Право говорити правду. Про головний урок пророка Божого Ілії — протоієрей Олександр Клименко (+відео)

Про те, на що надихає нас приклад святого пророка Ілії, про переслідування за правду і те, як знайти в собі сили для відстоювання Божої Істини, а також про сучасний «світ рівних можливостей», і чому так важливо чорне називати чорним, брехню — брехнею, а гріх — гріхом.

За словами протоієрея Олександра Клименка, саме до таких думок нас підштовхує життєвий приклад святого пророка Ілії та викривлені пріоритети й норми сучасного світу. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Цей випуск присвячено подвигу пророка Божого Ілії.

Як наголосив протоієрей Олександр Клименко, «щоб бути християнином, потрібно бути неочевидним для цього світу, яким і був пророк Ілія». Його покликав Господь, і він пішов із проповіддю світом.

«Ми з вами забули, що таке — ревно служити Богу, що таке — виборювати своє право говорити на зло — зло, на правду — правда, на біле — біле, а на чорне, що це чорне», — зауважив о. Олександр, нагадуючи про подвиг і безстрашшя пророка Божого Ілії у стоянні за Істинного Бога.

Священник навів приклади переслідування та дискримінації прав тих, хто сьогодні намагається відстоювати істину. «Натомість ті, хто хизуються власним гріхом, нині стають недоторкані», — додав він.

Прот. Олександр Клименко акцентував увагу на значенні подвигу пророка, який дав нам приклад: «У цьому світі, який так зарозуміло і марнославно називає себе світом рівних можливостей, немає цих рівних можливостей. Як не було й тоді, коли жив і проповідував пророк Ілія. Але він виступив проти неправди й готовий був постраждати за це. Господь провів його через ці випробування, і врешті-решт ми пам’ятаємо пророка Ілію, кожного разу святкуємо його пам’ять, надихаючись його прикладом. А хто пам’ятає царя Ахава чи його дружину Ієзавель, яка ненавиділа пророка Ілію всіма своїми силами душевними, але врешті була з’їдена заживо бродячим псом?! Я б не бажав нікому такого лихого кінця…».

Він закликав уважно ставитися до всіх історичних подій, які ми можемо  прочитати в Новому та Старому Заповітах, та нагадав слова апостола Павла: «Бог осміяний бути не може» [«Бог поругаем не бывает»] (Гал. 6: 7).

«Кожен з нас, хто виступає своїм життям, проповіддю, словом на роботі, вдома, в медійному просторі, як я, не будуть осоромлені, я впевнений в Божому милосерді. Бог здатний, як вогняного пророка Ілію, провести нас через горнило, і наша Церква вистоїть, наша Церква підніметься, — переконаний клірик УПЦ. — Тих, хто говорить правду, не любили в жоден час. Згадаймо радянський період, коли, здавалося б, ніхто й ніщо вже не думав Церкву  побачити такою, що торжествує. Згадаймо висловлювання відомих музикантів групи Beatles, що “Ми стали популярні за Іісуса/за Біблію”… Ні. Де вони, а де Біблія? Згадаймо політиків, які стверджували, що скоро “покажемо по телебаченню останнього попа”, отак принизливо ставлячись до священника. Де всі вони, а де священники?.. »

Крім того, священнослужитель підкреслив, що пророк Ілія знайшов у собі сили для відстоювання Істини Божої, а от нині нам бракує людей, які б могли говорити правду вголос та викривати неправду.

«Ми повинні перестати мовчати, ми повинні говорити й висловлювати ту Божу правду, яка є наріжним каменем, але, на жаль, глибоко захована в нашому серці. Ми боїмося її висловити й думаємо, що лише звершуючи свій маленький шлях десь у своїх кімнатах ми можемо змінити світ», — додав протоієрей Олександр Клименко і закликав не бути байдужими, натомість, дивлячись на ікону пророка Божої Ілії, брати щось в його житті для звершення свого християнського подвигу.

«Не мовчіть, не давайте нікому закривати ваші вуста! Тому що врешті-решт, коли нас, хто говорять правду, лишаться одиниці, нас просто задавлять. Але коли ми будемо говорити всі, коли кожен із нас на своєму місці стверджуватиме Божу Істину, називатиме все те нечестиве, гріховне словом “гріх”, не мирячись із цим — жодного разу не засуджуючи грішника, але засуджуючи гріх з усією силою свого християнського характеру, — тоді зможемо дати Господу право і можливість звершувати над нами Його милість….

Я чекаю Пришестя Господа Бога, готуючись до цього. Але хочу, щоб і мої діти ще побачили світ, яким ми можемо не лише надихатися, красою і величчю створеної Богом природи, а й говорити на правду — правда, а на брехню — брехня, я не хочу, щоб ми її діти жили у світі викривлених дзеркал, не хочу, щоб вони застали те, про що писав Оруелл в його відомому творі «1984», не хочу, щоб вікно Овертона, себто це максимальне викривлення свідомості, увійшло в мою і вашу оселі.

Пророче отче Іліє, помолись біля Престолу Всевишнього, щоб ми всі разом отримали хоча б краплю, хоча б маленький язичок твого полум’я, і щоб це полум’я розгорілося у велике багаття всередині серця, в якому б ми відстоювали право вірити, думати й говорити так, як цьому нас вчить віра!», — підсумував о. Олександр Клименко і звернувся словами молитви до пророка Божої Ілії.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 532