Як стати своїми Богу? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Бог не ділить людей на своїх і чужих, але такий поділ існує у світі. Чому?

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над важливими й одночасно складними богословськими  темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній тлумачить 2 главу послання апостола Павла до Ефесян.

Послання до Ефесян 2:17:

17 […] мир вам, далеким і близьким.

Апостол Павел вказує на те, що зруйновано стіну, яка розділяла далеких і близьких. Хто ці «далекі й близькі»? Кого і чому розділяла невидима стіна, що не дозволяла спілкування, що не приводила до однодумності й миру?

Сучасники й одноплемінники апостола чітко ділили світ на своїх — близьких, тобто іудеїв, підготовлених пророками, які знають Закон Мойсеїв, та язичників — далеких, чужих для них і, як вони вважали, чужих для Бога.

Але, за словами апостола Павла, Закон заповідей був скасований (Еф. 2: 15). Закону Старого Завіту прийшов кінець. Замість поділу і неприязні проголошується мир. Це не просто побажання добра, це сутність благовісту Христового. Господь зруйнував на хресті цю стіну, зібрав всіх у свою Церкву, примирив нас із Богом. Він сам став Наріжним Каменем в основі будівлі Церкви, яку скріпив Духом Святим.

Мир, наданий усім — далеким і близьким, відкриває доступ до Отця Небесного. Всі, хто увірували в Бога і живуть за Його заповідями, вже не чужі, не прибульці, а свої Богу.

Звичайно, це радісно усвідомлювати, що Бог не ділить людей на своїх і чужих, але, на жаль, поділ залишається, і тих, хто по справжньому свої Богу, завжди мало. Люди самі відмовляються від честі стати своїми Богу, тому що не хочуть слухатися свого Бога й жити за Його заповідями.

Поки життя на землі не припинилося, апостоли завжди будуть нагадувати прийдешнім поколінням про те, що надана всім можливість стати своїми Богу, надана хресною жертвою Христа на Голгофі. Залишилося тільки прийняти дане, щоб зробити душу свою храмом Бога. Але душа стане ним тільки тоді, коли прагнутиме цілком до Бога, підтверджуючи своє прагнення самим життям.

Читайте також: У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Про те, як егоїзм позбавляє нас звання християнина 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 227