Благодать будь-якій справі надає ціну і значення — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Чим відрізняється відвага від зухвалості? Чому ми не завжди отримуємо те, що просимо в молитві? Чи можна просити благодаті?

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над важливими та одночасно складними богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній тлумачить слова апостола Павла про значення благодаті в житті християнина (Євр. 4:16).

Послання до Євреїв 4:16:

¹⁶ […], приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб отримати милість і знайти благодать для своєчасної допомоги.

Що значить — приступити з відвагою? Хіба нас не звинувачує совість, хіба так чисте наше серце, що нам не страшно сміливо просити у Господа милості та благодаті?

Звичайно, перш за все, ми потребуємо покаяння, і саме покаяння відкриває тому, хто кається вхід на наступний щабель — до відваги. Це не зухвалість самовпевненої душі, а це впевненість того, хто покаявся, в милості Божій, яку Він являє не по заслугах нашим, яких немає, а по величі Своєї любові, вираженої в Його смерті та хресті.

Хрест для Господа і наша відвага в молитві: чи сумісно це? Так. Інакше святий апостол Павло не закликав би не тільки своїх сучасників, які могли бачити розп’яття Христа, бути на Голгофі в натовпі просто здивованих або навіть тільки цікавих. Він закликає всіх християн, звертається до всіх крізь століття і відстані.

Кому потрібна своєчасна допомога, хто обійдеться без милості Божої та благодаті? Всі ми потребуємо і всі її жадаємо отримати. Але чому не завжди отримуємо? Чи не тому, що мало віримо в дієвість нашої молитви; або неглибоко каємося; або не горимо рішенням не повертатися до колишніх гріхів; або не думаємо про те, що Хрестом Христовим нам подається милість і сили жити, опираючись гріху; або віра наша занадто немічна, і ми не дбаємо у Господа просити помножити її?

Ці та багато інших питань виникають, якщо серйозно поставитися до слів апостола Павла. Вони не випадково звучать тоді, коли вся Церква побожно вклоняється Хресту Христовому.

Апостол закликає до бадьорості, до довіри та надії, непохитної й впевненої, як дітей, щоб ми приступали до Престолу благодаті та отримали допомогу. Допомогу через молитву.

Значить можна просити не тільки милості, прощення гріхів, але і благодаті? Так. Апостол Павло так і каже, знаючи, що без Божої благодаті, без Його милості нам не отримати своєчасної допомоги. А без допомоги Божої нічого доброго зробити не зможемо. Навіть те, що нам може здаватися добрим, таким не буде, якщо без Бога вчинив. Благодать будь-якій справі надає ціну і значення.

Читайте також: У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе – митрополит Антоній (Паканич) тлумачить складні місця Апостольських послань

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога — митрополит Антоній (Паканич) тлумачить складні місця Апостольських послань

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину – тлумачення складних місць Апостольських послань

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом — митрополит Антоній тлумачить складні місця Апостольських послань

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння? — митрополит Антоній тлумачить складні місця Апостольських послань

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 192