ДБР передчасно закрило справу про розпалювання релігійної ворожнечі за часів П. Порошенка — прот. Олександр Бахов

Голова Юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов прокоментував ситуацію із закриттям Державним бюро розслідувань (ДБР) кримінальної справи стосовно розпалювання релігійної ворожнечі з боку політиків і функціонерів за часів колишнього президента України Петра Порошенка. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сторінку у фейсбук протоієрея Олександра.

«Думаю, що слідчі ДБР передчасно закрили справу “про розпалювання релігійної ворожнечі”, яке, чомусь, помилково називали справою про томос, – написав правник. – Насправді воно не має ніякого відношення до томоса. Перш за все мова йде про порушення законодавства України, яке полягає в розпалюванні релігійної ворожнечі, зловживанні владою, втручанні у внутрішні справи релігійних об’єднань, підробці документів і шахрайстві з боку політиків і функціонерів, яке повинно належним чином розслідуватися правоохоронними органами».

Голова Юридичного відділу зазначив, що ступінь винуватості або невинуватості кожного повинен визначити суд, й наголосив на причетності до цієї справи не лише Порошенка, а й Андрія Юраша та інших осіб. «Там діяла ціла злочинна група», — сказав юрист.

«Державі та чиновникам за великим рахунком має бути все одно, має хтось томос чи ні, визнають один одного, чи ні, адже це внутрішнє питання релігійних об’єднань. І перед державою, християнська релігійна громада нічим не відрізняється від іудейської чи мусульманської релігійної громади, з точки зору закону вони всі рівні та однакові!» – підкреслив він.

На його думку, «керівництву «ПЦУ» не слід хвилюватись, оскільки будь-які рішення судів та правоохоронних органів з приводу притягнення до відповідальності злочинців, ніяк не вплинуть на томос, адже це папірець, що не має жодної юридичної сили, і визнавати його над собою чи ні, це внутрішнє питання кожної людини та релігійної групи і організації (ст.35 Конституції України)».

Протоієрей Олександр також поцікавився: «Якщо немає складу злочину і слідчі ДБР закрили кримінальне провадження, то чому зникла реєстраційна справа «ПЦУ» та справа про ліквідацію «УПЦ КП»?»

Раніше в ДБР повідомили про закриття кримінального провадження, яке Петро Порошенко публічно називав «справою про томос», яке насправді стосувалося ліквідації «УПЦ КП». В.о. директора Бюро Олександр Соколов пояснив, що справу закрили у зв’язку з відсутністю ознак кримінального правопорушення і, на його думку, скасування реєстрації «УПЦ КП» потрібно розглядати в рамках адміністративного або цивільного судочинства

Просмотров: 536