Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав у своїй проповіді 21 червня 2020 року жити за Божими заповідями та ухилятися від зла і творити благо, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель пояснив, що є святістю. «Святість — це життя за заповідями Божими, — наголосив він. — Господь створив людину з землі, Господь дмухнув у людину дихання життя і прикрасив Своїм Божественним образом. Господь подарував мені мене самого, щоб я собою керував, щоб я себе змушував ухилятися від зла і творити благо, щоб я примушував себе жити за Священними Божественними законами, які людину роблять священною і подібною до нашого Творця».

За словами Архіпастиря, коли людина уподібнюється Богові, живучи за Його Законами, то стає святою.

Причому, як відзначив Блаженніший владика, святим може стати навіть лютий грішник, — адже «в людини є великий дар Божий — покаяння».

«Людина, яка живе на землі, може бути як святою, так і грішною — залежно від того, наскільки ми правильно собою керуємо, — додав він. — Якщо ми себе змушуємо робити добро, любити Бога, любити ближнього, якщо ми змушуємо себе прощати боржників своїх, то ми святі».

Водночас Митрополит Онуфрій застеріг, що варто лишень навіть високодуховній людині загордитися, як вона буде скинута з «п’єдесталу» святості й одразу стане грішницею.

Найголовніші кроки до святості, як підкреслив Його Блаженство, описані в Біблії у двох заповідях. «Возлюби Господа всім серцем своїм, своєю душею, своєю кріпостю, своїм розумінням і возлюби ближнього свого, як самого себе — це є найкоротша форма святості», — сказав владика.

Предстоятель закликав критично оцінити себе, чи йдемо ми дорогою святості, і якщо — ні, то змушувати себе творити Божі заповіді.

«Кожен із нас знайде свій недолік, ваду, коли ми щось не так чинимо. Не треба опускати руки, треба просто взяти себе в руки… Може, в нас не буде виходити, але треба змушувати себе любити Бога, а це значить — творити Божі заповіді; змушувати себе любити ближнього; змушувати себе прощати ближнього; змушувати себе поважати ближніх, навіть якщо вони не такі, якими б ми б хотіли їх бачити; робити добро — якщо ми можемо, то всім, якщо не можемо, то хоча б побажати тим, хто потребує, від Бога милості. Це є ті головні кроки, які ми повинні робити, щоб бути святими, щоб іти дорогою святості», — підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Просмотров: 2607