Митрополит Святогірський Арсеній розповів про миротворчу місію Церкви на Донбасі та допомогу переселенцям (+відео)

На сьогодні у Святогірській Лаврі знаходять прихисток 120 переселенців, 30 із них — діти, і ми не бачимо розділення народу, всі єдині у вірі, розділення — у свідомості політиків. Про це сказав намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври митрополит Святогірський Арсеній 1 червня 2020 року в прямому ефірі міжнародного медіапроекту «Люди» на телеканалі «112 Україна», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Проблема збройного конфлікту на Донбасі стала провідною під час дискусії гостей студії — лідер рок-групи «Брати Карамазови» Олег Карамазов, телеведучий, головний редактор сайту «Страна.ua» Ігор Гужва, глава аналітичного центру «Донбаський інститут регіональної політики» Енріке Мендес. У цьому аспекті О. Карамазов звернув увагу на особливу роль Святогірської Лаври в миротворчості та допомозі переселенцям Донбасу.

Під час прямого включення зі Святогірської Лаври митрополит Святогірський Арсеній і розповів про миротворчий досвід і досвід соціального служіння Православної Церкви.

На питання, хто ініціював допомогу переселенцям, які отримали прихисток у Святогірській Лаврі, держава чи Церква, Його Високопреосвященство відзначив, що «особливої допомоги держави ми не отримували», натомість надходила і надходить благодійна допомога від єпархій Української Православної Церкви, а також від віруючих Америки, Великобританії, Франції, Австралії та Японії.

Причому від початку військового конфлікту на Донбасі і під час його загострення — у 2014- 2015 роках — Святогірська Лавра дала притулок і розмістила до 1000 біженців, в тому числі 470 дітей, 176 вагітних жінок. При цьому допомога надавалася не тільки тим, хто отримав притулок у стінах Лаври, але й за її межами. В колишніх санаторіях, базах відпочинку Святогорська знайшли притулок тисячі переселенці, яким систематично доставлялися продукти і предмети першої необхідності. Лавра взяла під опіку п’ять таких центрів притулку біженців.

На сьогодні, за словами митрополита Арсенія, у Святогірській Лаврі знаходяться близько 120 переселенців, в тому числі 30 дітей, яким, на жаль, нікуди повертатися й інших можливостей, крім як залишатись у стінах обителі, в них немає. Окрім того, наразі Лавра надає систематичну допомогу пацієнтам лікарень Слов’янська і Краматорська, хворим психіатричної лікарні, дітям притулку в Лимані та іншим.

Щодо питання про шляхи вирішення конфлікту на Донбасі, яке було піднято у студії, намісник Святогірської Лаври наголосив на об’єднавчій місії УПЦ та відзначив, що Церква «з перших днів закликала сісти за стіл перемир’я» і до сьогодні «залишається Матір’ю, що об’єднує, як це було в усі часи».

«У Лавру їдуть паломники звідусіль, з Буковини, з Волині, з Вінниці, з півдня і центру країни, з підконтрольних і непідконтрольних територій Донбасу, і всі тут знаходять мир і взаєморозуміння. Ми не бачимо розділення народу, протистояння, розділення — в умах політиків і в умах депутатів ВР… Тут немає питань, що розділяють людей. Всі єдині у вірі», — зазначив владика та побажав, щоб і в політиків вистачило волі подолати те розділення, яке здебільшого присутнє в їхній свідомості, а не в реальному житті народу, якому вони покликані служити.

Переказати кошти для утримання переселенців у Святогірській Лаврі можна за цим посиланням — РЕКВІЗИТИ

Просмотров: 1154