Предстоятель: Ми старіємо, а Божі заповіді завжди молоді. Бо через них отримуємо життя (+відео)

На цьому наголосив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у своїй проповіді в день пам’яті святого славного пророка Божого Ілії, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами Блаженнішого владики, житіє і подвиг святого пророка Ілії спонукає нас перевірити себе й дати чесну відповідь на питання: «Чи тими стезями ми ходимо у своєму житті? Чи немає в нашому житті перегинів проти Бога, які ми могли б не робити, однак робимо?».

Його Блаженство зауважив, що є природні пристрасті, зумовлені нашими немочами, а є гріхи, яких не вимагає наше єство, — наприклад, Богохульство. І останніх особливо важливо уникати.

«Богохульство — це опір Божественним заповідям, Законам Божим, це свідомий опір. Таких гріхів ми повинні уникати. І навпаки повинні намагатися налаштувати своє життя на Божественні заповіді», — сказав він.

Архіпастир відзначив, що пророк Ілія якраз боровся з хулою на Бога і врешті вимушений був чинити згідно з тодішнім Мойсеєвим Законом. Тому слова з житія святого пророка про покарання язичницьких жерців не мають спантеличувати.

«Пророк Ілія виконав Закон, бо якщо людина свідомо ображає Бога, свідомо йде проти Бога, то сама себе вбиває, — продовжив він. — Тому що без Бога життя немає, і якщо людина свідомо бореться проти Бога, то уподібнюється дияволові, який теж знає Бога, бачив і спілкувався з Богом, але свідомо робить все проти Бога. Це свідоме богоборство є найважчим гріхом і називається хулою на Святого Духа».

Водночас Блаженніший владика пояснив, як християнину реагувати на закиди декого, що нібито Божественні Закони вже застаріли, немодні, і їх не можна пристосовувати до сучасності.

«Бог ніколи не старіє, і Його Закони теж не старіють, — підкреслив Предстоятель. — Це ми старіємо, і наші правила бувають свіжими, бувають старими. А Божі Закони завжди молоді і наповнені життям. Тому що Бог є життям нашим!».

Митрополит Онуфрій резюмував: «Що б не говорили, ми повинні своє життя вибудовувати саме за Божественними законами».

Коли ми будемо так жити, за словом Архіпастиря, тоді Бог зміцнюватиме нас у життєвих обставинах. «Ми будемо переносити скорботи, хвороби легко, без стресів, без потрясінь, а в майбутньому віці сподобимося того життя, якого пізнав святий пророк Ілія в Царстві Небесному», — підсумував владика.

Просмотров: 1394