Що значить «хвалитися Хрестом Господнім»? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Мало хто заперечує необхідність Хрещення. Але чи всі розуміють, що спасіння не можна заробити, виконуючи лише зовні всі приписи Закону Божого? То як жити християнину насправді?

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими  темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з послання до Галатів.

Послання апостола Павла до Галатів 6:14:

Я не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Іісуса Христа.

Що мав на увазі святий апостол Павел, говорячи ці слова. Те, що хвалитися Хрестом Христовим — значить вірити, що тільки їм одним дається спасіння.

Хто розуміє значення Хреста Христового, тобто Його жертву на Хресті за гріхи наші, той подумає і про те, що значить гріх і що означає спасіння жертви хресної. Хоча все це, здавалося б, усім відомо, але завжди були люди, які шукали більш легких, обхідних шляхів.

За часів апостола Павла, який власноруч написав своє послання до Галатів, були проповідники, які стверджували, що спасіння без дотримання Закону Мойсеєвого неможливо.

Тепер, у наші дні, можна почути, що головне — хреститися, а як потім буде жити людина — не важливо.

Ніхто не стане заперечувати необхідність Хрещення. Але чи всі розуміють, що спасіння не можна заробити, виконуючи сумлінно всі розпорядження, переважно зовнішні, — вже не Мойсеєвого Закону, а Християнського? То як жити?

Як говорить святий апостол Павел, своїм прикладом, свідчити, що це цілком можливо.

«[…] для мене світ розп’ятий, і я для світу» (Гал. 6:14).

Це не тільки для особливих, вознесених надзвичайними даруваннями. Це для всіх. Це означає, що ми покликані байдуже приймати і славу світу, і безчестя. Не всім, здавалося б, це під силу, але іншого шляху немає. Це не заперечення життя, це не відраза законних радощів, це не холодна байдужість стоїків. Ні. Це чітке розмежування того, що повинно бути провідним, і того, що повинно бути вираженням головного.

Віра в те, що Господь спасає кожного силою Своїх хресних страждань — на чолі всього. А справи християнські, виконання заповідей — це свідчення віри. Хто так живе, той став новою людиною. Того апостол Павел вітає словами: «Мир та милість на них» (Гал. 6:16).

Важливо це зрозуміти, і вже більше нема про що сперечатися. Залишається жити з тим, що апостол заповідав. Істинність своїх слів він стверджує тим, що носить рани Господа на тілі своєму (Гал. 6:17). Тобто за вчення Господа Спасителя він отримував багато разів різні рани й тим доводить, що ані користі, ані слави, ні  благ земних ніде ні від кого він не шукав. Тільки виконував те, до чого покликаний, і цілком задоволений кожною можливістю проповідувати всім, щоб усі визнали радість — знати Істинного Бога і творити Його волю.

Читайте також: Забути про своє «я» і дати Господу місце у житті

Що є свободою для християнина?

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Головні відмінності законів Мойсея і Христа

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 194