Предстоятель: Ті, хто живуть неправильно, виправдовуються, ніби теж читають Євангеліє, але тлумачать його на свій розсуд і зовсім невірно (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в день пам’яті святих отців шести Вселенських Соборів, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про подвиг святих отців шести Вселенських Соборів, які відстояли чистоту Православної віри та не тільки своїм словом, але й життям проповідували Святе Воскресіння Христове.

Зокрема, як нагадав Його Блаженство, святі отці Першого Вселенського Собору боролися проти єресі аріанства, Другого Собору — проти єресі Македонія, Третього — проти єресі Несторія, Четвертого — проти єресі Євтихія — монофізитства, П’ятого — проти окремих єретичних письменницьких творів, Шостого — проти єресі монофелітів.

Блаженніший владика застеріг, що єресь та розкол ведуть до відпадіння від Церкви, а це є загибеллю для людини. Саме тому святі отці навчали нас правильно вірувати в Христа, пояснювали Святе Писання та боролися з єресями.

«У Біблії все написано про Бога. Але Слово Боже — це обопільно гострий “меч”. Якщо правильно його зрозумієш, то можна себе захистити, а якщо неправильно, то можна себе поранити. І вони [святі отці Вселенських Соборів] навчили нас користуватися цим “мечем” так, щоб ми могли їм захищати себе, а не ранити», — зазначив владика.

Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав читати Святе Писання і твори святих отців. Причому підкреслив, що треба звертати увагу на правильне трактування святими отцями Біблії та Євангелія, а не інтерпретувати на власний розсуд.

«Багато людей, які заблукали, теж використовують Святе Писання, цитують фрази з нього, але по-своєму, неправильно тлумачать їх і таким чином себе виправдовують. Хоча Бог людині дає розум для того, щоб зрозуміти Божественну істину й бути сином спасіння, — наголосив Архіпастир. — Але якщо ми цим розумом не користуємося — шукаємо не спасіння, а земної вигоди, — то заради цього починаємо Святе Письмо під себе підлаштовувати. От, я живу неправильно, але щоб себе виправдати, підлаштовую Святе Письмо під себе — і вже святий. Ось такі ті люди, які відступили від Святої Православної віри».

Підсумовуючи сказане, Предстоятель зазначив, що ми повинні жити за цією вірою, яку нам зберегли святі отці шести Вселенських Соборів. «Тому що християнином є той, який не тільки вустами сповідує Бога, а який слухається Бога, довіряє себе Богу та виконує Божественні веління», — резюмував він.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 470