В Олександрійській єпархії віднайдено поховання мученицьки вбитого священника

29 травня 2020 року, в день пам’яті прп. Феодора Освяченого, з благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, в результаті клопіткої праці були знайдені чесні останки убієнного в 1919 році ієрея Іакова Іллічевського. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Олександрійської єпархії.


Священник у січні 1918 року був призначений настоятелем новозбудованого храму на честь вмч. Феодора Тирона в містечку Нова Прага.

А вже через рік він прийняв мученицьку кончину від рук місцевих комуністів.

Похований ієрей Іаков Іллічевський був біля храму, в якому служив. Згодом храм був знищений, і в 1972 році на його місці розпочато будівництво Будинку культури. Працювала над будівництвом бригада робітників із Вірменії. Під час робіт екскаватор вивернув ковшем на поверхню дубову труну з тілом о. Іакова.

Як зазначав один зі свідків, батюшка лежав у зелених ризах, а в руках у нього був хрест та шкіряне Євангеліє. Представник райкому, який приїхав на місце, забрав хрест і Євангеліє з собою. Будівельники ж благоговійно закрили труну і перепоховали священника на відстані декількох метрів від кута будівлі, яку зводили.

Через деякий час для позначення могили була посаджена верба. Але з плином десятиліть вона висохла і була зрубана.

Місце поховання о. Іакова Іллічевського вдалося виявити завдяки свідченням жителя Олександрії Єнгояна М.Г., який працював у далекому 1972 році в бригаді будівельників.

Просмотров: 11999