Завершила роботу XVIII Всеукраїнська конференція голів і представників єпархіальних молодіжних відділів

З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія форум проводиться Синодальним відділом УПЦ по роботі з молоддю навесні та восени вже дев’ятий рік поспіль. Нинішня конференція відбулася з 15 по 19 червня 2020 року в селищі Лазурне на Херсонщині й зібрала понад 100 учасників з усіх регіонів України. Її особливістю стала більша кількість панельних дискусій та круглих столів, на яких порушувалися проблемні питання, що виникають під час роботи з молоддю. Також було проаналізовано досвід діяльності єпархіальних молодіжних відділів у період карантину. Про це повідомили Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ в пресслужбі Синодального відділу УПЦ у справах молоді.

У понеділок, 15 червня, після урочистого відкриття конференції з доповіддю «Комплекси, шаблони, звички. Як це впливає на наше життя» виступив перший заступник голови Синодального молодіжного відділу архімандрит Іоасаф (Перетятько). У подальші дні роботи учасники неодноразово зверталися до порушених ним актуальних проблем.

Вівторок, 16 червня, було присвячено розгляду діяльності православних загальноосвітніх навчальних закладів. Протоієрей Федір Ніколаєнко розповів про функціонування заснованої ним православної школи «Лествиця» (м.Харків), а протоієрей Костянтин Курбанов поділився досвідом існування в загальноосвітніх школах м. Києва  спеціалізованих православних класів. Обговорення навчальних ініціатив продовжилося під час круглого столу.

Також цього дня пролунали виступи голови молодіжного відділу Херсонської єпархії протоієрея Георгія Гуляєва, протоієрея Стефана Яреми з Православного братства тверезості ім. священномученика Володимира, митрополита Київського. Про діяльність молоді під час карантину у Вінницькій єпархії розповів голова єпархіального молодіжного відділу архімандрит Аркадій (Сеньчуковський), а учасники молодіжного інстаграм-каналу OrthoSapiense поділилися міркуваннями про формати присутності священнослужителів у популярних серед молоді соціальних мережах.

Під час дискусії «Церква в часи карантину» учасники обговорили, якими можуть бути відповіді православних громад на сучасні виклики, до яких сміливо можна віднести пандемію, викликану коронавірусом.

Середа, 17 червня, була присвячена темі виховання молоді в духовних навчальних закладах. У дискусії взяли участь ректор Київської Духовної Академії та Семінарії єпископ Білогородський Сильвестр та віцеректор Полтавської Місіонерської Духовної Семінарії єпископ Новосанжарський Веніамін.

Також цього дня відбулася презентація значних напрацювань Одеської єпархії. Так, голова єпархіального молодіжного відділу протоієрей Максим Омельченко розповів, що на період карантину за тісної співпраці всіх єпархіальних відділів було створено дієвий штаб із залученням світських фахівців, що дозволило вести діяльність за широким спектром напрямків.

З доповіддю про особливості сучасного храмобудівництва виступили викладач КДАіС протоієрей Костянтин Курбанов та архітектор монахиня Єлена (Кругляк). Питанням дитячої літератури було присвячено виступ письменника Сергія Бакуменка.

У четвер, 18 червня, підбивали підсумки. Випусковий редактор православного журналу для молоді «Отрок.ua» Юлія Комінко розкрила тему «Емоційний інтелект та наслідки його відсутності». Також із доповіддю виступив заступник голови Синодального молодіжного відділу з патріотичного виховання ігумен Валеріан (Головченко).

Програму продовжили презентації діяльності Кіровоградського, Мукачівського молодіжних відділів, а також Міжпарафіяльного молодіжного центру (м.Київ). Харківська єпархія представила новий проект — розроблений для мобільних телефонів додаток «Тренажер церковного співу».

XVIII конференція завершила свою роботу після Божественної літургії в Свято-Олексіївському храмі селища Лазурне. Очолив богослужіння архиєпископ Обухівський Іона.

Фото facebook.com

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні

Просмотров: 477