішення припинити з 19 грудня 2018 року договір оренди приміщень, які займає храм. 15 жовтня 2019 року Львівський апеляційний господарський суд зобов’язав прихожан Спасо-Преображенського храму звільнити орендоване приміщення.

Комітет з прав людини ООН (Human Rights Committee) заблокував це рішення апеляційного суду і зобов’язав Україну не виселяти релігійну громаду УПЦ з цієї будівлі. Згодом парафіяни направили відеозвернення Президенту України, народним депутатам та Уповноваженої ВРУ з прав людини Людмилі Денисовій з проханням дотримуватися прав і законних інтересів віруючих Івано-Франківської єпархії УПЦ щодо використання приміщення храму.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 782