Блаженніший Митрополит Онуфрій про те, коли проповідь стає марною і навіть шкідливою (+відео)

Якщо тільки говорити гарні слова, а жити не благочестиво, то ця проповідь є безкорисною і навіть шкідливою.

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав під час проповіді в день пам’яті прп. Серафима Саровського, закликавши до смирення, покаяння й виправлення гріховного життя. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель наголосив, що головною чеснотою преподобного Серафима Саровського була постійна смиренна молитва, якій він навчав і дорослих, і дітей.

«Він говорив дітям, які ще не привчили себе до тривалої молитви з Молитвословом: “Читайте молитву “Отче наш”, “Вірую” та Іісусову молитву. Якщо будете так робити, то спасетесь, — сказав владика і розповів історію, про те, як навіть злодії під впливом преподобного врешті виправили своє життя. — Своєю любов’ю він навіть розбійників робив агнцями Божими, робив добрими християнами».

Саме тому, за словами Його Блаженства, у молитовних зверненнях до прп. Серафима маємо просити про дарування смирення, покаяння й доброго розуму для виправлення життя.

Причому, як наголосив Блаженніший владика, кожен повинен виправляти себе особисто, а не когось іншого.

«Навіть у сім’ї дружина не може “тикати пальцем” на чоловіка, мовляв, виправляйся, а сама собі живе, як хоче. Кожен повинен виправляти сам себе. Якщо дружина себе виправляє, то чоловік буде виправлятися теж. Якщо тільки говорить гарні слова, а живе інакше, то ця проповідь абсолютно марна, навіть іноді шкідлива», — пояснив він.

Як продовжив Блаженніший Митрополит Онуфрій, виправлення своїх злих вчинків та поганих стосунків із людьми приносить користь і нам, і всьому світу.

«Ми повинні виправляти їх і робити те, що написано у Святому Євангеліє. А там написано, що ми маємо бути терплячими, ми повинні постити, ми повинні прощати один одному, ми повинні молитися один за одного — і про себе, і про своє спасіння. Якщо ми так будемо робити, то милість Божа буде на нас, і ніяка біда нам не зашкодить», — підсумував Предстоятель та побажав проводити благочестиве християнське життя.

Просмотров: 1825