Хрещення Русі: анонс 2020 та найяскравіші моменти і головні події 2015-2019 (відео)

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський та Прилуцький Климент розповів про особливості цьогорічного святкування річниці Хрещення Русі та дня пам’яті святого благовірного князя Володимира в Українській Православній Церкві.

«1032 роки тому прийняття Християнства кардинально змінило життя наших предків. Євангельські заповіді об’єднали наш народ у могутню державу Київської Русі. Чотири роки поспіль у День Хрещення Русі в Києві збираються сотні тисяч вірян із різних куточків нашої держави для того, щоб молитовно об’єднатися біля пам’ятника св. рівноап. князю Володимиру, а також звершити спільну молитву під час Божественної літургії у головній святині України — Києво-Печерській Лаврі», — нагадав митрополит Климент.

Ієрарх зазначив, що і цього року урочистості з нагоди Дня Хрещення Русі будуть торкатися кожного православного християнина, де б він не жив.

«Відповідно до рішення Священного Синоду УПЦ, 28 липня в кожній єпархії мають бути проведені урочисті подячні молебні з церковними святковими передзвонами на знак подяки Богу за те, що ми православні», — сказав він.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ повідомив, що у Києві 28 липня, як і завжди, буде звершена Божественна літургія у Києво-Печерській Лаврі.

«Під час цієї Божественної літургії Предстоятель нашої Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій прочитає молитву — подяку Богу за те, що Він благословив наш народ Православною вірою», — розповів владика.

Митрополит Ніжинський та Прилуцький Климент також зауважив, що богослужіння, яке звершуватиметься в Києво-Печерській Лаврі, вже традиційно транслюватиметься на телеканалі “Інтер” для того, щоб усі охочі могли долучитися до торжеств, які відбуватимуться в нашій столиці. Початок трансляції о 9:00.

У сюжеті Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ ми пропонуємо згадати найяскравіші моменти та головні події урочистостей Хрещення Русі минулих 2015-2019 років.

2015 рік

Вперше на урочистості до столиці з різних регіонів України були привезені визначні святині українського Православ’я: вісім чудотворних ікон Божої Матері.

З Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм за богослужіннями молилися представники Помісних Церков, єпископат та духовенство всіх єпархій нашої Церкви, понад 20 тисяч віруючих з усієї України.

Цього року Великий Хресний хід вулицями столиці, як його пізніше почнуть називати,  стає традицією.

До святкування 1000-річчя блаженної кончини святого великого князя Володимира було видано збірку богослужбових текстів та розширене житіє рівноапостольного князя.

2016 рік

Вперше напередодні святкування Дня Хрещення Русі було проведено Всеукраїнський хресний хід миру, молитви і любові. Відправними точками Хресного ходу стали Святогірська Лавра на сході і Почаївська Лавра на заході країни. Сотні тисяч людей взяли участь у хресній ході, пройшли з чудотворними іконами і молитвою через всю країну, щоб попросити у Бога миру для всіх.

27 липня 80 тисяч прочан об’єдналися в Києві на Володимирській гірці та пройшли хресним ходом в Києво-Печерську Лавру.

Святкування Хрещення Русі збіглося зі святкуванням 1000-річчя встановлення давньоруського чернецтва на Святій горі Афон. До Києва була привезена унікальна ікона “Благословення Святої Гори Афон” із зображенням Богородиці і святих угодників-вихідців з київської хресної купелі.

28 липня, під час Божественної літургії, відбулося прославлення в лику святих відомого афонського подвижника та палкого поборника Православної віри і нашого земляка преподобного Іоанна Святогорця (Вишенського).

2017 рік

У 2017 році святкування Дня Хрещення Русі зібрало 100 тисяч учасників — розпочалося з традиційного молебню на Володимирській гірці, який очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій. Хресний хід віруючих українців, а також паломників з Білорусії, Росії, Молдови, Греції, Румунії до Києво-Печерської Лаври супроводжували 11 чудотворних ікон і мощі рівноапостольного князя Володимира.

Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив всім вірянам Української Православної Церкви одночасно прочитати молитву «Отче наш» 12 разів з додаванням таких слів: «Господи помилуй нас, прости наші гріхи і благослови Україну і народ наш миром». 

Урочистостям передували ювілейні молебні, присвячені 25-річчю Харківського Архієрейського Собору. До Матері Божої перед Її древніми і сучасними чудотворними іконами молилися віруючі протягом місяця у всіх куточках України. Святиням вклонилося понад мільйон українців.

2018 рік

У 2018 році Церква відзначала 1030-ліття Хрещення Русі. На урочистості прибули делегації 12 Помісних Православних Церков. Предстоятель нашої Церкви очолив велелюдний молебень та Великий Хресний хід. Попри перешкоди, що масштабно чинилися вірянам УПЦ з боку антицерковних сил, у святкуваннях взяли участь віруючі з усіх єпархій Української Православної Церкви та паломники з-за кордону — близько 250 тисяч вірян.

2019 рік

1031 річницю Хрещення Русі у 2019 році відзначили рекордною кількістю прочан. З00 тисяч віруючих молилися разом з Предстоятелем нашої Церкви на Володимирській гірці у Києві та взяли участь у Хресному ході вулицями столиці.

Участь в урочистостях взяли 5 чудотворних ікон Богородиці, мощі святого князя Володимира, стопа апостола Андрія Первозваного та мощі 18-ти святих сповідників руських. 

28 липня відбулося прославлення трьох нових святих Української Православної Церкви: ректорів Київської духовної академії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1167