На Буковині та Волині парафії, яких позбавили храмів, продовжують активне молитовне життя

Митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій відвідав парафіян у селі Бережниця, які після рейдерського захоплення їхнього храму, продовжують активне молитовне життя. Луцька релігійна громада на честь ікони Божої Матері «Всіх Скорботних Радість», яка залишилася без храму через його закриття владою, почала богослужіння в новій каплиці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

26 липня 2020 року митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій здійснив архіпастирський візит у село Бережниця Вижницького району Чернівецької області, де відвідав постраждалу від церковного рейдерства парафію УПЦ, передає пресслужба єпархії.

Правлячий архієрей звершив Божественну літургію у співслужінні настоятеля парафії ієрея Костянтина Симчука і духовенства Чернівецько-Буковинської та інших єпархій УПЦ.

10 березня 2019 року, у Прощену неділю, прихильники «ПЦУ» за сприяння голови села Бережниця Василя Соломка та поліції Вижницького району зрізали замки і захопили храм УПЦ на честь Архістратига Божого Михаїла. Напередодні активісти штурмували храм, вимагаючи ввести почергові богослужіння, або опечатати будівлю. Під час протистоянь віряни УПЦ отримали тілесні ушкодження.

«Вже минув рік, але, як бачите, суди і досі “не можуть” зрозуміти, що відбулося рейдерське захоплення», – зазначили в Чернівецько-Буковинській єпархії та нагадали, що храм у Бережниці будувався переважно за кошти єпархіального управління, а також жителів і благодійників з інших сіл.

У липні 2020 року луцька парафія УПЦ на честь ікони Божої Матері «Всіх Скорботних Радість» в місті Луцьк, що залишилася без доступу до молитовного приміщення в лютому 2019 року, закінчила ремонтні роботи в новій каплиці, повідомляє сайт СПЖ.

Кошти, які знадобилися для ремонту та підготовки приміщення, релігійній громаді надали церковні благодійники, які не залишили віруючих без допомоги в скрутну хвилину.

Храм на честь ікони Богородиці «Всіх скорботних радість» багато років діяв при Луцькому військовому госпіталі, де зареєстровано юридичну особу парафії. У лютому 2019 року, у зв’язку з політичною ситуацією, каплицю попросили закрити. Настоятель громади протоієрей Євгеній Поліщук забрав із приміщення ікони і престол і здав ключі. На пам’ять про церковне служіння в госпіталі біля вікна каплиці залишався лише декоративний настінний купол: зняти його не було можливості. А через пів року в госпіталі сталася пожежа.

За цей час настоятель і віруючі, прийшовши до тями після пережитого, продовжили богослужіння. Отець Євген обладнав каплицю у себе у дворі, на території приватного будинку в с. Коршів недалеко від обласного центру. Сюди привозив своїх парафіян з міста, приймав до причастя жителів села, які залишилися в УПЦ після переходу коршівської громади на чолі зі священником у нову церковну структуру. Люди чекали, поки в Луцьку звільниться каплиця громади новозбудованого Свято-Воскресенського храму УПЦ: в єпархії їм обіцяли це приміщення, розташоване в одному з міських гуртожитків.

Коли Свято-Воскресенський храм освятили, у звільненому залі почався ґрунтовний ремонт: міняли вікна, перебудовували приміщення під вівтар. А нещодавно повернувся в громаду і залишений на старому місці купол: під час ремонту згорілого госпіталю з допомогою автовишки його дбайливо демонтували зі стіни і передали отцю Євгенію.

Кілька жителів Коршева, що стали в період випробувань парафіянами колишньої госпітальної громади, разом з настоятелем приїжджають у Луцьк на службу.

Громада ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» дякує за підтримку небайдужим людям, з допомогою яких парафії вдалося відновити звичний уклад і облаштувати храм.

Просмотров: 2215