«Слово Предстоятеля»: Людина, подібно квітам, від доброго слова квітне, від злого – чахне (+відео)

«Говорімо слова, сповнені любові, прощення, терпіння і поваги один до одного, й уникаймо слів осуду, нарікання, злоби і ненависті».

25 липня 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов шістдесят п’ятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам, і цей випуск — доброму слову. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель наголосив, що слово є  Божим даром, за допомогою якого ми робимо добро і собі, і ближньому.

«Якщо маємо добрі думки і слова у собі, то ми щасливі, вони добре впливають не тільки на нас самих, а й на тих, хто нас оточує, – зазначив Архіпастир та провів аналогію з квітами. – Усі знають, що квіти дуже чутливі до настрою людини. Якщо людина знаходиться серед квітів і наповнена добрими словами і добрими думками, то квіти розквітають від цього. Якщо людина наповнена злими думками і злими словами, то квіти починають чахнути. Так трапляється не тільки з квітами, так буває і з людиною, яка знаходиться поруч із нами».

Блаженніший владика навів приклад із життя одного духовного старця про те, як добре слово благотворно впливає на іншу людину.

За словами Його Блаженства, якось старець ішов пустелею зі своїм послушником. За звичаєм, послушник ішов на певній відстані від старця, щоб не заважати його молитві, та зустрів ідольського жреця, котрий кудись поспішав з обрубком дерева.

«Послушник спитав: “Куди поспішаєш, демоне?”. Жрець образився на такі слова і почав бити послушника, – продовжив оповідати владика. – Через короткий час жрець зустрічає старця. “Здрастуй, трудолюбче!”, – сказав йому старець. Жрець спитав: “Чому так мене вітаєш?”. – “Тому що бачу, що ти щось несеш, трудишся, поспішаєш, значить хочеш зробити добре діло”. – “Від твоїх слів мені стало добре на душі, я бачу, що ти – добра людина. От перед цим зустрів чорноризця, який мене образив, і я побив його”. Він впав на коліна перед старцем і сказав, що хочу бути, як ти, хочу бути монахом… Вони підняли послушника. Жрець ув’язався за старцем. Він прийняв Хрещення та провів залишок свого життя у християнському подвизі. А братія, дізнавшись про ту історію, сказали: “Яку велику силу має добре слово! Воно навіть злих людей робить добрими!”».

Підсумовуючи сказане, Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав усіх плекати добрі думки та говорити слова, сповнені любові, терпіння, прощення, поваги один до одного, й уникати слів осуду, нарікання, злоби і ненависті. «Якщо будемо наповнені добрими думками і словами, то не тільки користь собі принесемо, а й принесемо користь усім тим, хто живе поруч із нами, хто нас оточує», – резюмував він.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 428