Наслідувати Пророка Іонна Хрестителя у відстоюванні правди — прот. Олександр Клименко (+відео)

Про народження Пророка Предтечі й Хрестителя Іоанна та його особливий подвиг, про те, чому він є Пророком і Предтечею, та для кого є Ангелом-охоронцем, а також про покаяння, відстоювання правди й боротьбу за чистоту християнської родини.

За словами протоієрея Олександра Клименка, саме на думки про це нас підштовхує життя і подвиг святого Іоанна Хрестителя, який нас навчає завжди стояти на варті істини Христової.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. У цьому випуску о. Олександр розмірковує про подвиг Іонна Хрестителя в День його народження.

Доброго і благословенного дня, брати й сестри!

Блж. Августин в одній зі своїх проповідей скаже: «Я вітаю вас з особливим незвичайним святом, святом, яке займає особливе місце і християнському богослужінні, — днем Різдва Іоанна Предтечі. Ще лиш одне Різдво святкує наша Церква — це день Різдва Христа Спасителя». Так він говорив тоді, на початку V ст. Пізніше до цих Днів народження Церква Христова додасть ще один — Різдво Пресвятої Богородиці, з Якої починається богослужбовий календарний рік. Але у Святому Писанні ми читаємо про перші два — день Різдва Іонна Предтечі й день Різдва Христа Спасителя.

Недаремно Господь назвав Іоанна Хрестителя найбільшим серед тих, кого народжували жінки, Він назвав його світильником, який горить і світить. А Архістратиг Божий, який явився батькові Іоанна Предтечі Захарії, сказав, що він буде великий. Насправді він виправдав сподівання і батьків, і Архистратига. Він був такий великий, що й донині, мені здається, кожен герой, кожен чоловік, який пробує не мовчати, а відстоювати правду, що б лихого не могло трапитися з ним через це, вважає за свого Ангела-охоронця саме Іоанна. Іоанн Предтеча став покровителем тих, хто не мовчить, Іоанн став покровителем тих, хто бореться за правду.

Ми пам’ятаємо, як він звертається до фарисеїв, які прийшли на річку Іордан, мабуть, придивитися, а чим же таким займається цей новоявлений чи то пророк, чи то Месія, чи то псевдопророк. Як пізніше і на Христа вони пробували знайти деякі причини, щоб потім засудити. До них Іоанн Хреститель безстрашно звертається жорсткими словами, називаючи породженням єхидни. Єхидна — змія в древньому словнику — скидає з себе стару шкіру та начебто з-під неї вилазить таке ще молоде і нестійке створіння, що може виглядати, як дитя змії. Для багатьох древніх людей це видавалося народженням маленької змії внаслідок смерті матері… І ось Іоанн Хреститель звертається до фарисеїв, говорячи, що ви — фактично ті, які вбиваєте заповідані вам закони, вбиваєте ту віру життям, якій би мали служити, ви швидко скидаєте стару шкіру й переодягаєтеся в ту шкіру, яка приносить вам прибуток.

Іоанн Хреститель часом був жорстким, але він був дитя жорстокого виховання. Від самого дитинства він був аскетом, 20 років проживав у пустелі та вживав в їжу тільки дикий мед і акриди. Іоанн Хреститель, як на мене, недаремно увійшов у життя не лише християнства міського, християнства сільського, а й зайняв особливе місце у християнстві монастирському. Коли їдеш святими землями, перебуваєш у місцях подвигів перших монахів, то натикаєшся на монастир, присвячений Іоанну Предтечі. Саме його образ — образ першого подвижника, образ того, хто став Пророком до Христа, той, хто своїм життям засвідчив, що заради Христа потрібно нести подвиг, саме він став образом для наслідування перших монахів.

Ми називаємо Іоанна — Пророком. Так, він пророк, який багато говорив своїми вустами, але ще більше засвідчив своїм життям. Він хрестив людей в Іордані, тим самим неначебто давав людям змогу зрозуміти необхідність покаяння. Так, ми знаємо, що його Хрещення було недосконалим, за ним прийде Той, Хто буде хрестити Духом Святим та Вогнем, Той, в Якого на ногах недостойний він зав’язати ремні. Але при цьому він діяв. Він закликав людей приходити до нього на р. Іордан, мабуть, так само пророк Ілія, ревно палаючи любов’ю до Господа, пробував декілька років до приходу Христа навчитися каятися, щоб стати хоча б на один крок ближче до Господа. Його хрещення не було таким, як буде хрещення святих апостолів Духом Святим, але його хрещення дало можливість безлічі іудеям зрозуміти, що покаяння — те, без чого земне життя неможливе.

Ми називаємо його Предтечею, тому що він був перед Господом і проповідував подібними словами. Його слова, можливо, не несли ту повноту влади, яку ми відчуваємо у словах Господніх… Господь покладе Своє життя за нас, постраждавши на хресті й віддавши Своє дорогоцінне життя заради нашої свободи. Іоанн Хреститель також віддасть своє життя. Віддасть своє життя за те, щоб не змовчати перед обличчям неправди. Він не мовчав навіть тоді, коли критика самого царя, його розпусного життя може обійтися втратою власного життя. Він не змовчав.

