У Запоріжжі дружина священника отримала державну нагороду України «Мати-героїня»

Матінка Олена Овчаренко, яка народила і виховує з протоієреєм Олександром вісім дітей, отримала звання «Мати-героїня».

11 червня 2020 року в Запоріжжі до Дня Матері жінки, які виховують п’ять і більше дітей, отримали почесне звання «Мати-героїня». Серед них матушка Олена, дружина протоієрея Олександра Овчаренко, яка народила і виховує вісьмох дітей. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Запорізької єпархії.

Указ «Про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» підписав Президент України Володимир Зеленський. “За материнську самовідданість, зразкове виховання дітей та забезпечення умов для їхнього всебічного розвитку відзначено 678 українських жінок”, – зазначається на president.gov.ua.

«Наше суспільство, наша країна повинні поважати жінок, які виховують п’ятьох, сімох, дев’ятьох дітей, оскільки це нелегка і надважлива робота, яку вони виконують з любов’ю щодня. Сьогодні ми вручили нагрудні знаки відмінності запоріжанкам, які отримали звання «Мати-героїня». Адже велика родина – це велике щастя, надійний тил, де можна знайти захист від усіх проблем», – передав слова заступника міського голови Анатолія Пустоварова сайт міськради.

В єпархіальній пресслужбі відзначили, що «протягом багатьох десятиліть у свідомості людей руйнувався і продовжує руйнуватися образ багатодітної сім’ї. Спотворено саме уявлення про сімейні цінності, про святість сім’ї та материнства».

Однак, підкреслюється, що в хорошій, дружній родині материнство — завжди радість.

«Пам’ятаючи про те, що подвиг шлюбу — подвиг мученицький, чоловік і дружина заздалегідь готові до неминучих для шлюбу жертв. Мати повинна примиритися з тим, що з народженням дитини їй потрібно буде присвятити йому себе, забувши на якийсь час про роботу. Матері незмінно належить і хвилюватися, і недосипати, і втомлюватися. Якщо подружжя підходить до зачаття дитини з такою готовністю до самопожертви, усвідомлюючи, яка це велика Божественна таємниця, то їм і в голову не прийде, що дитина може бути небажаним або незапланованим. На жаль, зараз відбувається втрата радості материнства. Але ж якщо не буде радості материнства — не буде святості материнства».

Далі в Запорізькій єпархії передають слова одного з архіпастирів про те, що материнство пов’язане зі спасінням і святістю: «Одного разу на Афоні до Паїсія Святогорця прийшли батюшки. Він запитує: «У тебе скільки дітей?» – «У мене двоє». – «Добре, але замало. А у тебе скільки? » – «Троє». – «Може бути, і спасешся. А у тебе скільки? » – «У мене п’ятеро». – «А в тебе матінка свята»».

«Але важливо не скільки їх, важливо не просто народити, але важливо виховати гідного громадянина для земної і Небесної Вітчизни. Важливо не просто кількість, а саме любов до дітей і тому слова святого показують ту тонку грань нашої віри в Промисел Божий. «Так само й віра без діл мертва» (Як. 2,26)», – підсумовується в єпархіальному коментарі.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про присвоєння почесного звання «Мати-героїня». За материнську самовідданість, зразкове виховання дітей та забезпечення умов для їхнього всебічного розвитку відзначено 678 українських жінок.

Просмотров: 1091