Що робить людину церковною? — митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (+відео)

Церковна людина — це людина, яка помиляється, але щиро кається, це людина, яка знайшла Бога, а значить — віднайшла спокій, мир і щастя. На цьому наголосив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній на YouTube-каналі «Витражи: вера в красках», підкресливши, що саме покаяння робить людину церковною, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Якщо ви вважаєте, що церковна людина — це сума певних дій і зовнішніх проявів, то глибоко помиляєтесь, — зауважив митрополит Антоній. — Зовнішні прояви — вітрина, за якою може таїтися порожнеча. Зовнішність часто буває оманливою і не відповідає вмісту. Церковна людина — це людина, яка відповіла на заклик Господа: “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас”».

Як відзначив владика, саме той, хто, підкорений Божою любов’ю, залишив усе і пішов за Ним, може називатися віруючим.

Ієрарх УПЦ пояснив, що люди приходять до Бога не задля того, щоб Він простив гріхи, змінив життя, наповнив її Своєю благодаттю, — натомість «приходять тому, що потребують Його», а «Господу ж потрібно тільки наше спасіння».

«Господь заспокоїть, а значить — позбавить будь-якого страху і будь-якої небезпеки», — додав він.

Митрополит Антоній звернув увагу на те, що саме робить людину церковною: «Церковна людина не фарисей і не святенник, а жива людина, яка помиляється, але щиро кається. Покаяння робить людину церковною. “Не здорові потребують лікаря, але хворі; Я не прийшов кликати праведних, але грішників до покаяння”, – сказав Спаситель».

За словами Його Високопреосвященства, тільки церковна людина здатна досягти справжнього миру, спокою і щастя, а допомагає їй у цьому дотримання заповідей Божих.

«Церковна — значить Христова, раб Божий, добровільно і з довірою носить Ярмо Христове, тобто євангельські заповіді, які вимагають самовідданості, зусиль, і завдяки яким людина здобуває мир і спокій… Виконання євангельських заповідей — найкоротший шлях до лагідності та смирення. І Божественна благодать сходить на тих, хто здобуває їх. Вона змінює людину, її душу, її життя. Церковна — та, яка знайшла Бога, а отже, заспокоєна і щаслива», — підсумував митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 683