Блез Паскаль скаже: «Я довіряю лише тим свідкам, які дали перерізати свою горлянку». Іоанн Хреститель дав, він відчував і передчував, чим може закінчитися критика сильних світу цього. Не змовчав, тому що, якщо не скаже такий, як Пророк Іоанн, то хто ж скаже? Якщо такі герої духа, велетні, які народилися на цій землі, змовчать, то на що ж перетвориться цей світ?!

Цього дня подумаймо про те, що народження цього дитяти принесло у цей світ. Народження цього дитяти принесло надію всім тим, хто може спокійно дивитися на беззаконня цього світу. Вони дивляться на цю неправду, яка часто відбувається, особливо часто в сильних світу цього, і, надихаючись прикладом св. Іоанна, не мовчать, надихаючись його прикладом, говорять правду, хай би якою ціною це їм не обходилося.

Одного разу, пам’ятаю прочитав подібний вірш до слів Б. Паскаля в О. Градського. Він сказав: «По стихам узнаешь думы. По страданию — талант». Своїм стражданням Іоанн Хреститель показав, що свій талант він віддасть Господу. Він був пророком у дусі та силі, він був тим, хто ревносно віддавав кожен подих, який ще залишався йому на цій землі, для служіння Господеві.

Минуло 1000 років, і знаходяться такі велетні, які продовжують наслідувати Іоанна Предтечу, які продовжують говорити правду. Світ продовжує змінюватися стрімко, і часом навіть ми, християни, думаємо, а що будемо говорити. Про що, як не про Бога, говорити! Ми вже в переважній меншості, наші слова тонуть у суцільному гаморі неправди та нехристиянських змін, що відбуваються навколо нас. Ми бачимо, як змінюється родина, а саме за чистоту родини постраждав свого часу Іоанн Хреститель. Він постраждав за те, що вимагав від правителя бути чистим образом своєї сім’ї й свого брата. Але цар та його розпусна дружина з донькою відповіли смертю і відповіли мискою, на якій принесли відсічену голову Іоанна Хрестителя. Скільки людей можуть підняти голос на захист сім’ї? За сімейні цінності, за правду традиційної, справжньої, цнотливої та освяченої Богом родини постраждав та віддав свою голову Іоанн Хреститель. Не мовчімо і ми з вами.

Іоанн Хреститель народився для того, щоб сказати й принести нам щось нове, і він став тим місточком, який дав зрозуміти велич і силу подвигу Спасителя. Але його смерть відбулася через те, що хтось не захотів дотриматися чистоти шлюбу.

У ХХІ ст. чистота та святість шлюбу вбивається, як ніколи. Чистота та святість цього Богом благословенного союзу чоловіка та жінки — і ми на цьому будемо наголошувати постійно — вбивається, як ніколи. З телеканалів, з проплачених ЗМІ ми чуємо слова, які ми не можемо вмістити, що, виявляється, можна спокійно змінити власну стать, що, виявляється, шлюб — це не лише шлюб чоловіка й жінки, а й безліч інших варіантів, іменувати які я навіть не хочу. І серед нас будуть Іоанни, які не будуть мовчати та будуть виборювати право нам, людям, створеним за образом і подобою Божою, називати справжнім шлюбом шлюб між чоловіком і жінкою, а не беззаконні союзи.

Коли я зараз з вами розмовляю, здавалося б, й не дратуюсь, але серце моє переживає за прийдешнє покоління, моє серце стискається через те, з якими спокусами доведеться стикнутися моїм та вашим дітям у світі, в якому навіть сім’я знецінюється, і межа між цнотою і розпустою так стирається. Що ж, бажаю вам, брати й сестри, не мовчати, бажаю, щоб кожен у своєму середовищі знаходив необхідні слова, аби переконати світ навколо вас не піддаватися спокусам, не піддаватися на ще один танець блудливої Іродіади, а навпаки — берегти чистоту справжньої християнської родини.

Свого часу за чистоту життя свв. Захарію та Єлизаветі на схилі літ Господь Бог дарував неймовірне дитя — маленького Іоанна, який пізніші просіяв величним світом та осяяв своїм подвигом всесвіт. Ми з вами повинні наслідувати їхній образ життя. Лише образ праведних сімей повинен стояти перед нашим обличчям. Показуймо якомога більше фото, знімаймо якомога більше відео, говорімо якомога більше з близькими про ті сім’ї, які стали успішними, які стали благодатними, сім’ї, в серцевину яких увійшов Господь і благословив їх. Благословив, можливо, не дітьми, але благодаттю, благословив тим, що не отримає ніхто в так званих нетрадиційних сім’ях….

Іоанн Хреститель — це людина героїчного духу, це людина, говорячи про подвиг якої, хочеться встати, вклонитися та заспівати слова величання. Тому що це та людина, перед якою хочеться прихилити власну главу.

Я бажаю, щоб ви, брати й сестри, всі християни, які продовжують стояти на сторожі християнських цінностей, пораділи за те, що поруч є справжня родина, родина, дивлячись на яку ви можете дякувати Господу за благословенні дні вашого земного життя. Моліть Бога, щоб ваші родини були цілісні. Виборюйте право жити в традиційних сім’ях і говорити на зло, що це зло, на неправду, що це неправда, на розпусту, що це розпуста. Будемо відкрито говорити й звершувати своє Христове свідчення навіть у тому світі, який погрожує Христовій правді. Нехай вас на цьому нелегкому шляху оберігає Господь!

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 498