Що заповідав прп. Силуан Афонський? — митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (+відео)

Про головний заповіт преподобного Силуана Афонського та про те, чому його слова мають напрочуд переконливу силу, й у чому зв’язок між любов’ю до Бога і любов’ю до ворогів — пояснює керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній на YouTube-каналі «ВИТРАЖИ: о вере в красках». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як наголосив митрополит Антоній, серед повчальних рядків прп. Силуана Афонського є особливе послання-заповіт тим, хто прагне пізнати істину, бажає досягти спасіння та знайти молитовний настрій.

Головне, чому вчив афонський старець, за словами владики, — це те, що Бог є безмежна любов.

«Його слова лагідні й ласкаві, але при цьому захоплюють своєю переконливістю, відроджують душу, вивільняють із полону лукавих духів і зцілюють», — додав ієрарх УПЦ.

Для прикладу митрополит Антоній навів наступні слова прп. Силуана Афонського: «…Віруйте в Бога, віруйте, що є Святий Дух, який свідчить про те у всіх Церквах, і в моїй душі. Дух Святий є любов, і любов ця розлита у всіх душах святих небожителів, і той же Дух Святий на землі в душах, які люблять Бога, в Дусі Святому всі небеса бачать землю, і чують наші молитви, і приносять їх Богу».

Головне ж свідчення святого, як підкреслив Його Високопреосвященство, — те, що «неможливо знання Бога в тому, в кому немає любові до ворогів».

За словами владики, афонський старець вважав любов до ворогів головною умовою наближення до Бога, а самих ворогів — подарунком згори, щоб ми могли внутрішньо преобразитися.

«Хто не любить ворогів, в тому немає благодаті Божої»; «Якщо будемо любити ворогів, то в душі не буде місця для гордості», — навів такі слова прп. Силуана митрополит Антоній та відзначив, що вони мають таку виняткову силу саме через їх невигадливість, за що й «порівнюють із віршами псалмів, де простими словами говориться про велич Бога».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 232