У Полтавській, Ніжинській та Кримській єпархіях Української Православної Церкви освятили храми

2 серпня митрополит Полтавський і Миргородський Филип звершив освячення Свято-Іллінського храму с. Великі Будища, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент освятив храм на честь Архістратига Михаїла після капітального ремонту у с. Безуглівка. Раніше, 30 липня, в Топловському жіночому монастирі Кримської єпархії УПЦ освятили нижній храм Троїцького собору на честь преподобної Параскеви, ігумені Топловської. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби єпархій.

2 серпня 2020 року, у день пам’яті святого славного пророка Божого Іллі, митрополит Полтавський і Миргородський Филип звершив освячення Свято-Іллінського храму с. Великі Бу́дища у Гадяцькому районі Полтавської області та очолив служіння першої Божественної літургії.

Його Високопреосвященству співслужили секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук, прессекретар Полтавської єпархії протоієрей Миколай Довганич, благочинний Гадяцького округу протоієрей Ігор Цебенко та духовенство благочиння.

На малому вході за старанне пастирське служіння протоієрей Роман Височанський був нагороджений митрою.

Наприкінці богослужіння за старанні труди на благо Святої Церкви благодійники храму відзначені вищих церковних нагород. Мішура Роман Михайлович нагороджений орденом Святого великомученика Георгія Побідоносця, Березка В’ячеслав Анатолійович – орденом Святителя Миколая Чудотворця, Іщенко Тетяна Іванівна – орденом Святої великомучениці Єкатерини. Колодяжний Олександр Васильович, Іващенко Галина Миколаївна, Ляшко  Микола Анатолійович були відзначені благословенними Архієрейськими грамотами.

Того ж дня митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив Божественну літургію у храмі Архістратига Михаїла с. Безуглівка Ніжинського району Чернігівської області. Перед початком Літургії Високопреосвященніший владика звершив чин освячення храму після капітального ремонту.

Правлячому архієрею співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, благочинний 2-го Ніжинського округу протоієрей Миколай Марчишак, благочинний Носівського округу протоієрей Михаїл Гулик та настоятель храму протоієрей Ярослав Соболевський.

Після відпусту Божественної літургії ієрарх звернувся до вірян зі словом проповіді та подарував їм на згадку про спільну молитву ікону Пресвятої Богородиці.

Раніше, 30 липня, в Топловському жіночому монастирі Кримської єпархії УПЦ освятили нижній храм Троїцького собору на честь преподобної Параскеви, ігумені Топловської.

З благословення митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, чин великого освячення храму і Божественну літургію в ньому здійснив вікарій Сімферопольської і Кримської єпархії єпископ Бахчисарайський Каллінік, у співслужінні благочинного Кіровсько-Білогірського церковного округу протоієрея Георгія Барзула та духовенства благочиння.

По Божому промислу освячення храму збіглося з днем обрітення мощей преподобної Параскеви, яке відбулося 30 липня 2009 року.

По закінченні Божественної літургії єпископ Каллінік привітав настоятельку монастиря ігуменю Параскеву, сестер і гостей обителі з освяченням храму, який з 2011 року відновлюється після руйнування в 1928-му.

«Церква – це не просто будівля з золоченими куполами, церква – це засноване Богом місце, де живе Дух Святий, де благодать Святого Духа через Таїнства впливає на спасіння людської душі, – сказав ієрарх у своїй проповіді. – <…> Церква земна покликана привести людину до Церкви Небесної Торжествуючої. Сьогодні ми з вами войовнича Церква, бо ми воюємо, насамперед, зі своїми гріхами, зі своїми пристрастями. З Богом будемо, допомагай всім Господь!»

Просмотров: 853